Suudi Arabistan ve Katar, İsrail ordusunun BM bünyesindeki okulu bombalamasını kınadı

Suudi Arabistan ve Katar, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bağlı, çok sayıda kişinin sığındığı El-Fahura Okulu'nu bombalamasını kınadı

İsrail, Gazze'deki saldırılarını 7 Ekim'den bu yana sürdürüyor (AA)
İsrail, Gazze'deki saldırılarını 7 Ekim'den bu yana sürdürüyor (AA)
TT

Suudi Arabistan ve Katar, İsrail ordusunun BM bünyesindeki okulu bombalamasını kınadı

İsrail, Gazze'deki saldırılarını 7 Ekim'den bu yana sürdürüyor (AA)
İsrail, Gazze'deki saldırılarını 7 Ekim'den bu yana sürdürüyor (AA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de UNRWA'ya bağlı El-Fahura Okulu'na düzenlenen saldırının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi.

Suudi Arabistan'ın, sivillerin sistematik bir şekilde hedef alınmasına karşı olduğu vurgulanan açıklamada, derhal ateşkes sağlanması ve siviller ile yardım kuruluşlarının korunması çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası kararlara karşı işlediği mükerrer ihlallere ilişkin uluslararası hesap verebilirlik mekanizmalarının harekete geçirilmesi talep edildi.

Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da söz konusu okula yapılan saldırı, "korkunç bir katliam, masum sivillere karşı işlenmiş vahşi bir suç ve uluslararası insancıl hukukun açık ihlali" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Katar'ın, Filistin halkının meşru hakları ile başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti kurma hakkını destekleyen konumunun değişmediği vurgulandı.

Uluslararası toplumun işlenen savaş suçlarına sessiz kalmasının; şiddet çemberinin genişlemesine, toplumsal bir patlamanın yaşanmasına ve tansiyonun daha fazla yükselmesine sebep olacağı belirtilen açıklamada, İsrail'in yaptıklarının hesabını vermesi için acilen harekete geçilmesi istendi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin okulları ve hastaneleri hedef almasıyla ilgili acil uluslararası bir soruşturma açılması ve bunun için Birleşmiş Milletler'den (BM) bağımsız hakimlerin görevlendirilmesi çağrısı yapıldı.

İsrail ordusu bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda, UNRWA bünyesindeki, çok sayıda kişinin sığındığı El-Fahura Okulu ile Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesindeki Tel ez-Zater Okulu'nu bombalamıştı.

İsrail saldırısında çok kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirilirken, okul koridorlarında kalan cenazeleri çıkarmada büyük zorlukların yaşandığı aktarılmıştı.



Gazze'deki savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesine karşı Körfez-Türkiye uyarısı

Katar Emiri, KİK Zirvesi’nin oturum aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü (Emirlik Divanı)
Katar Emiri, KİK Zirvesi’nin oturum aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü (Emirlik Divanı)
TT

Gazze'deki savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesine karşı Körfez-Türkiye uyarısı

Katar Emiri, KİK Zirvesi’nin oturum aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü (Emirlik Divanı)
Katar Emiri, KİK Zirvesi’nin oturum aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü (Emirlik Divanı)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderleri, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen 44. zirvenin sonunda, Katar, Mısır ve ABD’nin Gazze Şeridi’ndeki savaşı durdurmak için yürüttüğü arabuluculuk çabalarına verdikleri desteği vurguladı.

KİK Zirvesi sonuç bildirisine göre liderler, İsrail'in Filistin halkına yönelik bariz saldırganlığının devam etmesinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirirken, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde uyguladığı şiddet ve ayrım gözetmeyen saldırılar ve sivil halkın zorla yerinden edilmesini kınadı.

KİK üyesi ülkelerin liderleri, İsrail’in saldırılarının durdurulmaması halinde çatışmanın genişleyerek Ortadoğu’daki başka bölgelere sıçrayabileceği, bunun bölge halkları ve uluslararası barış için ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı.

KİK Zirvesi sonuç bildirisine göre liderler, uluslararası topluma ateşkes sağlanması ve Filistinli sivillerin korunması için müdahalede bulunma, İsrail’in Gazze'deki savunmasız sakinlere yönelik toplu cezalandırma politikasına yanıt vermek için uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımları atma çağrısında bulundu.

