Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: İki devletli çözüm barış ve güvenliğin temelidirhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5024731-suudi-arabistan-d%C4%B1%C5%9Fi%C5%9Fleri-bakan%C4%B1-i%CC%87ki-devletli-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCm-bar%C4%B1%C5%9F-ve-g%C3%BCvenli%C4%9Fin-temelidir
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: İki devletli çözüm barış ve güvenliğin temelidir
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Norveçli mevkidaşı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Suudi Arabistan’ın Nisan sonunda Riyad'da ve dün (pazar) Brüksel'de yapılan toplantılarda iki devletli çözümün aktif tutulması konusuna odaklandığını vurgulayarak, Filistin halkının güvenlik ve haklarını garanti altına alan bu konuda uluslararası toplum arasında görüş birliği olduğuna işaret etti.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bin Ferhan, Gazze Şeridi'ndeki durumun kritik bir hal aldığını ve bu nedenle derhal ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.
Suudi Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun esirlerin serbest bırakılması da dâhil olmak üzere acil bir ateşkesin gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu belirterek, “Gazze Şeridi'ndeki insani durum hızla kötüleşmeye devam ediyor ve bu kabul edilemez” dedi.
Bin Ferhan, Gazze Şeridi'ndeki gelişmelerle ilgili olarak Arap Birliği-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olağanüstü ortak zirvesi tarafından görevlendirilen bakanlar komitesinin Gazze Şeridi'ndeki krizi ele almayı ve Filistin devleti davasını ilerletmeyi amaçladığını vurgulayarak bölgede barış ve güvenlik için kalıcı bir temel olarak iki devletli çözüme ulaşılması için çalışılması gerektiğine işaret etti.
Norveç, İspanya ve İrlanda'nın Filistin devletini tanıma yönündeki adımlarını öven Bin Ferhan, bazı Avrupa ülkelerinin de bu yönde düşündüğünü kaydetti.
Prens Faysal bin Ferhan, Filistin Yönetimi içindeki devlet kurumlarına yardım etmenin ve onları güçlendirmenin, Filistin devletinin komşularının güvenliğini sağlama sorumluluğu da dahil olmak üzere sorumluluklarını yerine getirme kapasitesine sahip olduğunu göstermek olduğunu belirterek, uluslararası hukuk sistemi de dahil olmak üzere uluslararası sistemin meşruiyetini korumanın önemini vurguladı.
Bin Ferhan, “Uluslararası toplum, uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukukun arkasında durmaya karar verirse, İsrail'e cezasız kalamayacağı ve Filistin devletini sonsuza kadar zayıflatamayacağı yönünde önemli bir mesaj vermiş olacaktır” dedi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Tek Su Zirvesi kapsamında Riyad'da devlet başkanları ve üst düzey yetkililerle bir araya geldihttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5088109-veliaht-prens-muhammed-bin-selman-tek-su-zirvesi-kapsam%C4%B1nda-riyadda-devlet
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Tek Su Zirvesi kapsamında Riyad'da devlet başkanları ve üst düzey yetkililerle bir araya geldi
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Riyad'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve üst düzey Fransız iş dünyası liderleriyle bir araya geldi. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, dün (Salı) başkent Riyad'da düzenlenen Tek Su Zirvesi çerçevesinde devlet başkanları ve uluslararası kuruluşların üst düzey yetkilileriyle bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bir grup üst düzey Fransız iş dünyası lideri, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene, Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Macron ve Fransız iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantıda, çölleşmeyle mücadele çabaları, uzmanlık ve yenilikçi teknolojilerin paylaşımı, su sorunlarının ele alınması ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için araştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi, bir dizi ekonomik girişimin gözden geçirilmesi ve Suudi-Fransız ilişkileri ve bunları geliştirme yolları ele alındı.
İkili görüşme sırasında Muhammed bin Selman ve Kazakistan Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin yönlerini ve çeşitli alanlarda bunları geliştirme ve iyileştirme yollarını gözden geçirmenin yanı sıra su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve çevresel zorluklarla yüzleşmek için ortak eylemlerin koordinasyonu başta olmak üzere bir dizi konuyu ele aldı.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif ile Suudi Arabistan-Pakistan ilişkilerinin boyutlarını, ikili iş birliği alanlarını ve bunları geliştirmenin yollarını gözden geçirdi. Ayrıca son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ve bunlara yönelik çabaları ve özellikle su sorunlarının ele alınmasına yönelik çabalar olmak üzere bir dizi konuyu ele aldı.
