Almanya Cumhurbaşkanı Şarku’l Avast’a konuştu: Suudi Arabistan bölgesel krizlerin çözümünde kilit rol oynuyor

Steinmeier, Riyad ve Berlin arasındaki ilişkilerin gücünü ve büyüme beklentilerini vurguladı

Almanya Cumhurbaşkanı (Şarku'l Avsat)
Almanya Cumhurbaşkanı (Şarku'l Avsat)
TT

Almanya Cumhurbaşkanı Şarku’l Avast’a konuştu: Suudi Arabistan bölgesel krizlerin çözümünde kilit rol oynuyor

Almanya Cumhurbaşkanı (Şarku'l Avsat)
Almanya Cumhurbaşkanı (Şarku'l Avsat)

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Suudi Arabistan'ın bölgesel krizlerin çözümünde oynadığı önemli rolü vurguladı. Steinmeier, Suriye'de barışçıl ve kapsayıcı bir siyasi sürecin pekiştirilmesi ve Gazze Şeridi ile Lübnan'da kalıcı bir ateşkesin sağlanması için Suudi liderliğiyle birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.

Steinmeier, Suudi Arabistan ziyaretinin sonunda bu sabahı Riyad'dan ayrılmadan önce “Şarku’l Avsat”a verdiği demeçte, Suudi-Alman ilişkilerinin güçlü ve gelişme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Steinmeier, “Almanya ve Suudi Arabistan yakın ortaklardır ve ziyaretim aracılığıyla ortaklığımızı güçlendirmeyi umuyorum. İlk kez bir Alman Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Salman'ın sıcak ve cömert karşılaması için çok müteşekkirim” ifadelerini kullandı.

Steinmeier, “Ortadoğu'daki bölgesel durum, Riyad'daki ziyaretimin ve görüşmelerimin ana konusudur. Hem Suudi Arabistan'ın hem de Almanya'nın Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik güçlü bir çıkarı var, yakın iş birliğimiz çözümlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir” dedi. Almanya Cumhurbaşkanı, Beşşar Esed rejiminin düşmesinin ardından Suriye'de barışçıl ve kapsayıcı bir siyasi süreç için birlikte çalışıyoruz; Gazze Şeridi'nde ve Lübnan'da kalıcı bir ateşkes için birlikte çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

İki devletli çözüm

Steinmeier şöyle devam etti: “Gazze'deki mevcut ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması müzakereleri temelinde, nihayetinde iki devletli bir çözüme ve İsrail ile Arap komşuları arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek önemli bir siyasi sürecin başlamasını umuyorum.”

Almanya Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan'ın bölgesel sorunlara yönelik pek çok çözümün anahtarını elinde tuttuğunu vurgulayarak, “bu nedenle bu kritik dönemde Krallık ve diğer bölgesel ortaklarla görüşmelerimize büyük önem veriyorum” dedi.

İlişkiler stratejisi

Steinmeier, “Suudi-Alman ikili ilişkileri çeşitli alanlarda büyük bir gelişme potansiyeline sahiptir. Almanya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığım dönemde Riyad'ı birçok kez ziyaret ettim ve neredeyse 10 yıl sonra bugün döndüğümde, Riyad sokaklarında hissedilen dönüşüm, büyüme ve canlı enerjiden derinden etkilendim. Alman uzmanların ve şirketlerin, başta enerji ve sürdürülebilirlik, inovasyon, öğrenim ve araştırma ile sanat ve kültür olmak üzere pek çok önemli alanda Suudi Vizyon 2030'un desteklenmesine yardımcı olabileceğine inanıyorum.”

Steinmeier sözlerini şöyle sürdürdü: “Almanya ve Suudi Arabistan halihazırda Avrupa ve Körfez arasındaki en büyük ticaret ortaklarıdır. Dünya genelinde siyasi milliyetçiliğin ve ekonomik korumacılığın yükselişe geçtiği bir dönemde iki ülke ticaret, yatırım ve iş birliğini sınırların ötesine taşıma konusunda daha da kararlı olmalıdır.”



