Rabıta, kız çocuklarının eğitimi için uluslararası bir girişim başlattı

Girişim, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde niteliksel bir değişimi temsil ediyor. (SPA)
Girişim, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde niteliksel bir değişimi temsil ediyor. (SPA)
TT

Rabıta, kız çocuklarının eğitimi için uluslararası bir girişim başlattı

Girişim, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde niteliksel bir değişimi temsil ediyor. (SPA)
Girişim, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde niteliksel bir değişimi temsil ediyor. (SPA)

Dünya İslâm Birliği (Rabıta) dün İslamabad'da, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, bir dizi üst düzey din adamı, ulema organları ve konseyleri, fıkıh enstitüleri ve eğitim kurumları üyelerinin katılımıyla düzenlenen bir konferansta Pakistan hükümetinin sponsorluğunda ‘Müslüman Toplumlarda Kız Çocuklarının Eğitimi’ konulu uluslararası girişimini başlattı.

Girişim, çeşitli temalar, ortak programlar ve destekleyici anlaşmalar yoluyla Müslüman dünyasının içindeki ve dışındaki toplulukların kız çocuklarının eğitimi konusundaki farkındalığını artırmaya odaklanıyor.

Söz konusu girişim, kadınların güçlendirilmesi, kız çocuklarının eğitim hakkının desteklenmesi ve pratik girişimlerin başlatılmasıyla ilgili çeşitli bölgesel ve uluslararası kurum ve kuruluşlar arasında anlaşmaların imzalanması yoluyla uluslararası bir ortaklık platformunun başlatılmasını içeriyor.

scdfv
Dünya İslâm Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, girişimin somut etkisiyle öne çıktığını açıkladı. (SPA)

El-İsa, girişimin niteliksel anlaşmalar yoluyla ‘somut etkisi’ ile karakterize edildiğini vurguladı. El-İsa, bunun ‘geçici bir çağrı’, ‘soyut bir deklarasyon’ ya da ‘bir pozisyonun tescili’ olmayacağını, kız çocuklarının eğitimi için kazanılan zaferde, bundan mahrum olan her toplumu memnun edecek bir değişim teşkil edeceğini açıkladı.

‘Kız Çocuklarının Eğitimi için İslamabad Deklarasyonu’, bütüncül ve kapsamlı dini ve mantıksal gerekçeleri de içeren güçlü ve etkili kararlılığıyla bu girişimi belgeleyecek.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise Rabıta'ya eğitim davasına olan sarsılmaz bağlılığı ve bu önemli girişime öncülük etmesinden dolayı takdirlerini ifade ederek, kız çocuklarının eğitime erişiminin sağlanmasının günümüzün en acil sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

dvfrgbthy
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Dünya İslâm Birliği’nin (Rabıta) bu önemli girişime öncülük etme konusundaki kararlılığını takdir etti. (SPA)

Diğer yandan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin Taha, eğitimleri ‘bir hak ve kalkınmanın sağlanması için kaçınılmaz bir gereklilik’ olan tüm kız çocuklarının yararına olacak bu girişimi desteklemeye ve başarıya ulaşması için çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. Taha, İslam dininin ayrım gözetmeksizin herkes için bilgi arayışını teşvik ettiğine dikkat çekti.

Pakistan Eğitim Bakanı Dr. Halit Makbul ise bugünün, bir ayrıcalık değil dinin de öngördüğü üzere herkes için temel bir hak olan eğitim yoluyla kadınların güçlendirilmesine yönelik ortak bir vizyona tanıklık ettiğini söyledi. Makbul, asıl meselenin dinin yanlış yorumlanmasında yattığını ve bugün bununla yüzleşmek için toplandıklarını belirtti.

Pakistan ordusunda Korgeneral rütbesine terfi eden ilk Pakistanlı kadın olan Dr. Nigâr Han, eğitim deneyimini anlattı. Kadınların eğitiminin çeşitli düzeylerde karar alma mekanizmalarındaki rollerini arttırdığını ve ekonomik büyümeyi desteklediğini vurgulayan Han, bu konunun ulusal politikaların öncelikleri arasında yer alması ve bu konuya daha fazla fon ve mali tahsisat ayrılması gerektiğini vurguladı.

sfgrt
Girişim, Müslüman topluluklar arasında kız çocuklarının eğitimi konusunda farkındalığın artırılmasına odaklanıyor. (SPA)

Konferans kapsamında, çeşitli katılımcı ülkelerden üst düzey akademisyenler ile eğitim ve yükseköğretim bakanlarının katılacağı bir oturum gerçekleştirilecek. Ayrıca, ‘İslam'da kadın eğitimi: Şer’i metinler, içtihat kararları ve bilimsel açıklamalar’, ‘Müslüman toplumlarda geçmişten günümüze örnek modeller’, ‘Kadınların eğitimiyle ilgili entelektüel şüpheler ve bunların tartışılması’, ‘Bilgi teknolojisi ve kadın eğitimi: Fırsatlar ve beklentiler’, ‘Kadınların güçlendirilmesi ve medeniyetteki rolleri’ gibi bir dizi konunun tartışılacağı atölye çalışmaları ve paneller düzenlenecek.

Konferansta, kız çocuklarının eğitimi için çalışan aktivist ve Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay bir konuşma yapacak.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.