Arabuluculuk desteği

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar’ın ek ateşkeslere varılması için çaba göstermeye devam ettiğini duyurdu.

Ülkesinin daha fazla rehine ve mahkumun serbest bırakılması yönünde çabalarını sürdürdüğünü, takas sürecinin tamamlanması ve insani ateşkesin uzatılmasını engelleyen zorluklardan dolayı üzgün olduğunu ifade etti.

FOTO: Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad, Doha’dan ayrılan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a veda etti (Emirlik Divanı)
 Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad, Doha’dan ayrılan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a veda etti (Emirlik Divanı)

Şeyh Muhammed bin Abdurrahman, Doha’daki KİK Zirvesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mısır ve ABD’deki ortaklarla çalışmalar halen devam ediyor. Bu çalışmanın (arabuluculuk) savaşın durdurulması çağrısında bulunan tüm diplomatik çabaların tamamlayıcısı olduğunu daha önce teyit etmiştik, zira asıl amacımız savaşı durdurmaktır. İnsani ateşkesin uzatılması, mahkum ve rehinelerin serbest bırakılması önemli eylemlerdir, ancak savaşın durdurulmasının sürdürülmesi ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması da önemlidir.”

Katarlı bakan, yardımların Filistin halkına diz çöktürmek için kullanılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Diğer yandan, KİK Zirvesi sonuç bildirisine göre liderler, tam ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmak için arabuluculuk çabalarının sürdürülmesi ve Gazze sakinleri için insani yardım ve temel ihtiyaçların yeterli düzeyde geçişini sağlamak için güvenli geçişler ve koridorlar açılmasının önemini vurguladı.

KİK ülkeleri, uluslararası meşruiyet kararları ve iki devletli çözüm ilkesine dayanan Arap Barış Girişimi uyarınca, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve Filistin halkının tüm haklarını almasıyla kalıcı, kapsamlı ve adil bir barışa yol açacak siyasi sürecin başlatılması çağrısında bulundu.

FOTO: Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 44. KİK Zirvesi (Emirlik Divanı)
 Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 44. KİK Zirvesi (Emirlik Divanı)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani, KİK Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Filistin halkının kararlılığına ve tüm meşru haklarını elde etme konusundaki ısrarına övgüde bulundu.

Katar Emiri, konuşmasında şunları söyledi:

“İşgalci güçlerin Gazze Şeridi’ndeki kardeşlerimize yönelik yaptığı katliamlar, adaletsizlik duygusunu ve uluslararası meşruiyetin acizliğini derinleştiriyor. İsrail ve destekçileri, Filistin meselesinin ötekileştirilemeyeceğini, sömürgecilik çağının bittiğini anlasaydı, tüm bu trajediler önlenebilirdi. Kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere masum sivillerin sistematik ve kasıtlı olarak öldürülmesinin devam ettiği bu menfur suçun yaklaşık iki ay boyunca devam etmesine izin verilmesi, uluslararası toplum açısından bir utançtır.”

Zirvenin, kardeş Filistin halkına, özellikle de Gazze Şeridi’ndeki halka yönelik saldırının yol açtığı ağır trajedi ve insani felaketin ışığında düzenlendiğine dikkat çeken Katar Emiri, “Hızlanan uluslararası ve bölgesel değişiklikler, bunlarla başa çıkmak, sonuçlarından kaçınmak ve konseyimizin çeşitli alanlardaki kazanımlarını desteklemek için aramızda sürekli danışma ve koordinasyonu gerektiriyor” dedi.

Katar Emiri, İsrail güçlerinin Filistin halkına karşı işlediği katliamlara ilişkin uluslararası soruşturma yürütülmesi konusunda Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulundu.

KİK Genel Sekreteri

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi de Filistin halkını meşru haklarından mahrum etmeye devam etmenin tehlikesi ve onların kutsallarına karşı sistematik provokasyonların tekrarlanması konusunda uyardı.

Budeyvi, zirvenin açılış oturumu sırasında yaptığı konuşmada, Filistin halkını desteklemek ve acılarını hafifletmek için başta Körfez ülkeleri olmak üzere, yürütülen kararlı çabalara övgüde bulundu.

