Güvenlik Konseyi, Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunan Arap karar taslağını kabul etmede başarısız oldu (AFP)
Suudi Arabistan, Cezayir’in Arap ülkelerini temsilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduğu Gazze ve çevresini içeren ateşkes taslağının veto edilmesinden dolayı üzüntüsünü dile getirdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, ‘Güvenlik Konseyi’nin güvenilir bir şekilde uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirmesi için artık daha önce hiç olmadığı kadar bir reforma ihtiyacı olduğunu’ vurguladı.
Suudi Arabistan, Gazze ve çevresindeki insani durumun kötüleşmesinden ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden askeri operasyonların artmasından dolayı uyarıda bulunarak, “Bu operasyonlar, Filistin sorununa yönelik diyalog ve barışçıl çözüm çağrılarına hizmet etmediği gibi ilgili uluslararası kararlara uyulmadığını gösteriyor” açıklamasında bulundu.
Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladıhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5163164-suudi-arabistan-yabanc%C4%B1lar-i%C3%A7in-g%C3%BCncellenmi%C5%9F-m%C3%BClk-sahipli%C4%9Fi-sistemini-onaylad%C4%B1
Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.
Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.
Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.
Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)
Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.
Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.
Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.
Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.