Körfez ülkeleri ve Çin ticari yakınlaşmayı artırıyor

Çin’in borç krizinin ardından serbest ticaret müzakerelerinde ilerleme ve yatırım uyarısı yapıldı.

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman Sultanlığı’nın Çin ile yakınlaşması sürüyor. (Shutterstock)
Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman Sultanlığı’nın Çin ile yakınlaşması sürüyor. (Shutterstock)
TT

Körfez ülkeleri ve Çin ticari yakınlaşmayı artırıyor

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman Sultanlığı’nın Çin ile yakınlaşması sürüyor. (Shutterstock)
Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman Sultanlığı’nın Çin ile yakınlaşması sürüyor. (Shutterstock)

Çin'in Suudi Arabistan Büyükelçisi Chen Weiqing geçen ay yaptığı açıklamada, Pekin ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki serbest ticaret müzakereleri dosyasındaki maddelerin neredeyse yüzde 90'ının tamamlandığını bildirdi. İki taraf arasında iletişimin devam ettiğini de ekledi. Peki, Körfez ile Çin arasındaki serbest ticaret anlaşmalarına hangi alanlar dahil edilebilir?

Körfez ülkelerinden günümüzün en çok petrol tüketen ülkeleri arasında yer alan Çin'e yapılan ihracatın en önemli kalemini petrol ve gaz oluşturuyor. Buna karşılık artan tüketici ihtiyaçları nedeniyle Çin'in Körfez ülkelerine yönelik ihracatı, 1970'lerin sonlarında Çin'de başlayan ekonomik reformların ardından artış gösterdi. Bunun sonucunda ülke, önemli endüstriyel dönüşümler gerçekleştirerek üstün ihracat kabiliyetine sahip ülkelerden biri haline geldi.

Ekim 2023’te Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Çin Ekonomi ve Ticaret Bakanları toplantısının ilk oturumu Çin'in Guangzhou kentinde düzenlendi. Katılımcılar, ekonomik ve ticari alanlarda stratejik iş birliğine yönelik ortak eylem planı çerçevesinde çalışmaların artırılması konusunu ele aldı. Gündemde öne çıkan en önemli konular ticaret, yatırım, sanayi ve ileri teknoloji ile ilgiliydi.

Körfez İstatistik Merkezi

2021 yılında Körfez'in Çin'e ihracatının değeri 131 milyar doları buldu. Aynı yıl Çin'den Körfez ülkelerine yapılan ithalat 98,3 milyar doları bulurken, petrol ihracatı ve ilgili ürünler Körfez'in Çin'e ihracatının değerinin yüzde 83'ünü oluşturuyor

Körfez İstatistik Merkezi raporuna göre 2021 yılında Körfez'in Çin'e ihracatının değeri 131 milyar doları buldu. Aynı yıl Çin'den Körfez ülkelerine yapılan ithalat 98,3 milyar doları bulurken, petrol ihracatı ve ilgili ürünler Körfez'in Çin'e ihracatının değerinin yüzde 83'ünü oluşturuyor.

Fotoğraf Altı: KİK ülkelerinin uluslararası çapta hamleleri sürüyor. (Shutterstock)
KİK ülkelerinin uluslararası çapta hamleleri sürüyor. (Shutterstock)

Çin'deki ekonomik değişimler ışığında bu hayati ticari ilişkiler nasıl devam edebilir?

Çin, Mao Zedung liderliğindeki sosyalist sistemin bıraktığı çarpıklıkları gidererek ekonomik sistemini geliştirdi ve ihracat potansiyelini artırdı. Yabancı yatırımlara kapı açarak, Çin'deki fabrikalarına teknoloji ve modern yönetim aktaran dev Amerikan ve Avrupalı ​​şirketlere cazip bir ortam sağladı. Doğal olarak bu şirketler Çin'in karşılaştırmalı avantajlarından, en önemlisi de düşük işçilik maliyetlerinden yararlandı. Çin'in tüketici kapasitesi imalat endüstrilerindeki üretimi karşılayamıyordu. Bu durum, ülkeyi mal ve ticari malların en önemli ihracatçı ülkesi olmaya itti. Küresel piyasalar kabul edilebilir maliyetlerdeki ihracatlara açıldı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD, Körfez ülkeleri ve Çin'e komşu Asya ülkeleri bunlardan bazılarını temsil ediyor.