KİK Genel Sekreteri, “Bugün kendimizi büyük zorluklarla çevrili buluyoruz, özellikle de Gazze’deki Filistin halkına karşı işlenen ağır kanlı suçlara tanık oluyoruz” diye konuştu.

Budeyvi ayrıca, uluslararası topluma sorumluluklarını yerine getirme, öncelikle ateşkesin derhal sağlanması, Gazze'ye insani yardım girişini kolaylaştırma, bölgede güvenlik ve barışı sağlayacak, sivilleri koruyacak şekilde iki devletli çözüme yol açacak güvenilir bir barış sürecini harekete geçirmek için çalışma çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuk olduğu KİK Zirvesi’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Garantörlük dahil, bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık. Gazze’deki mezalimin Suriye’yi de içerecek bölgesel bir savaşa dönüşmesine fırsat vermememiz gerekiyor.”

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre Cumhurbaşkanı, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“(Başbakan Binyamin) Netanyahu yönetimi, siyasi ömrünü uzatmak uğruna tüm bölgemizin güvenliğini, geleceğini tehlikeye atıyor. Çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin Filistinli masumun hayatını kaybetmesi insanlık suçudur, savaş suçudur. İsrail'in işlediği bu suçlar yanına kar kalmamalıdır. Önceliğimiz, derhal kalıcı ateşkesin ilan edilmesi ve kesintisiz bir şekilde insani yardım akışının teminidir.”

Erdoğan, son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasının öneminin bir kez daha görüldüğünü vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Bu maksatla garantörlük dahil, bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık” dedi.

Körfezin bölgesel güvenliği

KİK ülkeleri, konseyin rolünün bölgesel ve küresel güvenlik ve barışın korunmasında temel bir direk olduğunu vurgulayarak, bölgede istikrar ve güvenliğin korunması konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

KİK Zirvesi’nin sonuç bildirisinde, uluslararası sözleşmelere, geleneklere ve yasalara dayanan egemenlik ve iç işlerine karışmama ilkelerine saygı vurgulandı. Ayrıca, herhangi bir üye ülkeye yönelik herhangi bir tehdit ve dış müdahale reddedildi.

Ortak savunma ilkesi ve kolektif güvenlik kavramına göre, KİK ülkelerinin güvenliğinin bölünmez bir bütün olduğu vurgulandı.

Liderler, gümrük birliğinin gerekliliklerini, Körfez ortak pazarını tamamlamak ve KİK ülkeleri arasında ekonomik birliğin sağlanmasını hızlandırmak için çabaların iki katına çıkarılması yönünde mutabık kaldı.

Zirvenin sonuç bildirisinde liderler, KİK ülkelerinin maruz kaldığı her türlü tehdide karşı bir arada durduklarının da altını çizdi.

KİK liderleri, Kuveyt ile Irak arasındaki Durra Doğalgaz Sahası konusunda ise sahanın tamamen Kuveyt’in deniz alanlarında bulunduğunu ifade etti.

Ayrıca Suudi Arabistan-Kuveyt arasında bölünmüş bölgeye bitişik doğal kaynakların, yalnızca Suudi Arabistan ile Kuveyt’in ortak mülkiyeti olduğu ve doğal kaynaklardan yararlanma konusunda tek başlarına tüm haklara sahip oldukları vurgulandı.

KİK, bu konuda Irak’a, Kuveyt’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyması, ikili ve uluslararası taahhütlere, anlaşmalara ve ilgili tüm BM kararlarına uyması yönünde çağrıda bulundu.

FOTO: KİK ülkelerinin liderleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Doha’da Körfez Zirvesi’nin açılışında (OMAN News)
KİK ülkelerinin liderleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Doha’da Körfez Zirvesi’nin açılışında (OMAN News)

Körfez Zirvesi sonuç bildirisinde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in girişimiyle, Suudi Arabistan ile İran arasında 10 Mart tarihinde Pekin’de varılan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve güvenlik işbirliği anlaşması ile ekonomik işbirliği anlaşmasının etkinleştirilmesini içeren anlaşma da memnuniyetle karşılandı.