Muhammed bin Selman'ın Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene ile görüşmesinde ise iki ülke arasındaki iş birliği olanakları ve ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde bunları geliştirme fırsatları ele alınırken, Tek Su Zirvesi'nde yer alan bir dizi konu da gözden geçirildi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile görüşmesinde de iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin gözden geçirilmesinin yanı sıra başta su kıtlığı ve kuraklıkla ilgili çevresel zorluklara karşı ortak koordinasyon olmak üzere bir dizi konu ele alındı.
Muhammed bin Selman ve Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga, Suudi Arabistan ve Dünya Bankası arasındaki iş birliği ilişkilerini, Suudi Arabistan’ın su sorunlarının ele alınmasına yönelik çaba ve girişimlerini, su kaynaklarının kullanımı ve korunmasında iş birliğinin geliştirilmesini gözden geçirdi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Fransa Cumhurbaşkanı, Kazakistan Cumhurbaşkanı ve Dünya Bankası Grubu Başkanı'nın eş başkanlığında düzenlenen Tek Su Zirvesi'ne Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapması, Krallığın su üretimi, taşınması ve dağıtımı konusundaki onlarca yıllık küresel deneyimine ve su sorunlarına yönelik teknik çözümler geliştirmesine dayanarak, dünya genelindeki su sorunlarının ele alınmasında uluslararası alanda oynadığı öncü rolü ve çevresel sürdürülebilirlik konularına olan bağlılığını vurguluyor.
Suudi Arabistan'ın zirveye ev sahipliği yapması, 2030 Vizyonu ve onun küresel ortaklıklar kurma, yaşam kalitesini sağlama ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma sütunları doğrultusunda, mevcut nesiller için daha iyi bir yaşam sağlamak ve insanlık için daha iyi bir geleceği güvence altına almak için su sorunlarını ele alma ve küresel düzeyde su kaynaklarının sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik çabaları birleştirme yollarında uluslararası bir değişim yaratma konusundaki öncü rolünün bir yansımasıdır.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi zirvede yaptığı konuşmada, dünyanın bugün su sektöründe artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu, artan kuraklık oranlarının kullanılabilir su kıtlığıyla temsil edilen çoklu krizlere yol açtığını, çölleşme sorunlarını şiddetlendirdiğini ve bunun sonucunda insan yaşamı ve toplumlar için tehdit oluşturduğunu, bunun da su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için planlar geliştirmek üzere ortak eylem gerektirdiğini söyledi.
Suudi Arabistan, Dünya Su Konseyi ile iş birliği içinde 2027 yılında 11. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Muhammed bin Selman, Riyad merkezli, ülkelerin ve kuruluşların zorlukları bütüncül bir şekilde ele alma çabalarını geliştirmeyi ve entegre etmeyi amaçlayan küresel bir organizasyonun kurulduğunu duyurdu.
Krallığın Dünya Su Örgütü'nü kurma girişimi uluslararası düzeyde çevre alanında öncü bir adımdır. Zira bu organizasyon, su güvenliği sorunlarını ele almak üzere ortak uluslararası eylemi teşvik etmeyi ve Suudi Arabistan’ın çevre koruma çabalarına katkıda bulunma ve iklim eylemi alanında bölgesel ve uluslararası düzeyde öncü bir rol oynama kararlılığını teyit etmeyi amaçlamaktadır.
Tek Su Zirvesi, iklim değişikliği bağlamında su sektöründe ve finansmanında karşılaşılan zorluklara yönelik olası çözümler konusunda uluslararası tartışmalar yapmak üzere ülke, kuruluş, finans kurumları ve özel sektörden liderleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik nedeniyle küresel su krizi artarken zirve, 2026'daki Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı'na hazırlık olarak su sektöründeki zorluklara somut çözümler için bir kuluçka merkezi olarak hizmet etmeyi hedefliyor.