Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ortak eylem planı 2029'a kadar uzatılıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Körfez ülkeleriyle ticaret hacmi yüzde 40 oranında artarak 31 milyar dolara ulaştı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)
TT

Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki ortak eylem planı 2029'a kadar uzatılıyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’ndan (QNA)

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye arasındaki ortak eylem planının ‘değerini kanıtladığını’ ifade etti.

Doha'da düzenlenen Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’nda konuşan es-Sani, ortak eylem planının başarısının iki tarafı ortak teknik komiteler ve görev güçleri toplantılarını sürdürmek ve ortak eylem planını 2029'a kadar uzatmak için çalışmaya sevk ettiğini belirtti.

Es-Sani, “Bu toplantı sırasında, iki taraf arasında güvenlik, barış ve her alanda ortak çabalara ulaşmak için vizyonlarımızı birleştirmeyi, görüş alışverişinde bulunmayı ve aramızda yoğun koordinasyon sağlamayı dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, İki taraf arasındaki iş birliğini arttırmaya yönelik ortak arzunun, ilişkiler düzeyindeki somut gelişmenin arkasında yattığını ve ilişkileri çeşitli siyasi, ekonomik, güvenlik, kültürel ve sosyal düzeylerde daha geniş ufuklara taşıdığını belirtti.

Es-Sani, “KİK ülkeleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki stratejik ikili ilişkiler, iki taraf arasında siyasi ve sosyal temeller üzerine inşa edilen ve çeşitli alanlarda iş birliğini içeren tarihi, kültürel ve dini bağlara dayanan güçlü ve çok yönlü ortaklığın bir kanıtıdır” dedi.

scdfvgr
Doha'da düzenlenen Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı’nda ortak eylem planının başarısı ilan edildi ve her iki taraf da bu planın 2029 yılına kadar uzatılması için çalışmaya teşvik edildi. (QNA)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin KİK ülkeleriyle ilişkilerine büyük önem verdiğini, bu ilişkilerin ileri bir aşamaya ulaştığını ve çeşitli alanlarda sürekli geliştiğini söyledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile KİK ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında, 2022 yılına kıyasla yüzde 40 artarak yaklaşık 31 milyar dolara ulaştığını ifade eden Fidan, Türkiye'nin KİK ülkelerinden gelen turistler için favori bir destinasyon olduğunu ve KİK ülkelerinden 5 milyondan fazla turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Doha'da düzenlenen 44. KİK Zirvesi'ne katılmasının iki taraf arasındaki ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve zirveden haftalar sonra Bahreyn, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarına vize muafiyeti tanıyan bir kararname yayınladığını belirterek, Türkiye'nin KİK ülkeleriyle kurumsal iş birliğini güçlendirme çabasını vurguladı. Fidan ayrıca, KİK ülkeleri ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin Mart ayında yeniden başladığını kaydetti.

Gazze savaşı

Fidan, ‘küresel yönetişim mekanizmalarının zorlukları ele almakta başarısız olduğunu ve bu nedenle bölgemizde güvenlik ve barışın sağlanması için başta Filistin meselesi olmak üzere bölgesel meselelere çözüm bulmada bölgesel iş birliğinin öneminin açık olduğunu’ söyledi.

“İsrail Gazze Şeridi'nde korkunç suçlar işliyor ve bazı ülkeler sessiz kalıyor. Buna bir son verilmeli ve Mescid-i Aksa'da, Kudüs'te ve Batı Şeria'da olanlara dikkat edilmeli” diyen Fidan, ‘oradaki zor insani koşulların görmezden gelinemeyeceğini, İsrail ile müttefikleri üzerinde tüm baskı kartlarının kullanılması ve insan hakları ile evrensel değerlerin savunulması için safların birleştirilmesi gerektiğini’ ifade ederek Katar'ın kalıcı bir ateşkese ulaşılması için sürdürdüğü çabaları övdü.