KİK ülkeleri, bölgede deniz güvenliğinin ve su yollarının korunmasının, bölgenin ve dünyanın güvenlik ve istikrarını tehdit eden faaliyetlerle mücadele edilmesinin önemini vurguladı.

Lübnan meselesiyle ilgili olarak KİK, Lübnan’ın egemenliğine, güvenliğine ve istikrarına, ayrıca sınırlarını koruyan, radikal ve terörist grupların tehditlerine direnen Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne verdiği desteğin devam ettiğini teyit etti.

KİK ülkeleri, ülkenin teröristler, uyuşturucu kaçakçılığı veya bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden diğer suç faaliyetlerinin başlangıç ​​noktası haline getirilmemesi için, Lübnan’ın içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizi aşmasını sağlayacak kapsamlı siyasi ve ekonomik yapısal reformların uygulanmasının önemini vurguladı.

Körfez ülkeleri, ilgili BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve Taif Anlaşması hükümlerinin uygulanması da dahil olmak üzere, Lübnan hükümetinin kontrolünü, tüm Lübnan toprakları üzerinde genişletmesinin önemi de ifade etti.


Türkiye ve Körfez ülkelerinden Gazze’deki savaşın süresinin uzamasına karşı uyarı

Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin liderleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Doha'da Körfez Zirvesi'nin başlangıcında hatıra fotoğrafı çektirdiler (ONA)
Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin liderleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Doha'da Körfez Zirvesi'nin başlangıcında hatıra fotoğrafı çektirdiler (ONA)
TT

Türkiye ve Körfez ülkelerinden Gazze’deki savaşın süresinin uzamasına karşı uyarı

Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin liderleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Doha'da Körfez Zirvesi'nin başlangıcında hatıra fotoğrafı çektirdiler (ONA)
Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin liderleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Doha'da Körfez Zirvesi'nin başlangıcında hatıra fotoğrafı çektirdiler (ONA)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderleri, dün Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 44. KİK Zirvesi’nin nihai bildirisinde ‘İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulmaması halinde çatışmaların artarak Ortadoğu'nun diğer bölgelerine yayılması’ riskine karşı uyardılar. Böyle bir durumun bölge halkları ve uluslararası barış ve güvenlik açısından vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunan liderler, İsrail'in Filistin halkına karşı açıkça sürdürdüğü saldırganlığının devam etmesinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler. KİK ülkelerinin liderleri, İsrail ordusunun uyguladığı şiddetin dozunun artmasını, hiçbir ayrım gözetmeksizin düzenlenen bombardımanları ve sivil halkın zorla yerinden edilmesini kınadılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, misafir olarak katıldığı zirvede yaptığı konuşmada, Gazze'deki savaşın Ortadoğu’da bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimaline karşı uyararak “Gazze Şeridi'ndeki katliamların Suriye'yi de kapsayan bölgesel bir savaşa dönüşmesine izin vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Egemenlik ve iç işlerine müdahale etmeme ilkelerine saygı gösterilmesi gerektiği vurgulanan KİK Zirvesi sonuç bildirisinde KİK üyesi ülkelerden herhangi birine karşı oluşabilecek her türlü tehdit reddedildi. Bildiride ortak savunma ilkesi, kolektif güvenlik kavramı, KİK’in temel sistemi ve ortak savunma anlaşması uyarınca KİK ülkelerinin güvenliğinin bölünmez bir bütün olduğu vurgulandı.

Doha’daki 44. KİK Zirvesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) çalışma ziyareti yapmasının arifesinde gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Yuriy Uşakov’un açıklamasına göre Putin, uluslararası ve bölgesel ilişkiler ile Filistin-İsrail çatışmasının yanı sıra Suudi Arabistan, Rusya ve BAE'nin de dahil olduğu OPEC+ ittifakı çerçevesinde petrol üretiminin azaltılmasını görüşecek.


Katar ve Suudi Arabistan arasında yatırım, sanayi, spor gibi alanlarda birçok anlaşma imzalandı

44. KİK Zirvesi'ne katılmak üzere başkent Doha'ya gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi (AA)
44. KİK Zirvesi'ne katılmak üzere başkent Doha'ya gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi (AA)
TT

Katar ve Suudi Arabistan arasında yatırım, sanayi, spor gibi alanlarda birçok anlaşma imzalandı

44. KİK Zirvesi'ne katılmak üzere başkent Doha'ya gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi (AA)
44. KİK Zirvesi'ne katılmak üzere başkent Doha'ya gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi (AA)

Katar resmi ajansı QNA'da yer alan habere göre, Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Doha'da düzenlenen 7. Katar-Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi toplantısına başkanlık etti.