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 19 modelden oluşan ‘Suudi Mimarisi’ haritasını tanıttı

Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)
Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 19 modelden oluşan ‘Suudi Mimarisi’ haritasını tanıttı

Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)
Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda kentsel mirası tanıtma, yaşam kalitesini arttırma ve şehirlerdeki kentsel peyzajı geliştirme çabalarının bir parçası olarak dün ülkenin coğrafi ve kültürel özelliklerinden esinlenen 19 mimari tarzı içeren Suudi Mimarisi haritasını tanıttı.

Suudi Mimarisi Tasarım Rehberi Yüksek Komitesi Başkanı olan Veliaht Prens, haritanın ülkenin kültürel ve coğrafi çeşitliliğini yansıttığını ve Suudi Arabistan'ın yerel doğayla uyum içinde olan ve geleneksel mimari tarzları modern yöntemlerle kullanan sürdürülebilir kentler geliştirme çabalarının bir parçası olduğunu vurguladı.

sadfrgt
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi mimarisinin antik miras ve çağdaş tasarımın bir bileşimi olduğunu belirterek, kentsel peyzajın iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması, geçmiş ve bugün arasında bir denge sağlanması ve mimari tasarımda küresel yeniliklere ilham verilmesi gerektiğini vurguladı.

Veliaht Prens, Suudi mimarisinin şehirlerin çekiciliğini arttırarak, ziyaretçi ve turist sayısını yükselterek ve turizm, konaklama ve inşaat sektörlerinin büyümesini destekleyerek dolaylı ekonomik kalkınmaya katkıda bulunduğunu ifade etti ve ‘şehirlerin ve toplumların geliştiği bir gelecek inşa etmeyi’ hedeflediklerini belirtti.

efrgtyh6u78ı

Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı, şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi ve yerel yetenekleri güçlendirmeyi amaçlıyor. Diğer yandan kümülatif gayri safi yurt içi hasılaya 8 milyar riyalden (2,13 milyar dolar) fazla katkıda bulunması ve 2030 yılına kadar mühendislik, inşaat ve kentsel gelişim sektörlerinde yaklaşık 34 bin doğrudan ve dolaylı istihdam sağlaması bekleniyor.

Suudi Mimarisi, mal sahiplerine veya geliştiricilere ek mali yükler getirmeden yerel yapı malzemelerinin kullanılmasına izin veren esnek tasarım kılavuzlarına dayanır ve üç ana model (Geleneksel, Geçiş Dönemi ve Çağdaş) etrafında şekillenir. Her şehrin ve coğrafi bölgenin otantik mimari tarzını korurken yaratıcı tasarıma da izin verir.

Tasarım kılavuzları ilk aşamada el-Ahsa, Taif, Mekke ve Abha'da büyük ölçekli projeler, hükümet binaları ve ticari binalardan başlayarak uygulanacak.

Harita, her biri nesiller boyunca miras kalan bina modellerini yansıtan kentsel ve tarihi çalışmalara dayalı olarak belirlendiği için, ülkenin idari bölünmesiyle bağlantılı olmaksızın, ilham aldığı bölgenin coğrafi, doğal ve kültürel özelliklerini yansıtan 19 mimari model içeriyor.

Söz konusu 19 model şunlar: Necid, Kuzey Necid, Tebük Kıyısı, Medine, Medine Kırsalı, Hicaz Kıyısı, Taif, Saravat Dağları, Asdar Asir, Tihame Etekleri, Tihame Kıyısı, Abha Yaylaları, Farsan Adaları, Bişa Çölü, Necran, el-Ahsa Vahası, Katif, Doğu Kıyısı ve Doğu Necid.

Suudi Mimarisi uygulaması, devlet kurumları, mühendislik ofisleri ve mülk geliştiricileri arasında bir ortaklıktır. Mühendislik tasarım stüdyoları, en yüksek kalite ve sürdürülebilirlik standartlarını sağlamak için mühendislere ve tasarımcılara gerekli desteği sağlarken, yerel yetenekleri kalifiye hale getirmek için mühendislik rehberliği ve eğitim atölyeleri de sunacak.