Riyad'da 15 meydana Suudi devletinin imamları ve krallarının adı verildi

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı’nın rehberliğinde Suudi Arabistan’ın kadim mirasına dayalı bir gelecek vizyonu vurgulanıyor

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Riyad'da 15 meydana Suudi devletinin imamları ve krallarının adı verildi

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz, Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman'ın tavsiyesi üzerine, Suudi Arabistan'ın her yıl 22 Şubat'ta kutlanan Kuruluş Günü'ne denk gelecek şekilde başkent Riyad'da 15 meydana Suudi devletinin imamlarının ve krallarının isimlerinin verilmesi talimatını verdi.

Suudi devletinin imamları ve krallarının anısına verilen bu talimat, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı ve Veliaht Prens’in, bu muhteşem varlığın kurulmasına, birleşmesine, gelişmesine ve ilerlemesine, kazanımlarının teşvik edilmesine, kaynaklarının korunmasına, güvenliğinin sağlanmasına ve 300 yılı aşkın bir süredir günümüze kadar halkının yücelmesine vesile olan devletin imamları ve krallarının büyük mirasını pekiştirmek için gösterdiği özen ve dikkati temsil ediyor.

Riyad'daki meydanlara imamların ve kralların isimlerinin verilmesi, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı'nın bu kişilerin başarılarını vurgulama ve ulusal hafızadaki varlıklarını arttırma konusundaki ilgisini ve Veliaht Prens'in Suudi devletinin tarihi ve kültürel uzantısına, sembollerine ve kuruluşundan bugüne medeniyetinin özelliklerine olan ilgisini gösteriyor.

Riyad'daki meydanların isimlendirilmesine ilişkin duyuru, imamların ve kralların devletin inşası ve toprak bütünlüğünün güçlendirilmesindeki rolünü vurguluyor. Zira bu isimlendirme, onların Suudi devletinin üç aşamalı kuruluşuna, istikrarına ve refahına yaptıkları doğrudan katkıları hatırlatıyor. Suudi liderliğinin Krallığın tarihi kimliğini korumaya, toplumun 300 yıllık köklerine ilişkin farkındalığını arttırmaya ve Suudi Arabistan'ın kadim mirasına dayalı bir gelecek vizyonunu teyit etmeye yönelik ilgisini yansıtan bu uygulama, ülkenin her alandaki liderliğinin ve refahının bir uzantısı.

Riyad'ın meydanlarının isimlendirilmesi, ülkenin inşasına katkıda bulunan ulusal sembolleri onurlandırıyor, vatandaşlar arasında gurur ve aidiyet duygularını pekiştiriyor, onları tarihleriyle etkileşime girmeye ve tarihin bugünlerini ve geleceklerini şekillendirmedeki rolünü fark etmeye sevk ediyor. Aynı zamanda Suudi devletinin 300 yıllık tarihinin bir uzantısı olarak başkentin yerini somutlaştırıyor ve Riyad'ın kalkınma sürecindeki önemli rolünü yansıtıyor.

15 meydan başkent Riyad'ın ana caddeleri üzerinde yer alıyor. Suudi devletinin imamları ve krallarının adlarının verildiği bu meydanların isimleri şöyle: İmam Muhammed bin Suud Meydanı, İmam Abdulaziz bin Muhammed Meydanı, İmam Suud bin Abdulaziz Meydanı, İmam Abdullah bin Suud Meydanı, İmam Türki bin Abdullah Meydanı, İmam Faysal bin Türki Meydanı, İmam Abdullah bin Faysal Meydanı, İmam Abdurrahman bin Faysal Meydanı, Kral Abdulaziz Meydanı, Kral Suud Meydanı, Kral Faysal Meydanı, Kral Halid Meydanı, Kral Fahd Meydanı, Kral Abdullah Meydanı ve Kral Selman Meydanı.



Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu

Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu
TT

Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu

Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) 24-25 Şubat 2025 tarihinde ‘İnsani Müdahalenin Geleceğini Keşfetmek’ teması altında Dördüncü Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu’nu düzenlemeye hazırlanıyor. Forum, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in himayesinde, dünyanın farklı ülkelerinden liderlerin, bağışçıların, uzmanların ve insani yardım çalışanlarının katılımıyla, Birleşmiş Milletler (BM) ve insani yardım kuruluşlarının iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rebia foruma katılım davetinde, KSrelief’in bu forumu, dünyanın dört bir yanından liderlerin, uzmanların, insani politika yapıcıların ve uygulayıcıların, acil insani ihtiyaçları zamanında karşılayan ve sürdürülebilir olumlu değişimin önünü açan, stratejik bir müdahale için yaratıcı yaklaşımlar geliştirmeye katkıda bulunduğu bir diyalog platformu haline getirmeyi amaçladığını vurguladı.

Er-Rebia’nın foruma katılım davetinde, “Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz ‘İnsani Müdahalenin Geleceğini Keşfetmek’ başlıklı Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu'nda bir araya gelerek, en önemli küresel insani yardım sorunlarını ele alma konusundaki kararlılığımızı ve daha önce benzeri görülmemiş acil durumlar ve küresel çapta değişen koşullar ve gelişmeler ışığında ortak çabaların önemini bir kez daha yineliyoruz. Yeni ve yenilikçi insani yardım yöntemlerini keşfedecek, krizlere müdahalede teknolojinin rolünü müzakere edecek ve iklim değişikliği, çatışma ve yerinden edilmeden kaynaklanan zorlukları ele alacağız” ifadeleri yer aldı.

KSrelief: 10 yıllık bağışçılık

KSrelief, 13 Mayıs 2015 tarihinde kuruluşundan bu yana yardım ve insani çalışmalar alanında küresel çapta kilit bir rol oynuyor. Geçtiğimiz yıllarda merkez, 106 ülkede 466 ortakla iş birliği içinde toplam maliyeti 7 milyar 328 milyon 715 bin 762 ABD doları olan 3 bin 355 projeyi hayata geçirdi.

KSrelief'in başarılarından öne çıkanlar

Yemen'deki yardım projelerinin desteklenmesi: Yemen, gıda, sağlık, eğitim ve barınma sektörlerini desteklemek üzere 4 milyar 543 milyon 564 bin 241 dolar maliyetle uygulanan bin 35 proje ile KSrelief’in yardımlarından en fazla yararlanan ülke.

Filistin'e insani yardım: Mültecileri desteklemek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için 512 milyon 611 bin 907 dolar değerinde 130 proje hayata geçirildi.

Suriye ve Türkiye'de acil müdahaleler: KSrelief, Suriye'de 476 milyon 867 bin 973 dolar değerinde 364 proje uyguladı. Türkiye'ye ise depremden etkilenenlere destek olmak amacıyla UNICEF ile iş birliği içinde 3,5 milyon dolar değerinde barınak, gıda ve tıbbi yardım da dahil olmak üzere acil yardım sağladı.

Somali'ye insani yardım: Gıda güvenliği, su ve sağlığı desteklemek amacıyla 235 milyon 197 bin 872 dolar değerinde 130 proje hayata geçirildi.

KSrelief, insani değerler ve uluslararası dayanışma temelinde dünyanın dört bir yanındaki felaketlerden etkilenenlere gerekli desteği sağlama taahhüdüyle, küresel çapta insani müdahaleyi güçlendirme çabalarını sürdürüyor.