Katar ve Suudi Arabistan arasındaki ikili işbirliğinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası ortak ilgi alanlarının ele alındığı toplantıda, bölgenin güven ve istikrarı konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantı sırasında iki ülke arasında yatırım, ticaret, sanayi, bankacılık, kültür ve spor gibi alanlarda mutabakat zaptı ve anlaşmalar imzalandı.

Doha dün Katar ve Suudi Arabistan dışişleri başkanları liderliğinde düzenlenen "Katar-Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi Yürütme Komitesi" toplantısına ev sahipliği yapmıştı.


Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi toplantısının sonuçlarına övgüde bulundu

Suudi Veliaht Prensi ve Katar Emiri Doha'da (SPA)
Suudi Veliaht Prensi ve Katar Emiri Doha'da (SPA)
TT

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi toplantısının sonuçlarına övgüde bulundu

Suudi Veliaht Prensi ve Katar Emiri Doha'da (SPA)
Suudi Veliaht Prensi ve Katar Emiri Doha'da (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi toplantısında elde edilen başarılı sonuçlara övgüde bulundu.

Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi için gittiği Doha'dan ayrıldıktan sonra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye mesaj gönderen Veliaht Prens Muhammed bin Selman, sıcak karşılama ve cömert konukseverlik için Katar yönetimine teşekkür etti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi mesajında şu ifadeleri kullandı: 

"Bu ziyaret ve Katar Emiri ile yaptığımız görüşmeler, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin gücünü, aralarındaki iş birliğini her alanda derinleştirmeye ve iki ülke arasındaki konularda sürekli koordinasyon ve istişare üzerinde çalışmaya yönelik ortak arzuyu doğruladı."

Suudi Veliaht Prensi mesajında, Katar Emiri başkanlığındaki Körfez İşbirliği Yüksek Konseyi'nin 44. oturumunda elde edilen olumlu sonuçlara da övgüde bulundu.


Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Suudi Arabistan'ın ilk yerli savaş gemisini ziyaret etti

Prens Halid bin Selman gemi mürettebatıyla hatıra fotoğrafı çektirdi (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)
Prens Halid bin Selman gemi mürettebatıyla hatıra fotoğrafı çektirdi (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)
TT

Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Suudi Arabistan'ın ilk yerli savaş gemisini ziyaret etti

Prens Halid bin Selman gemi mürettebatıyla hatıra fotoğrafı çektirdi (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)
Prens Halid bin Selman gemi mürettebatıyla hatıra fotoğrafı çektirdi (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdülaziz, Suudi kara ve sularında sistemlerini tamamlayan ve kabul testlerini gerçekleştiren ilk gemi olan HMS Jazan gemisinin açılışını yaptı.

Savunma Bakanı, Cidde Valiliği'ndeki Batı Filosu'ndaki Kral Faysal Deniz Üssü'nde geminin deniz kuvvetlerinde resmi hizmete girişi münasebetiyle Suudi bayrağını göndere çekti. Daha sonra  geminin radarları ve düdükleri ile komşu gemilerin düdükleri çalışmaya başladı. Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Feyyaz er-Ruveyli’nin de katılım sağladığı gemi açılışı Saravat Projesi’nin dördüncü gemisi.

Prens Halid gemide Suudi Arabistan bayrağını göndere çekti (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)
Prens Halid gemide Suudi Arabistan bayrağını göndere çekti (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)

Suudi bakan X platformundan yaptığı açıklamada, bu başarının Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz'in Savunma Bakanlığı'nı geliştirme, askeri sanayileri yerelleştirme, bölgedeki deniz güvenliğini artırma ve ülkenin hayati stratejik çıkarlarını koruma vizyonuyla uyumlu olarak geldiğini söyledi.