Çin ile Körfez ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler ise güçlendi. Çin, Körfez ülkelerinin AB, ABD, İngiltere, Japonya ve daha sonraki yıllarda Güney Kore gibi ticaret ortaklarıyla rekabet edebilir hale geldi. Örneğin Çin otomobillerinin hem görünüm, hem güvenlik, hem de modern teknoloji açısından Almanya, Japonya, Kore ve ABD'den ithal edilen otomobillerle kıyaslanabilir hale gelmesiyle Çin'i Körfez ülkelerinde bu hususta ileri bir konumda buluyoruz. Çin'de endüstrinin gelişmesi ardından bu piyasaların önümüzdeki yıllarda elektrikli otomobilleri de alacak şekilde genişlemesi bekleniyor.

Körfez'in Çin'e ihracatının yüzdeleri

Körfez ülkeleri, Çin'i başta petrol ve gaz olmak üzere en önemli ihracat piyasalarından biri olarak görüyor. Umman'ın ihracatının yüzde 42'sini, Kuveyt'in ihracatının yüzde 27,4'ünü, Suudi Arabistan'ın ihracatının yüzde 19'unu, Katar'ın ihracatının yüzde 12,7'sini, BAE'nin ihracatının yüzde 7,7'sini ve Bahreyn'in ihracatının yüzde 2,4'ünü temsil ediyor.

Bu yüzdeler her Körfez ülkesinin ihracatının bileşimine bağlı olarak değişim gösteriyor. Şarku’l Avsat’ın Majalla’dan aktardığına göre petrol ihracatı ülkenin toplam ihracatına hakim olduğunda bu yüzde artış gösteriyor.

Suudi Arabistan, Çin'e petrol ihracatında Rusya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. 2023 yılında 85,96 milyon metrik ton ham petrol ihraç ederek Çin'in petrol ithalatının yüzde 15'ini oluşturdu. Rusya ise yüzde 19'u temsil ediyor. Eylül 2023'te Çin'in petrol talebinin günde yaklaşık 17,1 milyon varil olduğu tahmin ediliyor. Çin'in petrol talebindeki artış, başta Körfez ülkeleri olmak üzere ihracatçı ülkeler için önem taşıyor.

Peki, Çin'deki mevcut daralma önümüzdeki birkaç yıl içinde petrol ekonomisinde değişikliklere yol açacak mı? Belki, fakat Çin, ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi ve ekonominin karşı karşıya olduğu dengesizlikleri gidermeyi amaçlayan ekonomi politikalarını sürdürdüğü sürece çok büyük bir düşüş olmayacak.

Çin'deki pek çok işletmenin borç yükü altında olduğu, ödeme güçlüğü ve iflas riskiyle karşı karşıya bulunduğunun ortaya çıkması ardından dikkatli olunması gerekiyor.

İpek Yolu, Hint-Avrupa Koridoru

Petrol, Körfez ülkeleriyle Çin arasındaki ekonomik ilişkileri yönlendirse de, dikkate alınması gereken başka ekonomik alanlar da var. Çin; ABD, Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri gibi dünyanın çeşitli ülkeleriyle olan ticari ilişkilerinden büyük mali zenginlik elde ederek dünyanın en büyük yatırım yapan ülkesi haline geldi. Ayrıca İpek Yolu'nu canlandırmayı amaçlayan, Çin'den Hindistan ve Küçük Asya üzerinden Mezopotamya'ya, Mısır'a ve Afrika kıtasına, ardından Yunanistan, İtalya ve Birleşik Krallık'a kadar uzanan stratejik projesi Bir Kuşak, Bir Yol girişimini destekliyor.

