IFAD Başkanı: Suudi Arabistan, iklim değişikliğinin zorluklarıyla mücadeleye yönelik uluslararası çabaların önemli bir ortağıdır

IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)
IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)
TT

IFAD Başkanı: Suudi Arabistan, iklim değişikliğinin zorluklarıyla mücadeleye yönelik uluslararası çabaların önemli bir ortağıdır

IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)
IFAD Başkanı Alvaro Lario (Şarku’l Avsat)

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, iklim değişikliği krizlerinin kontrol altına alınması, gıda ve su kıtlığının göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Lario, bugün Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, Suudi Arabistan’ın ilgili uluslararası çabalarda önemli bir oyuncu olarak oynadığı önemli rolü vurgulayarak, bunun tarımsal kalkınma stratejisinin meyvelerinin toplanmasına olumlu yansıdığını ifade etti.

IFAD Başkanı, “Suudi Arabistan, özellikle IFAD’ın tarımsal kalkınma planları açısından Birleşmiş Milletler kuruluşları için temel öneme sahiptir” dedi.

IFAD’ın Cizan bölgesinde bir kalkınma projesi yürüttüğünü dile getiren Lario, “Önümüzdeki dönemde başka projelere de imza atmayı umuyoruz” diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın iklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası stratejiyle uyumlu olarak büyük çaba sarf ettiğini açıklayan Lario, şöyle devam etti:

“Bu konuda IFAD yaklaşımıyla uyumlu tarımsal kalkınma planlarını desteklemenin yanı sıra Yeşil Suudi Arabistan girişimi ve Yeşil Ortadoğu girişimi gibi değerli girişimler başlattı.”

IFAD’ın gıda güvenliğinin desteklenmesine yaptığı katkının yanı sıra, tarım sektörüne yatırım, sektörü geliştirme ve verimliliğini artırma alanlarında Suudi Arabistan ile ortaklığını güçlendirmeye çalıştığını aktaran Lario, Suudi Tarımsal Kalkınma Fonu gibi ilgili Suudi kurumlarıyla deneyim alışverişinde bulunulmaya hazır olduğunu dile getirdi.

IFAD’ın küçük kırsal üreticilerin dayanıklılığını artırmak amacıyla yeteneklerini güçlendirmek için çalıştığını söyleyen Lario, şu ifadelerle devam etti:

“IFAD yatırımları, iklim uyumuna ve sürdürülebilir gıda sistemlerine ek olarak, birçok sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşılmasına da katkıda bulunuyor. Dolayısıyla bu çabanın önemli bir ayırt edici özelliği, yoksulluğun temel nedenlerini ele almaya odaklanmamızdır. Diğer birçok insani yardımlar, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak için çok önemli olan çok kısa vadeye odaklanmıştır. Ancak iklim değişikliğinin onları gerçekten etkilediği inancına ulaşmak amacıyla çiftçilerin onurlu ve üretken bir yaşam sürebilmesi için orta vadede kalkınmaya odaklanıyoruz. Ağaç dikerek ekosistemi yeniden canlandırmayı amaçlayan Yeşil Ortadoğu girişimiyle aynı ruhla çalıştığınızda galip geliyorsunuz. Küçük çiftçilerin doğayla olan sürekli çalışmalarını korumalarına yardımcı olarak geleceğin temellerini de atıyoruz. Bu nedenle sulu toprak, onlar için çok önemli bir unsurdur.”

Büyük iklim olayının ele alınmakta olduğuna dikkat çeken Lario, “Bu, pek çok hükümeti, özel sektör kurumunu ve sivil toplumu bir araya getiren acil bir konu. Bazı potansiyel finansman çözümlerinin görülebileceği bir etkinlik ve bu çözümler için sadece konuşmak değil, finansman bulmak da önemli” dedi.

FOTO: 2022 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, Zanzibar’da ‘kırsal kesimdeki kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yönelik ilerlemenin hızlandırılması’ projesini başlattı. (Birleşmiş Milletler web sitesinden)
2022 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, Zanzibar’da ‘kırsal kesimdeki kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine yönelik ilerlemenin hızlandırılması’ projesini başlattı. (Birleşmiş Milletler web sitesinden)

Lario, iklim ve çevre sorunlarına yönelik acil çözümlerden birinin su, gıda ve enerji arasındaki ilişkiyi ele almak olduğunu söyleyerek şunları ekledi:

“Bu durum, özellikle su konusunda küçük çiftçilerin ve kırsal kesimde yaşayanların desteklenmesinin önemini gerektirmektedir. Bu, altyapı ve pazara erişim araçlarına odaklanılarak, üretim ve pazarlama sahaları için enerji ve altyapıya erişimin arttırılmasıyla başarılabilir. Gıda sistemleri çok karmaşıktır, zira bunlar yalnızca şiddetli hava olaylarıyla nasıl başa çıkılacağı gibi üretim ve üretkenlik unsurlarıyla ilgili değildir. Aynı zamanda su altyapısının finansmanı, verimli bir gıda sistemi için hazır ve doğru unsurlara nasıl erişilebileceğiyle de ilgilidir.”