Suudi Arabistan Kraliyet Donanması Komutanı Korgeneral Fahd el-Gufeyli, HMS Jazan gemisinin Avante 2200 olduğunu ve deniz kuvvetlerinin hazırlık seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın silahlı kuvvetler ile deniz kuvvetlerine olan sınırsız desteğine dikkat çekti.

Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman komuta kulesini gezerken (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)
Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman komuta kulesini gezerken (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)

Gufeyli, geminin savunma kabiliyetlerinin yerelleştirildiğini ve sistemlerine yönelik kabul testlerinin tamamen Suudi kara ve sularında yapıldığına dikkati çekerek, bunun Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nun uygulanması çerçevesinde gerçekleştiğini aktardı. Ayrıca, dünyadaki türünün en yenisi olan Saravat gemilerinin, milli eller tarafından geliştirilen “Hzm” adı altında Suudilerin ilk savaş yönetim sistemi ile donatıldığını aktardı.

Suudi Savunma Bakanı Prens Selman, geminin tarihi seyir defterine yazı yazarken (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)
Suudi Savunma Bakanı Prens Selman, geminin tarihi seyir defterine yazı yazarken (Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı)

Gufeyli, projenin, Suudi Arabistan Askeri Endüstrileri Şirketi (SAMI) ile İspanyol şirketi Navantia arasında Suudi Deniz Kuvvetleri için 5 gemi inşa etmek üzere yapılan ortaklığın sonucu olduğunu söyledi. Ayrıca projenin, 2030 yılına kadar savunma sanayisinin yüzde 50'sini yerlileştirme vizyonunu gerçekleştirmek ve harekete geçirmek için hayata geçtiğini bildirdi.

Daha sonra komuta kulesini gezen Prens Halid bin Selman, geminin tarihi kaydına bir yazı yazdı ve mürettebatla birlikte toplu fotoğraf çekildi.

Geminin Temmuz 2021'de Navantia rıhtımında yeniden yüzdürülmesi kutlamalarından (SPA)
Geminin Temmuz 2021'de Navantia rıhtımında yeniden yüzdürülmesi kutlamalarından (SPA)

Proje gemileri arasında, yetenekleri dünyadaki birçok donanma gemisini aşan tüm hava tehditleriyle, yüzey ve su altıyla ve elektronik savaşla mücadele edecek en son savaş sistemleri yer alıyor. Aynı zamanda proje mürettebata yönelik eğitim hizmetlerini, eğitim simülatörlerini, lojistik hizmetleri ve bunu takip eden uzun vadeli teknik ve lojistik desteği içeriyor. Gufeyli’ye göre, HMS Jazan Temmuz 2021’de Navantia tersanesinde de yüzdürüldü.


Katar Emiri Şeyh Temim, Gazze'nin İsrail'in güvenlik meselesi olmadığını söyledi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (QNA)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (QNA)
TT

Katar Emiri Şeyh Temim, Gazze'nin İsrail'in güvenlik meselesi olmadığını söyledi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (QNA)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (QNA)

Şeyh Temim, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 44. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nin açılışında konuştu.

Gazze'nin, İsrail'in güvenlik meselesi olmadığını söyleyen Şeyh Temim, "Gazze meselesini, sanki tek başına ayrı bir meseleymiş gibi ya da Gazze Şeridi'nin tâbi olduğu güvenlik düzenlemelerini gerektiren bir İsrail güvenlik meselesiymiş gibi çözmek mümkün değildir. Çözüm, işgalin sona ermesi ve Filistin halkının sorunlarının çözülmesidir." ifadelerini kullandı.

Gazze'de işlenen suçun 2 aydır sürmesi uluslararası toplumun utancı

İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği katliamlara ilişkin uluslararası soruşturma açılması gerektiğine dikkati çeken Şeyh Temim, kadınların, çocukların, masum sivillerin kasıtlı olarak sistematik bir şekilde öldürüldüğü Gazze'de işlenen bu menfur suçun yaklaşık 2 aydır sürmesine izin vermenin uluslararası toplumun utancı olduğunu vurguladı.

Hangi ırktan, dinden veya milletten olursa olsun sivillerin hedef alınmasını kınadığını söyleyen Şeyh Temim, sivillerin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Şeyh Temim, KİK ülkelerinin bazı bölgesel sorunların çözümüne, üye ülkelerin çıkarlarını gözetecek ve halklarının beklentilerinin karşılanmasına katkıda bulunacak anlayış ve işbirliğine ulaşabileceğine duyduğu güveni dile getirdi.

