Kısa süre önce yayınlanan bir araştırma raporu, sağlığın geliştirilmesi ilkesinin tüm politikalarda ve yaşamın her alanında benimsenmesi de dahil olmak üzere bir dizi çaba ve katkı sonucunda Suudi Arabistan'da ortalama insan ömrünün 2016'daki 74 yıla kıyasla 77,6 yıla yükseldiğini ortaya koydu.
Bu açıklama, "Vizyon 2030" programlarından biri olan "Sağlık Sektörü Dönüşüm Programı" tarafından sağlıkta dönüşüm süreci ve 2023 yılı boyunca elde edilecek en önemli kazanımlara ilişkin yayınlanan bir raporda yer aldı. Rapor, ortalama yaşam süresindeki artışı Suudi Arabistan'ın halk sağlığı seviyesini yükseltmek için uyguladığı yürüme kültürünün yaygınlaştırılması, gıdalarda tuzun azaltılması, kalorilerin açıklanması ve diğer politikaların yanı sıra sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve sağlık risklerine karşı önlemlerin arttırılmasına yönelik çabalar gibi politika ve kararlara bağladı.
2023 yılı, Bakanlar Kurulu'nun Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün kurulmasını onaylamasına ve tüm sağlık kümelerinin sorumluluklarını yerine getirmeleri için dönüşüm aşamasının başlatılması, "Nafis" platformunun başlatılması ve diğer girişimler de dahil olmak üzere bir dizi aşama ve girişimin tamamlanmasına tanıklık etti.
Rapor, 2023 yılının aynı zamanda "Shifa" platformundan yararlanan 7 bin 233'ten fazla vakaya tanıklık ettiğini, bunun bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 3'lük bir artış olduğunu ve Suudi Tıbbi Randevu ve Yönlendirme Merkezi aracılığıyla 300 bin'den fazla başarılı iç ve dış sevk işleminin tamamlandığını gösterdi.
Önlemenin tedaviden ve erken teşhisten daha iyi olduğu ilkesinin uygulanmasında, bir milyondan fazla erken teşhis vakası da dahil olmak üzere 5 milyondan fazla kişinin keşif amaçlı obezite taramasına tabi tutulduğuna dikkat çekti. Yaklaşık 11 bin erken teşhis vakası da dahil olmak üzere bir milyondan fazla kişi diyabet için keşif taramasından geçirilmiş, ayrıca yaklaşık 160 bin kadın erken meme kanseri taramasından geçirilmiş ve 654 erken teşhis vakası ile sonuçlanmıştır. Bu tespit, erken evrelerinde keşfedilen vakaların tedavisine katkıda bulunmaktadır.
Öte yandan, Vizyon 2030’un başlatılmasından bu yana trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin neredeyse yarı yarıya azaldığı gözlemlenmiştir ve bu da programın trafik güvenliğini artırma hedeflerinden biridir.
Tüm bu çabaların bir sonucu olarak Suudi Arabistan, çeşitli sağlık alanlarında yerel ve uluslararası övgüler almıştır; bu da insan sağlığına ve canlı bir toplum ile tam ve sağlıklı bir yaşam için sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik devam eden liderliğini ve ilgisini yansıtmaktadır.
Sağlık Sektörü Dönüşüm Programı’nın, sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam tarzı sağlayarak ve etkili sağlık ve sosyal bakım sistemlerini geliştirerek vatandaşların yaşam kalitesini karşılamak üzere Suudi Vizyonu 2030’un üç sütunu arasında yer alan "Canlı Toplum" sütunuyla uyumlu olması dikkat çekiyor.
Program, başlangıcından bu yana, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması, hizmetlerin kalitesinin ve verimliliğinin artırılması, sağlık risklerine karşı önlemlerin geliştirilmesi ve trafik güvenliğinin artırılması gibi yüce hedeflere dayanan bir dönüşüm girişimleri paketini uygulamaya koydu. Buradaki temel amaç, birey ve toplumun ülke içinde tadını çıkarabileceği tam ve sağlıklı bir yaşama yönelik ulusal özlemlere ulaşılmasını sağlamayı içeriyor.