Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ortak eylem planı 2029'a kadar uzatılıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Körfez ülkeleriyle ticaret hacmi yüzde 40 oranında artarak 31 milyar dolara ulaştı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)
TT

Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ortak eylem planı 2029'a kadar uzatılıyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki ortak eylem planının ‘değerini kanıtladığını’ ifade etti.

Doha'da düzenlenen Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’nda konuşan es-Sani, ortak eylem planının başarısının iki tarafı ortak teknik komiteler ve görev güçleri toplantılarını sürdürmek ve ortak eylem planını 2029'a kadar uzatmak için çalışmaya sevk ettiğini belirtti.

Es-Sani, “Bu toplantı sırasında, iki taraf arasında güvenlik, barış ve her alanda ortak çabalara ulaşmak için vizyonlarımızı birleştirmeyi, görüş alışverişinde bulunmayı ve aramızda yoğun koordinasyon sağlamayı dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, İki taraf arasındaki iş birliğini arttırmaya yönelik ortak arzunun, ilişkiler düzeyindeki somut gelişmenin arkasında yattığını ve ilişkileri çeşitli siyasi, ekonomik, güvenlik, kültürel ve sosyal düzeylerde daha geniş ufuklara taşıdığını belirtti.

Es-Sani, “KİK ülkeleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki stratejik ikili ilişkiler, iki taraf arasında siyasi ve sosyal temeller üzerine inşa edilen ve çeşitli alanlarda iş birliğini içeren tarihi, kültürel ve dini bağlara dayanan güçlü ve çok yönlü ortaklığın bir kanıtıdır” dedi.

scdfvgr
Doha'da düzenlenen Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’nda ortak eylem planının başarısı ilan edildi ve her iki taraf da bu planın 2029 yılına kadar uzatılması için çalışmaya teşvik edildi. (QNA)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin KİK ülkeleriyle ilişkilerine büyük önem verdiğini, bu ilişkilerin ileri bir aşamaya ulaştığını ve çeşitli alanlarda sürekli geliştiğini söyledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile KİK ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında, 2022 yılına kıyasla yüzde 40 artarak yaklaşık 31 milyar dolara ulaştığını ifade eden Fidan, Türkiye'nin KİK ülkelerinden gelen turistler için favori bir destinasyon olduğunu ve KİK ülkelerinden 5 milyondan fazla turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Doha'da düzenlenen 44. KİK Zirvesi'ne katılmasının iki taraf arasındaki ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve zirveden haftalar sonra Bahreyn, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarına vize muafiyeti tanıyan bir kararname yayınladığını belirterek, Türkiye'nin KİK ülkeleriyle kurumsal iş birliğini güçlendirme çabasını vurguladı. Fidan ayrıca, KİK ülkeleri ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin Mart ayında yeniden başladığını kaydetti.

Gazze savaşı

Fidan, ‘küresel yönetişim mekanizmalarının zorlukları ele almakta başarısız olduğunu ve bu nedenle bölgemizde güvenlik ve barışın sağlanması için başta Filistin meselesi olmak üzere bölgesel meselelere çözüm bulmada bölgesel iş birliğinin öneminin açık olduğunu’ söyledi.

“İsrail Gazze Şeridi'nde korkunç suçlar işliyor ve bazı ülkeler sessiz kalıyor. Buna bir son verilmeli ve Mescid-i Aksa'da, Kudüs'te ve Batı Şeria'da olanlara dikkat edilmeli” diyen Fidan, ‘oradaki zor insani koşulların görmezden gelinemeyeceğini, İsrail ile müttefikleri üzerinde tüm baskı kartlarının kullanılması ve insan hakları ile evrensel değerlerin savunulması için safların birleştirilmesi gerektiğini’ ifade ederek Katar'ın kalıcı bir ateşkese ulaşılması için sürdürdüğü çabaları övdü.

Diğer yandan KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ise şunları söyledi: “KİK ülkeleri ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı, iki taraf arasında ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konularda istişarede bulunulması, bölgenin güvenlik ve istikrarının arttırılması için birlikte çalışılması, KİK ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki iş birliği köprülerinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi için fırsat sağlaması ve iki taraf arasındaki ortak eylem planının 2029 yılına kadar uzatılması anlaşmasıyla sonuçlanması bakımından büyük önem taşımaktadır. Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşın ışığında, bölgedeki hızlı gelişmelerle birlikte bölgesel ve uluslararası gelişmelerin, siyasi ve güvenlik konularının arka planında gerçekleşiyor.”

KİK Genel Sekreteri, tüm sınırları aşan insanlığa karşı bir savaşta İsrail savaş makinesinin sivillere karşı yürüttüğü askeri operasyonların durdurulması gerektiğini vurguladı.



Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor
TT

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Suudi Arabistan ve İran dün (Salı), 10 Mart 2023 tarihinde vardıkları anlaşmayı uygulama konusundaki tam kararlılıklarını yineleyerek, Pekin'in oynadığı önemli rolden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Çin ise iki ülkenin çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmeye yönelik attığı adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Tarihi uzlaşı ve Çin himayesinde ilişkilerin yeniden başlatılmasının ilan edilmesinden yirmi ay sonra Suudi Arabistan ve İran tarafları, Pekin Anlaşması’nı tüm hükümleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını yinelediler. Bu pozisyon, Pekin Anlaşması’nın takibine yönelik Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü ortak komitesinin ikinci toplantısının dün Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci başkanlığında, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li başkanlığındaki Çin heyeti ve İran Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi başkanlığındaki İran heyetinin katılımıyla yapılmasından kısa bir süre sonra açıklandı.