Katar Emiri, uluslararası ve bölgesel alanda yaşanan hızlı değişimlerin, bunlarla başa çıkmak, olumsuz sonuçlarından kaçınmak ve konseyin çeşitli ekonomik, güvenlik ve sosyal alanlardaki kazanımlarını desteklemek için sürekli istişare ve koordinasyonu gerektirdiğini ifade etti.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi KİK zirvesine katılmak üzere Doha’ya gitti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi KİK zirvesine katılmak üzere Doha’ya gitti
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi KİK zirvesine katılmak üzere Doha’ya gitti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi KİK zirvesine katılmak üzere Doha’ya gitti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar’da düzenlenecek olan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Konseyi’nin 44. oturumuna katılmak üzere bugün Doha’ya gitti.

Veliaht Prens, Kral Selman bin Abdulaziz’in talimatıyla, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’nin davetine cevaben, bugün ülkesinin KİK zirvesine katılan heyetine başkanlık etmek üzere Katar’a gitti.

Muhammed bin Selman, resmi ziyareti sırasında Katar Emiri ile bir araya gelerek, ortak çıkar konularını ve iki kardeş ülke arasındaki ilişkileri geliştirme yollarını tartışacak.

İki lider aynı zamanda, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi toplantısına başkanlık edecek.


BAE ve Fas’tan Gazze'de ateşkes için uluslararası eylemin gerekliliği vurgusu

Şeyh Muhammed bin Zayed ve Fas Kralı 6. Muhammed. (WAM)
Şeyh Muhammed bin Zayed ve Fas Kralı 6. Muhammed. (WAM)
TT

BAE ve Fas’tan Gazze'de ateşkes için uluslararası eylemin gerekliliği vurgusu

Şeyh Muhammed bin Zayed ve Fas Kralı 6. Muhammed. (WAM)
Şeyh Muhammed bin Zayed ve Fas Kralı 6. Muhammed. (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas, Fas Kralı 6. Muhammed’in başkent Abu Dabi'ye yaptığı ziyarette çeşitli ekonomik, ticaret ve yatırım iş birliği alanlarını geliştirmek ve bunları niteliksel ufuklara taşımak için bir ortaklık beyanı imzaladı.

Yenilikçi ve köklü ortaklık olarak adlandırılan deklarasyon, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve Fas Kralı 6. Muhammed  tarafından imzalandı. Görüşmede ise iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmenin yolları ile tüm bölgesel ve uluslararası ortak çıkar konularını ele alındı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Görüşmede ayrıca ekonomik, yatırım, kalkınma ve kültürel fırsatlar ile iki ülke halklarının kalkınma ve refah hedeflerine ulaşmak için bunları çeşitlendirmek ve daha geniş ufuklara ilerletmek için mevcut fırsatlar masaya yatırıldı.

BAE Devlet Başkanı ve 6. Muhammed, başta Filistin topraklarındaki gelişmeler olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararası konu ile Ortadoğu bölgesindeki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunurken, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması, sivillerin korunması ve yeterli insani yardımın güvenli ve kalıcı mekanizmalar içerisinde ulaşmasını sağlamak adına uluslararası eylem ihtiyacını vurguladı. İki devletli çözüme dayalı kalıcı ve kapsamlı barışın önemine değinen taraflar, istikrarı sağlamanın tüm bölge halklarının kalkınması ve refahı yararına iş birliğini geliştirecek uygun ortamı yaratmanın yolu olduğunu kaydetti.

BAE Devlet Başkanı, “BAE ile Fas arasında, her alanda genişletmeye istekli olduğumuz önemli bir ortak çıkar tabanı var” diyerek, ziyaret sırasında iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara işaret etti. Nahyan, iki ülkenin kalkınmasının sağlanması ortak hedefine katkı sağlayacak anlaşmaların önümüzdeki dönemde ekonomik ve yatırım iş birliğinde büyük ve niteliksel bir gelişmenin başlangıç ​​noktası olacağını söyledi.

