Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu başladı

Bakanların, uzmanların ve BM yetkililerin katılımıyla

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)
TT

Riyad Uluslararası İnsani Yardım Forumu başladı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Forum, insani yardım müdahalesinin geleceğini araştırıyor (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad Emiri Prens Faysal bin Bender, Riyad Uluslararası İnsani Forumu'nun (RIHF) insani ihtiyaç ve zorlukları daha da arttıran afet ve krizlerden en çok etkilenenlere dikkat çektiğini söyledi.

Kral Selman İnsani Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) tarafından bugün dördüncüsü düzenlenen forumun açılışını İki Kutsal Caminin Velisi Kral Selman bin Abdülaziz adına yapan Riyad Emiri, forumun insani yardım çalışmalarını engelleyen ve ancak uluslararası toplumun ortak çabalarıyla üstesinden gelinebilecek en önemli zorlukları müzakere etmek için bir platform sağladığını belirterek, ülkesinin dünya çapında 100'den fazla ülkede insani ve yardım çabalarında bulunduğunu ve 3 binden fazla insani projeye katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kraliyet Divanı Danışmanı ve Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rabia ise Riyad Uluslararası İnsani Forumu’nun insani yardım çalışmaları sürecinde bir dönüm noktası haline geldiğini vurguladı. Suudi liderliğinin himayesi ve desteği, yerel ve uluslararası katılım ve medyanın ilgisi sayesinde insani yardım çalışmalarının ilerleyişinde bir kilometre taşı haline geldi.

xc vdfgb
Çatışmalarda insani diplomasi konulu üst düzey oturumdan, (Kral Salman Merkezi)

Dr. er-Rabia bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve bugün açılan forumda yaptığı konuşmada, bu yıl forumun “İnsani Müdahalenin Geleceğini Keşfetmek” teması altında düzenlendiğini ve Kral Selman İnsani Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSrelief) kuruluşunun 10. yılına ve Krallığın “Kuruluş Günü” kutlamalarına denk geldiğini belirtti.

Dr. Rabia, İki Kutsal Caminin Velisi'nin 10 yıl önce Merkezin kuruluşunu ilan etmesinin “106 ülkede ihtiyaç sahiplerine 7.3 milyar dolardan fazla bir büyüklüğe ulaşılması ve 3 bin 355 yardım projesinin hayata geçirilmesi” ile sonuçlandığını söyledi.

Dr. Rabia, merkezin uluslararası ve yerel ortaklarının 211 kuruluşa ulaştığını belirterek, son elli yılda Suudi bağışlarının toplam bağış hacminin 133,8 milyar doları aştığını duyurdu.

Merkezin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de dahil olmak üzere, küresel insani eğilimleri desteklemek ve yaratıcı erişim mekanizmalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak ve güçlü ve sürdürülebilir bir etki elde etmek için Birleşmiş Milletler ile aktif katılımın yanı sıra 52 ülkede uygulanan 876 gönüllü projeyle yurtdışında gönüllü projeler uygulayan en büyük uluslararası merkezlerden biri olduğunu açıkladı.

Dr. Abdullah er-Rabia forumun, 132 konuşmacının yer aldığı 21 oturum aracılığıyla zorluklarla yüzleşmek ve insani krizlerle başa çıkma mekanizmalarında gerçek bir değişiklik yapmak için deneyim alışverişinde bulunan uluslararası toplumla ortak çabalar çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Dr. Rabia forumun, insani müdahalenin operasyonel verimliliğini artırmak, kaynakları optimize etmek ve insani ihtiyaçların karşılanmasına ve dünya çapında ihtiyaç sahibi milyonlarca insanın yaşamlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak için mükerrerliği azaltmak amacıyla, insani yardım çalışmaları için yeni ufuklar açan ve modern teknolojilerin yenilikçi modellerini içeren nitelikli girişimler için bir başlangıç noktası olmasını umduğunu ifade etti.

Dr. Abdullah er-Rabia bağışçı camiasına, müdahalenin verimliliğini ve hızını arttırmak ve acil insani yardım çağrılarını karşılamak üzere insani yardım faaliyetlerine gerekli desteği sağlama çağrısında bulundu.

Açılış töreni, KSrelief ile bir dizi ilgili taraf arasında, Suudi Arabistan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) arasında 500 milyon dolar değerinde Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimini destekleme anlaşması, UNICEF ile 200 milyon dolarlık bir anlaşma ve KSrelief ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) arasında IDB üye ülkelerindeki projeleri finanse etmek üzere 100 milyon dolar değerinde Ortadoğu'daki türünün en büyük kalkınma girişimi olan Yaşama ve Yaşatma Fonu'nu (Faz II) destekleme anlaşması da dahil olmak üzere bir dizi anlaşmanın imzalanmasına tanıklık etti.

Anlaşmalar arasında, Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi (KSrelief) ile Dünya Gıda Programı (WFP) arasında onlarca yıldır devam eden ve Suudi Arabistan'ın 30'dan fazla ülkede dağıtılan 100 bin tondan fazla hurma programına verdiği desteği de içeren ortak iş birliği programının yenilenmesi de yer aldı.

Forumun ilk gününde, Kraliyet Sarayı Danışmanı, KSrelief Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rabia, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom ve çok sayıda bakan ve büyükelçinin katılımıyla “Çatışmalarda İnsani Diplomasi” başlıklı üst düzey bir oturum gerçekleştirildi.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.