Fotoğraf Altı: Guiyang, Nanming Nehri'ndeki Jiaxiu pavyonu. (Shutterstock)
Guiyang, Nanming Nehri'ndeki Jiaxiu pavyonu. (Shutterstock)

2013 yılında başlayan ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ girişimi, birçok ülkeden ilgi gördü. Proje Asya, Afrika ve Avrupa'da 150'den fazla ülkeye yatırım yapmayı hedefliyor. Kuveyt, ekonomik tabanı çeşitlendirmek ve petrol ekonomisine paralel iş fırsatları yaratmak amacıyla ülkenin kuzey bölgesini geliştirme ve Çin yatırımlarını teşvik etme niyetiyle bu projeye dahil olmaya çalıştı. Ancak proje, Kuveyt'teki siyasi engeller ve Çinli yetkililerin yeniden değerlendirmesi nedeniyle henüz hayata geçirilemedi.

Proje aynı zamanda başka bir yeni proje olan Hint-Avrupa Koridoru ile önemli bir rekabet içerisinde. Bu proje Hindistan ve Körfez ülkelerini Ürdün ve İsrail üzerinden Avrupa'ya bağlamayı hedefliyor. Bununla ilgili mutabakat zaptı geçen yıl Hindistan'da düzenlenen G20 zirvesinde kabul edilmişti. Körfez ülkelerinin her iki projeyle de ilişkileri konusunda ekonomik çıkarlarına ve siyasi bağlantılarına uygun bir şekilde anlaşması gerekiyor.

Çin ile Körfez ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler stratejik önemini koruyor. Petrol ihracatını geliştirmek ve Çin'den ithalatı artırmak, Çin'in bölge ülkelerindeki temel işletmelere, özellikle de kamu hizmetleri ve altyapı tesislerine yatırım yapmasını teşvik edebilir. Körfez devlet fonlarından Çin'deki hayati sektörlere yatırım yapma olasılığı hakkında sorular mevcut.

Ancak Çin'deki pek çok işletmenin borç yükü altında olduğu, ödeme güçlüğü ve iflas riskiyle karşı karşıya bulunduğunun ortaya çıkması ardından dikkatli olunması gerekiyor. Siyasi sistemin doğası göz önüne alındığında, Çin ekonomisinde devletin rolü hala çok büyük. Bu nedenle bilhassa ekonomik hayatın daha da serbestleştirilmesi ardından Çin'de yatırım çekiciliğinin önümüzdeki yıllarda artıp artmayacağı sorgulanıyor.

1,4 milyardan fazla nüfusa sahip Çin’in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) Dünya Bankası verilerine göre yaklaşık 18 trilyon dolar değerinde. Körfez ülkeleriyle Çin arasındaki ilişkilerin iki taraf arasındaki ticaretin yanı sıra birçok alanı da kapsayacak şekilde gelişmesi gerekiyor.

*Bu haber Şarku’l Avsat tarafından Londra merkezli Al-Majalla dergisinden çevrildi.



Bahreyn: İran'ın düşmanca eylemlerini destekleri gerekçesiyle 6 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)
Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)
TT

Bahreyn: İran'ın düşmanca eylemlerini destekleri gerekçesiyle 6 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)
Gözaltına alınanlar, İran'ın iğrenç saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamışlardı, (BNA)

Bahreyn İçişleri Bakanlığı dün, İran saldırganlığının etkileriyle ilgili videolar yayınlamak, bu saldırganlığa sempati duymak, düşmanca eylemlerini yüceltmek, yalan haber yaymak ve ülkedeki saldırıları desteklemek suçlarından 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, tutuklananlar bu videoları sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak kamuoyunu yanıltmayı, vatandaşlar ve bölge sakinleri arasında korku yaymayı ve güvenlik ile kamu düzenine zarar vermeyi amaçlamışlardı. Bakanlık, gerekli yasal önlemleri aldığını ve gözaltına alınanları Savcılığa sevk edildiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı, yasal sorumluluktan kaçınmak ve ulusun güvenliğini korumak için herkesin resmi kaynaklardan bilgi edinmesi ve güvenilir olmayan haber veya haber alıntılarını yaymaması veya yeniden yayınlamaması gerektiğini vurguladı.

