Expo 2030'u düzenleyecek şehrin belirlenmesine saatler kaldı

Expo 2030 için Riyad, Roma ve Busan kentleri arasında rekabet hız kazandı.
Expo 2030 için Riyad, Roma ve Busan kentleri arasında rekabet hız kazandı.
TT

Expo 2030'u düzenleyecek şehrin belirlenmesine saatler kaldı

Expo 2030 için Riyad, Roma ve Busan kentleri arasında rekabet hız kazandı.
Expo 2030 için Riyad, Roma ve Busan kentleri arasında rekabet hız kazandı.

Uluslararası Sergiler Bürosu (The Bureau International des Expositions/BIE) üyelerinin Expo 2030'a ev sahipliği yapmak üzere hangi şehri belirleyeceğine ilişkin beklenti hız kazandı. Riyad, Roma ve Busan kentleri arasında rekabetin yoğun olduğu Paris'te bugün heyecanlı dakikalar yaşandı. Son dakikalara kadar taraflardan her biri aday oldukları şehrin tanıtımı konusunda mücadeleyi sürdürdü.

Yıllardır yarışma sürecini takip edenlere göre bu yıl seçmenlerin oylarını çekmek için yapılan yarışma, son yirmi yıl göz önüne alındığında ‘çok nadir’ olarak nitelendi. Rekabetin had safhaya ulaşması nedeniyle her iki taraf da belirleyici anın yaklaştığını ve bu nedenle ‘spekülasyon yapmanın bir anlamı’ olmadığını vurguladı.

Başkent Paris'in güneyinde Issy-les-Moulineaux’un kalbinde yer alan Konferans Sarayı bu sabahtan bu yana, siyah araçların görev yaptığı sağlam bir kaleye dönüştü. Yoğun güvenlik altında delegasyonları taşıyan araba trafiği hız kazanırken medyanın ilgisi de yoğunlaştı.

BIE yönetimi, medyanın Konferans Merkezi’nin bodrum katındaki basın merkezine erişimi zor sağladı. Zira her delegasyonun sunduğu gazeteci ve fotoğrafçılardan oluşan sınırlı listeye rağmen kalabalık arttı.

Bugün öğleden sonra yaşanan çekincelere rağmen Suudi Arabistan  zafer konusunda ‘iyimser’ görünüyor. Bu iyimserliği ardında bir yandan Riyad dosyasının sağlamlığı diğer yandan da Suudi başkentinin BIE tarafından denetlenen fuarlardan herhangi birini henüz düzenlememiş olması vardı.

İtalya ve Güney Kore'de ise durum böyle değil. İtalya, ülkenin kuzeyinde yer alan sanayi şehri Milano'da 2015 uluslararası sergisine ev sahipliği yaptı. Güney Kore ise 2012 yılında Yeosu şehrinde denizler ve okyanuslar konusunda uzmanlaşmış bir fuar düzenledi. BIE üyeleri objektiflik ve tarafsızlık arıyor. BIE içinden bir kaynağa göre Suudi Arabistan’ın şansı ‘yüksek’ olarak görünüyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre BIE rakip üç tarafa argümanlarını sunmaları ve ‘kazanmayı’ düşündükleri ana noktalara odaklanmaları için son bir fırsat vermek istiyor. Ancak ‘son şans’, en önemlisi geçtiğimiz haziran ayında taraflara tanınan önceki fırsatlardan farklı görünüyor. Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu, her bir taraf için ayrılan zaman alanı, birçok yetkilinin 180 üye devletin temsilcileriyle rahatça ve zaman baskısı olmadan konuşmasına imkan verecek kadar uzun ve yeterli zaman verdi. BIE iç hukuku ‘tek ülke, tek oy’ ilkesini ve diğer bir temel ilke olan ‘oyların eşitliği’ ilkesini baz alıyor.