Açıklamasında BAE ve Fas'ın bölgede bir istikrar ve kalkınma unsurunu temsil ettiğine ve Arap halklarının kalkınma ve refah isteklerini gerçekleştirmek adına ortak Arap eylemini geliştirmek için çalıştıklarına atıfta bulunan Nahyan, Fas Kralı’nın ziyaretinin iki ülke ilişkilerin her  düzeyde daha da ilerletilmesine katkıda bulunacağına dair güvenini dile getirdi.

Taraflar, ikili ilişkileri geliştirmeye devam etme ve ilişkileri karşılıklı çıkarlara hizmet ettirmenin yanı sıra ekonomik, ticari ve yatırım işbirliği ve ortak koordinasyon gibi daha geniş niteliksel ufuklara taşıma konusundaki isteklerini teyit etti.

Abu Dabi'de düzenlenen törende iki taraf, Fas'ta yüksek hızlı tren projelerinde yatırım ortaklığı kurulmasına ilişkin ve su sektöründe yatırım da dahil olmak üzere çok sayıda başlıkta mutabakat zaptı imzaladı. Ayrıca ADNOC ile Office Chérifien des Phosphates arasında bir mutabakat zaptı ve enerji sektörü projelerinde bir yatırım ortaklığı, tarım ve balıkçılık sektörlerinde yatırım ortaklığına ilişkin mutabakat konuları görüşüldü.


KİK’ten bölgesel zorluklar gölgesinde zirve

Körfez dışişleri bakanları, Doha’daki toplantısının ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. (Omannews)
Körfez dışişleri bakanları, Doha’daki toplantısının ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. (Omannews)
TT

KİK’ten bölgesel zorluklar gölgesinde zirve

Körfez dışişleri bakanları, Doha’daki toplantısının ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. (Omannews)
Körfez dışişleri bakanları, Doha’daki toplantısının ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. (Omannews)

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 44. Zirvesi dün (Pazartesi) mevcut bölgesel zorlukların sürdüğü bir zamanda başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvede, başta Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında siyasi, güvenlik ve ekonomik koordinasyonun geliştirilmesi olmak üzere bir dizi konu ve mesele ele alındı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı davet üzerine katıldığı zirvenin gündeminde Gazze Şeridi’ndeki kanlı olaylar vardı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sivil nüfusa yönelik eylemlerini kınayan Körfez ülkeleri, savaşı durdurmanın, işgali sona erdirecek ve Filistin halkının kendi bağımsız devletini kurmasını sağlayacak bir siyasi süreçte ilerleme kaydetmenin yollarını görüştü.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İletişim Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’nin stratejik ortağı Katar’ın Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani arasında düzenlenen özel görüşmede başta ikili ilişkiler ve İsrail’in Gazze ve çevresine yönelik saldırıları olmak üzere bölgesel ve küresel konularda görüş alışverişinde bulunulacağı açıklandı. Doha 2023 zirvesi, beş yıl aradan sonra Suudi Arabistan dışındaki düzenlenen ilk Körfez zirvesi olma özelliğini taşıyor. Krallık, dönem başkanlığı yapan devletinin zirveye ev sahipliği yapmasına onay veren değişikliğin öncesinde ardı ardına beş zirveye ev sahipliği yaptı. Katar’ın 2014’teki son ev sahipliğinin ardından gelen bu etkinlik Doha’nın ev sahipliği yaptığı yedinci zirve oldu.


Katar Emiri, Körfez ülkelerinin bölgedeki sorunların çözümünde rol oynayabileceğini belirtti

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (AA)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (AA)
TT

Katar Emiri, Körfez ülkelerinin bölgedeki sorunların çözümünde rol oynayabileceğini belirtti

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (AA)
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani (AA)

Şeyh Temim, Katar'ın başkenti Doha'da bugün düzenlenecek 44. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi öncesi, X sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Katar Emiri Şeyh Temim, KİK ülkelerinin, bölgede ve dünyadaki büyük zorlukların çözümünde ve bunların olumsuz etkilerinin hafifletilmesinde katkıda bulunacak roller oynayabileceğini belirtti.

Doha'da bugün gerçekleştirilecek 44. KİK Zirvesi'ne Katar'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Zirvede, KİK üyesi ülkeler arasındaki işbirliğinin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ele alınması bekleniyor.