Lario, IFAD’ın iklim değişikliği konusundaki vizyonunu sergilemek üzere Birleşik Arap Emrilikleri’nde (BAE) düzenlenecek olan COP28 iklim konferansına katılmayı sabırsızlıkla beklediğini de belirtti.

Dünyada meydana gelen krizlerin ve çatışmaların insanın acı çekmesine ve yaşam kaybında bir artışa yol açtığını söyleyen Lario, “Umudun yitirilmesi kabul edilemez. Bu nedenle güçlerimizi birleştirmenin ve bu çatışmaların köklerine inmenin zamanı geldi” dedi.

IFAD Başkanı, açlığın bazen çatışmanın nedeni, bazen de çatışmanın sonucu olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle, insani yardımdan daha fazlasına yatırım yapmamız ve insanlara gelecek için umut, üretken hayatlar yaşama olanağı ve onurlu bir yaşam alanı sağlamamız önemli” dedi.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen’deki Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) ülkenin doğusunda artan askeri hareketliliğinin ardından, Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonuna bağlı Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin Hadramut ilindeki sivillerin korunması talebine yanıt olarak, meşru hükümeti desteklemek için doğrudan müdahalede bulundu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, GGK’ya doğrudan bir mesaj göndererek, Suudi Arabistan ve BAE’nin ortak arabuluculuk çabalarına acil yanıt verilmesini, Hadramut ve el-Mahra'daki gerginliğin sona erdirilmesini ve kamplardan çekilip buraların barışçıl bir şekilde Vatan Kalkanı Güçleri’ne ve yerel makamlara teslim edilmesini istedi.

Suudi Arabistan’ın güney meselesini iç çatışmalarda küçümsenemeyecek ve istismar edilemeyecek adil bir siyasi mesele olarak ele aldığını vurgulayan Prens Halid bin Selman, bu sorunun, zorla bir gerçeği dayatmak yerine, diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Suudi Bakan, son zamanlarda yaşanan gerginliğin birliği ve güney meselesini zedelediğini belirtti.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Suudi Arabistan’ın talebine verdiği yanıtı överken Suudi Arabistan'ın tutumunun güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etmeyi ve sivil barışı korumayı amaçladığını belirtti. Yemen parlamentosu da Suudi Arabistan'ın tutumunu memnuniyetle karşıladı ve gerginliğin devam etmesinin sadece Husi'lere yarayan tehlikeli bir kaymaya yol açacağı uyarısında bulundu.


Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, "Bu çabalara aykırı herhangi bir askeri hareket, sivillerin can güvenliğini korumak ve Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri'nin çabalarının başarısını sağlamak için doğrudan ele alınacaktır" açıklamasını yaptı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı silahlı unsurlar tarafından sivillere karşı işlenen ağır ve korkunç insan hakları ihlalleri nedeniyle Hadramut Valiliği'ndeki sivilleri korumak için acil önlemler alınması talebine yanıt olarak yapıldı. Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gerilimi azaltmak, "Geçiş" güçlerini geri çekmek, kampları Vatan Kalkanı güçlerine teslim etmek ve yerel yönetimin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için gösterdiği yorulmak bilmeyen ve ortak çabalarının bir devamı niteliğindedir.

Tümgeneral el-Maliki, Koalisyon Ortak Kuvvetler Komutanlığı'nın meşru Yemen hükümetine olan sürekli ve sarsılmaz desteğini vurgulayarak, herkesi ulusal sorumluluk üstlenmeye, itidal göstermeye, güvenlik ve istikrarı korumak için barışçıl çözümlere yönelik çabalara karşılık vermeye çağırdı.


Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
TT

Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)

Şarku'l Avsat'a konuşan bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Riyad dün Hadramaut vilayetinin Gayl Bin Yemin ilçesine bağlı Vadi Bereh'te Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlere karşı uyarı hava saldırısı düzenleyerek, Yemen'in doğusundaki konumunu yeniden teyit etti.

Kaynaklar, saldırının, yeni gerçekliklerin zorla dayatılmasının veya doğu vilayetlerindeki güvenliği yöneten kurumsal çerçevelerin atlanmasının hoş görülmeyeceği mesajını vermek amacıyla yapıldığını ve daha fazla gerilimin daha da sert önlemlerle karşılanacağı uyarısında bulunulduğunu açıkladı.

Güney Geçiş Konseyi ise dün yaptığı açıklamada, hava saldırısını barışa hizmet etmeyen "sürpriz bir bombalama" olarak değerlendirerek, Suudi Arabistan ile her türlü koordinasyon ve düzenlemeye açık olduğunu belirtti.

Şarku'l Avsat'a konuşan gözlemciler, Suudi Arabistan'ın, gerginliğin sona ermesine, Güney Geçiş Konseyi güçlerinin geri çekilmesine, Hadramut ve el-Mahra vilayetlerindeki kampların ve güvenlik sorumluluklarının Güney Kalkanı güçlerine ve yerel yetkililere devredilmesine ve güç kullanılmadan istişare ve diyaloğun başlatılmasına katkıda bulunacaksa, koordinasyon ve düzenlemeleri memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kaynaklara göre gelecekteki herhangi bir çözüm, Yemen birliğini korumak amacıyla durumun gerginlik öncesi haline geri döndürülmesine dayanacağını gösteriyor.