Uluslararası bir fuar düzenleme konusundaki rekabetin bu denli yoğun olması, Expo 2030 gibi uluslararası bir fuar düzenlemenin, kazanan tarafa geçmişini, bugününü ve gelecekteki hedeflerini tanıtma fırsatı sunacak olması. Fuar, kültürel mirasın yanı sıra ev sahibi ülkenin kültürel geçmişine ve kadim tarihine ışık tutmasını sağlıyor ve en önemlisi bugününü, kültürünü, ekonomik ve sosyal büyümesini ve gelecek planlarını ön plana çıkarıyor. Expo 2030’un Suudi Arabistan açısından önemi, Suudi liderliğinin Vizyon 2030’u ve umut verici bir geleceğe yönelik yol haritası nedeniyle ön plana çıkıyor.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ekosistemi korumak ve sürdürülebilir mavi ekonomiye geçişi desteklemek için Kızıldeniz'in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’ni başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ekosistemi korumak ve sürdürülebilir mavi ekonomiye geçişi desteklemek için Kızıldeniz'in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’ni başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, 2030 Vizyonu'nun hedefleri, araştırma, geliştirme ve inovasyon sektörü için daha önce başlatılan ulusal öncelikler, çevresel sürdürülebilirlik ve temel ihtiyaçlar doğrultusunda Kızıldeniz ekosistemini korumayı, sürdürülebilirliği için iş birliği çerçevelerini geliştirmeyi ve sürdürülebilir bir mavi ekonomiye geçişi desteklemeyi amaçlayan Kızıldeniz’in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’ni başlattı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman şunları söyledi: “Suudi Arabistan ekonomik, coğrafi ve kültürel potansiyelini ortaya çıkarmaya, sürdürülebilirlik ve çevrenin korunması alanlarındaki öncü çabalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu strateji sayesinde Krallık, mavi ekonominin konumunu ekonomisinin önemli bir ayağı olarak güçlendirmekte ve Kızıldeniz bölgesinin mavi ekonominin en iyi uygulamaları için bir referans haline gelmesini ve Krallığın mavi ekonomide araştırma, geliştirme ve inovasyonda küresel bir lider olmasını arzulamaktadır. Krallık, Kızıldeniz için sürdürülebilir bir geleceğe olan bağlılığını teyit etmekte ve Kızıldeniz kıyı şeridimizi, doğamızı ve ona bağımlı toplulukları korumak için herkesin iş birliğini dört gözle beklemektedir.”

Kızıldeniz, 186 bin kilometrekarelik doğal alanı, bin 800 kilometrelik kıyı şeridi, dünyanın dördüncü büyük mercan resifi, dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 6,2'sine ev sahipliği yapması ve yüzlerce adadan oluşan takımadaları ile Suudi Arabistan’ın en eşsiz ve biyolojik çeşitliliğe sahip bölgelerinden biridir.

Kızıldeniz’in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi, Kızıldeniz'in doğal hazinelerinin nasıl korunacağını ve canlandırılacağını ana hatlarıyla ortaya koyan kapsamlı bir ulusal çerçeve oluşturarak vatandaşların, bölge sakinlerinin ve ziyaretçilerin bu hazinelerden faydalanabilmesini ve gelecek nesiller boyunca bu hazinelerin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.

Strateji, doğal çevrenin korunmasının bölgenin ekonomik potansiyelini nasıl ortaya çıkarabileceğini ve mavi ekonomiye geçişi nasıl başlatabileceğini, ekoturizm, balıkçılık, yenilenebilir enerji, denizcilik ve sanayi dahil olmak üzere çeşitli denizcilik sektörlerinde yenilikçi şirketler için yatırım fırsatları yaratabileceğini ana hatlarıyla ortaya koyuyor.

Ulusal ekonomiyi desteklemek amacıyla strateji, 2030 yılına kadar deniz ve kıyı koruma alanlarının kapsamını yüzde 3'ten yüzde 30'a çıkarmayı, yenilenebilir enerjinin hedef enerji karışımının yüzde 50'sine ulaşmasını desteklemeyi, mavi ekonomi faaliyetleriyle ilgili binlerce iş yaratmayı ve Suudi Arabistan’ın kıyı bölgelerindeki turizm projelerine yaptığı yatırımları korumayı ve böylece gayrisafi yurt içi hasılanın artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınma, sosyal kalkınma, emniyet ve güvenlik, yönetişim ve işbirliği olmak üzere 5 hedefe dayanan strateji, Suudi Arabistan’ın mavi ekonomi ve ilgili faaliyetlerdeki hedeflerini gerçekleştirmek üzere geliştirilen 48 özel girişimi içeriyor.

Stratejinin duyurulması, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu çevre ve iklim sorunları ışığında doğal kaynakların korunmasında Suudi Arabistan’ın oynadığı önemli rolü ortaya koymakta ve ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirliği birleştiren yeni bir yol çizmektedir.