Diğer yandan KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ise şunları söyledi: “KİK ülkeleri ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı, iki taraf arasında ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konularda istişarede bulunulması, bölgenin güvenlik ve istikrarının arttırılması için birlikte çalışılması, KİK ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki iş birliği köprülerinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi için fırsat sağlaması ve iki taraf arasındaki ortak eylem planının 2029 yılına kadar uzatılması anlaşmasıyla sonuçlanması bakımından büyük önem taşımaktadır. Türkiye-KİK Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 6. Toplantısı, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşın ışığında, bölgedeki hızlı gelişmelerle birlikte bölgesel ve uluslararası gelişmelerin, siyasi ve güvenlik konularının arka planında gerçekleşiyor.”

KİK Genel Sekreteri, tüm sınırları aşan insanlığa karşı bir savaşta İsrail savaş makinesinin sivillere karşı yürüttüğü askeri operasyonların durdurulması gerektiğini vurguladı.



Suudi Arabistan, Sudan krizini bitirmek için harekete geçti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet Cibuti'deki istişare toplantısında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet Cibuti'deki istişare toplantısında (SPA)
TT

Suudi Arabistan, Sudan krizini bitirmek için harekete geçti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet Cibuti'deki istişare toplantısında (SPA)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet Cibuti'deki istişare toplantısında (SPA)

ABD, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) Suudi Arabistan ve İsviçre'nin ev sahipliğinde 14 Ağustos'ta başlayacak ateşkes görüşmelerine katılmaları çağrısında bulunurken, uluslararası ve bölgesel aktörlerin Sudan'daki barış girişimleri ve çabalarının koordinasyonunu arttırmaya yönelik toplantıları dün (çarşamba) Cibuti'de başladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Suudi Arabistan’ın Sudan krizinin çözümüne yönelik devam eden çabalarını ve Sudan'da barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çaba ve girişimleri memnuniyetle karşıladığını yineledi.

zxcdvf
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Cibuti'deki istişare toplantısına katıldı. (SPA)

Cibuti'nin ev sahipliğinde düzenlenen Sudan'daki barış girişimleri ve çabalarının koordinasyonunun güçlendirilmesine ilişkin istişare toplantısında konuşan el-Hureyci, “Krizin başlangıcından bu yana Sudan ordusu ile HDK arasındaki görüşmeler Suudi Arabistan ve ABD'nin himayesinde Cidde’de başladı ve 11 Mayıs 2023’te imzalanan Cidde Bildirgesi ile sivillerin ve hükümlerinin korunmasını taahhüt etmekle sonuçlandı. Cidde’deki ikinci görüşmeler ise Afrika Birliği (AfB) ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) ortak bir temsilcisinin katılımıyla, Suudi Arabistan’ın Afrika çözümleri ilkesine verdiği değerin yanı sıra tarafları Sudan krizine ateşkesle başlayarak bir çözüm bulmaya ve Sudan'daki mevcut çatışmayı sona erdirmeye teşvik etme konusunda devam eden yakın Suudi Arabistan-ABD iş birliğini de dikkate alarak yeniden başladı.”

El-Hureyci, Suudi Arabistan'ın Sudan'a güvenlik ve istikrarı geri getirme konusundaki istekliliğini yineleyerek tarafları bilgelik ve itidal göstermeye, olumlu ve insani girişimlere karşılık vermeye çağırdı.

cxvdfbgr
Cibuti'de Sudan krizinin çözümüne yönelik istişare toplantısından (SPA)

Bugün (perşembe) Cibuti'de bölgesel ve uluslararası ortakların Sudan'daki barış çabalarını geliştirme planları için iki gün sürecek ikinci bir toplantı düzenlenecek.

ABD, Sudan ordusu ve HDK'yi, Suudi Arabistan ve İsviçre'nin ev sahipliğinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, AfB ve Birleşmiş Milletler'in (BM) gözlemci olarak katılacağı İsviçre'deki ateşkes görüşmelerine davet etti.

zxscdf
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, BM Sudan Özel Temsilcisi ile görüşmesi sırasında (SPA)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, şiddetin sona erdirilmesi ve ihtiyaç duyan herkese insani yardım erişiminin sağlanması amacıyla düzenlenen bu görüşmelere ev sahipliği yapan İsviçre hükümetine, Suudi Arabistan'a ve gözlemci olarak AfB, Mısır, BAE ve BM'ye teşekkür etti.

