Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, dün akşam Cidde'de İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler ve bunların geliştirilmesi için fırsatlar ele alındı.
İki taraf, son bölgesel gelişmeleri, bölgedeki askeri gerilimin sonuçlarını, uluslararası seyrüsefer özgürlüğü ve enerji güvenliğine yönelik risklerini, küresel ekonomi üzerindeki etkisini ve Ortadoğu'da güvenlik ve istikrarı artırmak için ortak çabaların koordinasyonunu görüştü.
Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre İtalyan Başbakanı'nın Suudi Arabistan ziyareti, 28 Şubat'ta başlayan ABD-İsrail-İran savaşından beri bir Avrupa Birliği liderinin bölgeye yaptığı ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
Meloni, İtalyan devlet televizyonuna verdiği röportajda, ülkesinin İran saldırılarına karşı Körfez ülkelerine verdiği desteği dile getirerek, bu ülkelerin "dostlarımız ve çıkarlarımız için stratejik öneme sahip" ve ziyaretin "onlarla dayanışma jesti" olduğunu ifade etti.
İtalyan Başbakanı Cidde'den yaptığı açıklamada, "Bugün Körfez'de öncelikle petrol konusunu görüşmek için bulunuyorum, çünkü bu ülkeler İtalya'nın ihtiyaç duyduğu petrolün yaklaşık yüzde 15'ini sağlıyor" diyerek, ziyaretin ülkesi için "enerji tedarikini güvence altına almayı" amaçladığını vurguladı.
Meloni, dün erken saatlerde Cidde'ye geldi ve Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nda Mekke Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişel bin Abdulaziz ve üst düzey yetkililer tarafından karşılandı.
Bir İtalyan hükümet yetkilisi, Meloni'nin bölge ziyaretinin iki gün süreceğini ve bu süre zarfında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yetkililerle görüşeceğini belirtti. Yetkili, ziyaretin amacının İran saldırganlığıyla mücadelede Körfez ortaklarına İtalya'nın desteğini yeniden teyit etmek ve enerji devi Eni de dahil olmak üzere büyük İtalyan şirketlerinin Körfez bölgesine yatırım yapmaya devam etme niyetini göstermek olduğunu açıkladı.