IFAD Başkanı: Suudi Arabistan, iklim değişikliğinin zorluklarıyla mücadeleye yönelik uluslararası çabaların önemli bir ortağıdır

IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)
IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)
TT

IFAD Başkanı: Suudi Arabistan, iklim değişikliğinin zorluklarıyla mücadeleye yönelik uluslararası çabaların önemli bir ortağıdır

IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)
IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, iklim değişikliği krizlerinin kontrol altına alınması, gıda ve su kıtlığının göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Lario, bugün Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, Suudi Arabistan’ın ilgili uluslararası çabalarda önemli bir oyuncu olarak oynadığı önemli rolü vurgulayarak, bunun tarımsal kalkınma stratejisinin meyvelerinin toplanmasına olumlu yansıdığını ifade etti.

IFAD Başkanı, “Suudi Arabistan, özellikle IFAD’ın tarımsal kalkınma planları açısından Birleşmiş Milletler kuruluşları için temel öneme sahiptir” dedi.

IFAD’ın Cizan bölgesinde bir kalkınma projesi yürüttüğünü dile getiren Lario, “Önümüzdeki dönemde başka projelere de imza atmayı umuyoruz” diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın iklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası stratejiyle uyumlu olarak büyük çaba sarf ettiğini açıklayan Lario, şöyle devam etti:

“Bu konuda IFAD yaklaşımıyla uyumlu tarımsal kalkınma planlarını desteklemenin yanı sıra Yeşil Suudi Arabistan girişimi ve Yeşil Ortadoğu girişimi gibi değerli girişimler başlattı.”

IFAD’ın gıda güvenliğinin desteklenmesine yaptığı katkının yanı sıra, tarım sektörüne yatırım, sektörü geliştirme ve verimliliğini artırma alanlarında Suudi Arabistan ile ortaklığını güçlendirmeye çalıştığını aktaran Lario, Suudi Tarımsal Kalkınma Fonu gibi ilgili Suudi kurumlarıyla deneyim alışverişinde bulunulmaya hazır olduğunu dile getirdi.

IFAD’ın küçük kırsal üreticilerin dayanıklılığını artırmak amacıyla yeteneklerini güçlendirmek için çalıştığını söyleyen Lario, şu ifadelerle devam etti:

“IFAD yatırımları, iklim uyumuna ve sürdürülebilir gıda sistemlerine ek olarak, birçok sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşılmasına da katkıda bulunuyor. Dolayısıyla bu çabanın önemli bir ayırt edici özelliği, yoksulluğun temel nedenlerini ele almaya odaklanmamızdır. Diğer birçok insani yardımlar, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak için çok önemli olan çok kısa vadeye odaklanmıştır. Ancak iklim değişikliğinin onları gerçekten etkilediği inancına ulaşmak amacıyla çiftçilerin onurlu ve üretken bir yaşam sürebilmesi için orta vadede kalkınmaya odaklanıyoruz. Ağaç dikerek ekosistemi yeniden canlandırmayı amaçlayan Yeşil Ortadoğu girişimiyle aynı ruhla çalıştığınızda galip geliyorsunuz. Küçük çiftçilerin doğayla olan sürekli çalışmalarını korumalarına yardımcı olarak geleceğin temellerini de atıyoruz. Bu nedenle sulu toprak, onlar için çok önemli bir unsurdur.”

Büyük iklim olayının ele alınmakta olduğuna dikkat çeken Lario, “Bu, pek çok hükümeti, özel sektör kurumunu ve sivil toplumu bir araya getiren acil bir konu. Bazı potansiyel finansman çözümlerinin görülebileceği bir etkinlik ve bu çözümler için sadece konuşmak değil, finansman bulmak da önemli” dedi.

FOTO: 2022 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, Zanzibar’da ‘kırsal kesimdeki kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yönelik ilerlemenin hızlandırılması’ projesini başlattı. (Birleşmiş Milletler web sitesinden)
2022 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, Zanzibar’da ‘kırsal kesimdeki kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yönelik ilerlemenin hızlandırılması’ projesini başlattı. (Birleşmiş Milletler web sitesinden)

Lario, iklim ve çevre sorunlarına yönelik acil çözümlerden birinin su, gıda ve enerji arasındaki ilişkiyi ele almak olduğunu söyleyerek şunları ekledi:

“Bu durum, özellikle su konusunda küçük çiftçilerin ve kırsal kesimde yaşayanların desteklenmesinin önemini gerektirmektedir. Bu, altyapı ve pazara erişim araçlarına odaklanılarak, üretim ve pazarlama sahaları için enerji ve altyapıya erişimin arttırılmasıyla başarılabilir. Gıda sistemleri çok karmaşıktır, zira bunlar yalnızca şiddetli hava olaylarıyla nasıl başa çıkılacağı gibi üretim ve üretkenlik unsurlarıyla ilgili değildir. Aynı zamanda su altyapısının finansmanı, verimli bir gıda sistemi için hazır ve doğru unsurlara nasıl erişilebileceğiyle de ilgilidir.”

Lario, IFAD’ın iklim değişikliği konusundaki vizyonunu sergilemek üzere Birleşik Arap Emrilikleri’nde (BAE) düzenlenecek olan COP28 iklim konferansına katılmayı sabırsızlıkla beklediğini de belirtti.

Dünyada meydana gelen krizlerin ve çatışmaların insanın acı çekmesine ve yaşam kaybında bir artışa yol açtığını söyleyen Lario, “Umudun yitirilmesi kabul edilemez. Bu nedenle güçlerimizi birleştirmenin ve bu çatışmaların köklerine inmenin zamanı geldi” dedi.

IFAD Başkanı, açlığın bazen çatışmanın nedeni, bazen de çatışmanın sonucu olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle, insani yardımdan daha fazlasına yatırım yapmamız ve insanlara gelecek için umut, üretken hayatlar yaşama olanağı ve onurlu bir yaşam alanı sağlamamız önemli” dedi.



Faysal bin Ferhan, Borrell ve Séjourne ile bölgesel gelişmeleri tartışıyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
TT

Faysal bin Ferhan, Borrell ve Séjourne ile bölgesel gelişmeleri tartışıyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah dün (Çarşamba), Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, bölgesel gelişmeler ele alınarak, görüş alışverişinde bulunuldu ve ortak koordinasyon imkanları müzakere edildi.

Prens Faysal bin Ferhan ayrıca Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Stephane Séjourne ile yaptığı telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra başta Gazze Şeridi'ndeki gelişmeler ve bu konuda sarf edilen çabalar olmak üzere bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.