Blinken, “ABD, Cidde'de Sudan ordusu ile HDK arasında Suudi Arabistan ve ABD'nin himayesinde yapılan önceki görüşmelere dayanarak, her iki tarafı da 14 Ağustos 2024'te İsviçre'de başlayacak ateşkes görüşmelerine katılmaya davet ediyor” dedi. Blinken ayrıca, Sudan'da çatışmanın sona erdirilmesi, hayatların kurtarılması, çatışmaların durdurulması ve müzakere ve barışçıl çözüm yollarının açılması gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan krizi bastırmak için harekete geçti

Suudi Arabistan, Sudan krizini çözmek için çeşitli düzeylerdeki girişim ve toplantılarını yoğunlaştırdı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Cibuti'nin ev sahipliğinde düzenlenen ikinci istişare toplantısı çerçevesinde Sudan krizini yatıştırmak amacıyla çok sayıda etkili ülke temsilcisiyle bir araya geldi.

El-Hureyci, Mısır Dışişleri ve Göç Bakan Yardımcısı Ebu Bekir Muhammed Hanefi, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu'dan sorumlu Büyükelçisi Lu Jian, Avrupa Birliği'nin (AB) Afrika Boynuzu Temsilcisi Annette Weber, BM Sudan Özel Temsilcisi Ramtane Lamamra ve ABD'nin Sudan Özel Temsilcisi Tom Perriello ile bir araya geldi.

ty6u
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Afrika Boynuzu Temsilcisi Annette Weber ile bir araya geldi. (SPA)

Ayrı ayrı gerçekleştirilen toplantılarda Sudan'daki durumla ilgili son gelişmeler gözden geçirildi. İkili iş birliği yolları ele alındı. Ayrıca ortak ilgi alanına giren bölgesel-uluslararası gelişmeler ve bu konuda sarf edilen çabalar görüşüldü.

Diğer yandan Sivil Demokratik Güçler Koordinasyonu (Tekaddum), uluslararası ve bölgesel ortakların toplantılarını memnuniyetle karşıladı. Bu toplantıların Sudan halkının çektiği acıları sona erdirecek olumlu sonuçlar doğurmasını umduğunu belirtti. Tekaddum, aynı zamanda yapılan bu görüşmelerin, çatışmanın taraflarını insani yardım yollarını açmak, güvence altına almak ve yardımları dağıtmakla tarafların yükümlülüklerine odaklanmalarını talep etti. İki tarafa da sivilleri koruma yükümlülüğünün yerine getirilmesi noktasında uyarıda bulunan Tekaddum, çatışmaların acilen durdurulması ve koruma sorumluluğu olan alanlarda uluslararası yasal çerçevenin etkinleştirilmesi için şartların zorlanması gerektiğini ifade etti. Tekaddum, savaşın ortasında kalan sivillerin ve güvenli geçişlerin korunmasına yönelik mekanizmalar oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Tekaddum, uluslararası ve bölgesel ortaklara iki tarafın acilen müzakerelere dönmesi gerekliliği üzerinde baskı yapma çağrısında bulundu. Uluslararası ve bölgesel ortaklara, daha önce Cidde Platformu’nda üzerinde mutabık kalınan hususların üzerine bir şeyler inşa etmeleri davetinde bulunan Tekaddum, etkili ve bağlayıcı izleme mekanizmalarına sahip bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasına duyulan ihtiyaçtan bahsetti.

Geçtiğimiz günlerde Cenevre'de Sudan'daki savaşın iki tarafı ile BM Sudan Özel Temsilcisi Ramtane Lamamra arasında ön görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde insani yardım ve sivillerin korunması konularına odaklanıldı.

ABD'nin görüşme davetini memnuniyetle karşılayan HDK Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) görüşmelere katılacağını bildirdi.