Suudi Arabistan ile Çin arasında 50 milyar yuan değerinde para takası anlaşması imzalandı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın havadan görünümü (Reuters)
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın havadan görünümü (Reuters)
TT

Suudi Arabistan ile Çin arasında 50 milyar yuan değerinde para takası anlaşması imzalandı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın havadan görünümü (Reuters)
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın havadan görünümü (Reuters)

Çin Merkez Bankası, yakın zamanda Suudi Arabistan Merkez Bankası ile yerel para birimlerinin takası konusunda bir anlaşma imzaladığını bildirdi.

Açıklamaya göre, anlaşma 3 yıl süreyle geçerli olacak ve karşılıklı mutabakat halinde yenilenebilecek.

Çin Merkez Bankası, para takası anlaşmasının toplam değerinin 50 milyar yuan (yaklaşık 6,98 milyar dolar) yani 26 milyar riyal olduğunu bildirdi.

Açıklamada, para birimi takası düzenlemesinin, Çin ile Suudi Arabistan arasındaki mali işbirliğinin güçlendirilmesine, iki ülkenin para biriminin kullanımının genişletilmesine ve ikili ticaret ve yatırımın kolaylaştırılmasına yardımcı olacağı bilgisi de verildi.

Suudi Arabistan Merkez Bankası da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, üç yıl sürecek olan anlaşmanın iki merkez bankası arasındaki mali işbirliği bağlamında gerçekleştiğini bildirdi.

Ayrıca, bu adımın ortak çıkar alanlarında ikili ilişkilerin güçlendirildiğini yansıttığını da ifade etti.

Suudi Arabistan ile Çin arasındaki işbirliği, Riyad’ın gelecek yılın başında BRICS grubuna katılmayı düşündüğü bir dönemde gerçekleşti.

Suudi Arabistan’ın Çin için en önemli petrol kollarından biri olması ve Pekin’in de Riyad’ın en büyük mal ihracatçılarından biri olması nedeniyle iki ülke arasındaki ikili ticaret hacmi artıyor.

Haziran ayında açıklanan bilgilere göre, Çin’in Suudi Arabistan’ın dış ticaretindeki payı, 10 yıl önce yaklaşık yüzde 13,1 iken, 2022’de yüzde 17,7 seviyesine yükseldi.

Bu dönemde ikili ticaret yaklaşık yüzde 49 artarak 400 milyar riyale (107 milyar dolar) ulaştı.

Çin ile Suudi Arabistan arasındaki mal ticareti hacmi, son on yılın tamamında 2,5 trilyon riyali (667 milyar dolar) aştı.

Bu, aynı dönemde Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ticaret hacminden yaklaşık 1,5 kat fazla.

Suudi Arabistan, geçtiğimiz yıl Çin’e 249,9 milyar riyal (66,6 milyar dolar) değerinde ihracat gerçekleştirdi. Bu oran, Suudi Arabistan’ın ihracatının yüzde 16’sını temsil ediyor.

Riyad, Pekin’den yaklaşık 149,25 milyar riyal (39,8 milyar dolar) ithalat yaptı. Bu, Suudi Arabistan’ın ithalatının yüzde 21’ini oluşturuyor.

Böylece Riyad, Pekin ile 100,7 milyar riyal (26,8 milyar dolar) tutarında ticaret fazlası kaydetti. Bu da 2013’ten bu yana kaydedilen en yüksek ticaret fazlası oran oldu.

İki ülke arasında, Aralık 2022’de 50 milyar dolar değerinde yatırım anlaşmaları imzalandı.

Çin aynı zamanda, Suudi Arabistan’ın en büyük ticaret ortağı haline geldi.

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Suudi Arabistan’ın altyapı yatırımlarının yaklaşık 5,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.



Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen siyasetinde güney illerinde önemli bir dönüm noktası olarak, Güney Geçiş Konseyi liderleri dün yaptıkları açıklamada, konseyin tüm organlarının, ana ve yan organlarının, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinin feshedildiğini duyurarak, kaçak konsey başkanı Aydarus el-Zubeydi'nin önderlik ettiği tek taraflı askeri gerilimi reddettiklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Hadramut ve el-Mehra'da yaşananlar, güneydeki birliği ve Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonla ilişkileri zedeleyen “talihsiz olaylar” olarak nitelendirilirken, Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenen kapsamlı güney konferansına tam katılım taahhütleri teyit edildi.