Bahreyn Savcılığı'nın, ülkenin içinde bulunduğu zor koşullar altında, ülkenin çeşitli bölgelerinde ayaklanma ve vandalizmle suçlanan sanıklara azami cezaların verilmesini talep ettiğini belirtmekte fayda var.

Bahreyn Yüksek Ceza Mahkemesi, pazartesi günü ülkeye karşı İran terör eylemlerini teşvik etmek ve yüceltmekle suçlananların yargılamasının ilk oturumunu gerçekleştirecek.


Körfez'de 12 balistik füze ve 50 İHA imha edildi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)
TT

Körfez'de 12 balistik füze ve 50 İHA imha edildi

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre emirliğinin üzerinde duman yükseliyor (AFP)

Resmi verilere göre, Körfez hava savunma sistemleri dün Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt üzerinde 12 balistik füze ve 50'den fazla insansız hava aracını (İHA) imha etti.

Kuveyt'teki Ahmed el-Cabir Hava Üssü'ne iki düşman İHA’sının düzenlediği saldırı, çevrede maddi hasara ve silahlı kuvvetlerden üç kişinin hafif yaralanmasına yol açtı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fuceyre kentinde, hava savunmasının bir İHA’yı başarılı şekilde engellemesinin ardından düşen enkazdan kaynaklanan bir yangın, sivil savunma ekipleri tarafından söndürüldü. Herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

İran ordusunun Merkez Operasyonlar Komutanlığı, BAE limanlarının yakınında yaşayan sakinleri, bu limanlardan uzak durmaya çağırdı ve limanları "meşru hedefler" olarak değerlendirdi.

Katar'da ilgili makamlar, kamu güvenliğini sağlamak amacıyla geçici bir önlem olarak belirli bölgeleri tahliye etti.


Suudi Arabistan ve Kanada bölgesel güvenliğin sağlanmasına yönelik çabaları görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan ve Kanada bölgesel güvenliğin sağlanmasına yönelik çabaları görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, dün Kanadalı mevkidaşı Anita Anand ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki gerginliğin artmasıyla ilgili son gelişmeleri, güvenlik ve istikrarın korunması için yapılan çalışmaları müzakere etti.

Öte yandan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Güney Koreli mevkidaşı Joo Hyun ile yaptığı telefon görüşmesinde Ortadoğu'daki artan gerilimleri ve karşılıklı ilgi alanlarını ele aldı.

Bu arada, Riyad'daki Avrupalı ​​büyükelçiler, Suudi Arabistan'ın bölgede güvenlik ve istikrarı koruma, Krallığın topraklarını güvence altına alma ve İran'ın tüm açık saldırılarına etkili bir şekilde karşı koyma çabalarını övdü.

Toplantıda Suudi Arabistan'ın güncel olaylar ve gelişmeler hakkındaki tutumu netleştirildi (SPA)Toplantıda Suudi Arabistan'ın güncel olaylar ve gelişmeler hakkındaki tutumu netleştirildi (SPA)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci'nin perşembe akşamı Riyad'da Avrupalı ​​büyükelçilerle yaptığı görüşme, Krallığın güncel olaylar ve gelişmeler hakkındaki tutumunu netleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın SPA’dan aktardığına göre görüşme sırasında büyükelçiler, İran'ın Suudi Arabistan'a, Körfez ülkelerine ve diğer Arap ve İslam ülkelerine yönelik acımasız saldırılarını ülkelerinin kınadığını yineleyerek, Krallığın vatandaşlarının tahliyesi ve ülkelerine dönüşlerinin kolaylaştırılması konusunda sağladığı yardıma duydukları takdiri dile getirdiler.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Dr. Suud el-Sati ve Avrupa İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Abdul Rahman el-Ahmed katıldı.