Konseyin iki başkan yardımcısı ve genel sekreterinin katıldığı liderlik toplantısında yayınlanan açıklamada, kararın olayların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve durumu yatıştırma çabalarının reddedilmesi ile bunun güney ve bölgesel düzeyde yarattığı tehlikeli yansımaların değerlendirilmesi sonucunda alındığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın ilk resmi yorumunda, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Konsey'in kendisini feshetme yönündeki tarihi kararına övgüde bulunarak, bu adımı “cesur bir karar” olarak nitelendirdi. Savunma Bakanı, “güney sorunu artık Krallık'ın himayesinde ve uluslararası toplumun Riyad Konferansı aracılığıyla desteklediği gerçek bir yol izliyor. Bu yol aracılığıyla güney halkını bir araya getirerek, onların iradesine ve özlemlerine uygun adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün yaptığı açıklamada, Güney Yemen meselesinin artık Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından da Riyad Konferansı aracılığıyla güçlendirilen gerçek bir süreç kazandığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad Konferansı aracılığıyla ‘Güney’in kardeşlerini bir araya getirerek adil çözümler için kapsamlı bir vizyon oluşturmayı ve onların irade ve beklentilerini karşılamayı’ amaçladıklarını ifade etti.

Halid bin Selman, konferansa hazırlık amacıyla, güneyli şahsiyetlerle istişare içinde bir hazırlık komitesi kurulacağını ve konferansta Yemen’in güneyindeki tüm vilayetlerin temsil edileceğini, hiçbir ayrım veya dışlama yapılmayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad Konferansı’nın sonuçlarını destekleyeceğini belirten Prens Halid bin Selman, güneyli liderlerin Güney Geçiş Konseyi’ni (GGK) feshetme kararını ‘cesur bir adım’ olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapma amacının, tüm etkin güneyli liderleri ve şahsiyetleri ayrım gözetmeden bir araya getirerek adil çözümler geliştirmek olduğunu belirtti ve bu çözümlerin daha sonra Yemen’deki kapsamlı siyasi diyalog masasına sunulacağını kaydetti.

Al Cabir, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, GGK liderliğinin fesih kararının cesur bir adım olduğunu ve güney meselesinin geleceğine duyulan sorumluluğu ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan himayesinde yürütülecek diyaloğun sonuçlarının uluslararası destek göreceğini belirtti.


Suudi Arabistan ve Sudan arasında savaşın durdurulması görüşmeleri

Port Sudan'da Burhan ve el-Hureyci arasında dün gerçekleşen görüşmeden (Egemenlik Konseyi)
Port Sudan'da Burhan ve el-Hureyci arasında dün gerçekleşen görüşmeden (Egemenlik Konseyi)
TT

Suudi Arabistan ve Sudan arasında savaşın durdurulması görüşmeleri

Port Sudan'da Burhan ve el-Hureyci arasında dün gerçekleşen görüşmeden (Egemenlik Konseyi)
Port Sudan'da Burhan ve el-Hureyci arasında dün gerçekleşen görüşmeden (Egemenlik Konseyi)

Sudan Egemenlik Konseyi'nin açıklamasına göre, Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı ve Sudan ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan, dün Port Sudan'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci ile Sudan'daki gelişmeleri ve ülkedeki savaşı sona erdirmenin yollarını görüştü.

Suudi Dışişleri Bakanlığı ise iki tarafın “Sudan'da güvenliği ve istikrarı sağlayacak, birliğini ve meşru kurumlarını koruyacak şekilde barışın sağlanması için çabaları” görüştüğünü belirterek, el-Hureyci'nin “Suudi Arabistan'ın Sudan'da güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etme ve Sudan halkının beklentilerini karşılayacak şekilde ülkenin toprak bütünlüğünü koruma konusundaki kararlılığını yinelediğini” belirtti.

Toplantıda, iki ülke arasında “Stratejik Koordinasyon Konseyi”nin toplanması için devam eden düzenlemeler ele alındı. Egemenlik Konseyi'nin basın ofisine göre bu konsey “iki kardeş ülkenin liderlerinin cömert desteğinden yararlanıyor.”