Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 19 modelden oluşan ‘Suudi Mimarisi’ haritasını tanıttı

Ülkenin kültürel ve coğrafi çeşitliliğini yansıtıyor; antik miras ile çağdaş tasarımın bir karışımını temsil ediyor

Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)
Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, 19 modelden oluşan ‘Suudi Mimarisi’ haritasını tanıttı

Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)
Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı ve şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda kentsel mirası tanıtma, yaşam kalitesini arttırma ve şehirlerdeki kentsel peyzajı geliştirme çabalarının bir parçası olarak dün ülkenin coğrafi ve kültürel özelliklerinden esinlenen 19 mimari tarzı içeren Suudi Mimarisi haritasını tanıttı.

Suudi Mimarisi Tasarım Rehberi Yüksek Komitesi Başkanı olan Veliaht Prens, haritanın ülkenin kültürel ve coğrafi çeşitliliğini yansıttığını ve Suudi Arabistan'ın yerel doğayla uyum içinde olan ve geleneksel mimari tarzları modern yöntemlerle kullanan sürdürülebilir kentler geliştirme çabalarının bir parçası olduğunu vurguladı.

sadfrgt
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi mimarisinin antik miras ve çağdaş tasarımın bir bileşimi olduğunu belirterek, kentsel peyzajın iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması, geçmiş ve bugün arasında bir denge sağlanması ve mimari tasarımda küresel yeniliklere ilham verilmesi gerektiğini vurguladı.

Veliaht Prens, Suudi mimarisinin şehirlerin çekiciliğini arttırarak, ziyaretçi ve turist sayısını yükselterek ve turizm, konaklama ve inşaat sektörlerinin büyümesini destekleyerek dolaylı ekonomik kalkınmaya katkıda bulunduğunu ifade etti ve ‘şehirlerin ve toplumların geliştiği bir gelecek inşa etmeyi’ hedeflediklerini belirtti.

efrgtyh6u78ı

Suudi Mimarisi, ülkenin mimari çeşitliliğini artırmayı, şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesini desteklemeyi ve yerel yetenekleri güçlendirmeyi amaçlıyor. Diğer yandan kümülatif gayri safi yurt içi hasılaya 8 milyar riyalden (2,13 milyar dolar) fazla katkıda bulunması ve 2030 yılına kadar mühendislik, inşaat ve kentsel gelişim sektörlerinde yaklaşık 34 bin doğrudan ve dolaylı istihdam sağlaması bekleniyor.

Suudi Mimarisi, mal sahiplerine veya geliştiricilere ek mali yükler getirmeden yerel yapı malzemelerinin kullanılmasına izin veren esnek tasarım kılavuzlarına dayanır ve üç ana model (Geleneksel, Geçiş Dönemi ve Çağdaş) etrafında şekillenir. Her şehrin ve coğrafi bölgenin otantik mimari tarzını korurken yaratıcı tasarıma da izin verir.

Tasarım kılavuzları ilk aşamada el-Ahsa, Taif, Mekke ve Abha'da büyük ölçekli projeler, hükümet binaları ve ticari binalardan başlayarak uygulanacak.

Harita, her biri nesiller boyunca miras kalan bina modellerini yansıtan kentsel ve tarihi çalışmalara dayalı olarak belirlendiği için, ülkenin idari bölünmesiyle bağlantılı olmaksızın, ilham aldığı bölgenin coğrafi, doğal ve kültürel özelliklerini yansıtan 19 mimari model içeriyor.

Söz konusu 19 model şunlar: Necid, Kuzey Necid, Tebük Kıyısı, Medine, Medine Kırsalı, Hicaz Kıyısı, Taif, Saravat Dağları, Asdar Asir, Tihame Etekleri, Tihame Kıyısı, Abha Yaylaları, Farsan Adaları, Bişa Çölü, Necran, el-Ahsa Vahası, Katif, Doğu Kıyısı ve Doğu Necid.

Suudi Mimarisi uygulaması, devlet kurumları, mühendislik ofisleri ve mülk geliştiricileri arasında bir ortaklıktır. Mühendislik tasarım stüdyoları, en yüksek kalite ve sürdürülebilirlik standartlarını sağlamak için mühendislere ve tasarımcılara gerekli desteği sağlarken, yerel yetenekleri kalifiye hale getirmek için mühendislik rehberliği ve eğitim atölyeleri de sunacak.



Pakistan ve Kuveyt savunma anlaşmasını genişletmek istiyor

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
TT

Pakistan ve Kuveyt savunma anlaşmasını genişletmek istiyor

Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'na 3 Haziran'da düzenlenen saldırıda bir kişi yaşamını yitirmişti (Reuters)

Pakistan ve Kuveyt, geniş kapsamlı bir savunma anlaşması üzerinde çalışıyor.

Reuters'ın aktardığına göre Pakistan, enerji işbirliği ve yatırım karşılığında Kuveyt'e savaş jeti ve drone vermeyi değerlendiriyor.  

Adlarının paylaşılmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve İran savaşının süreci karmaşıklaştırabileceğini söylüyor.

İki ülke arasındaki görüşmeler, Pakistan'ın geçen yıl Suudi Arabistan'la imzaladığı karşılıklı savunma anlaşmasının ardından geldi.

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a yönelik saldırıları başlatmasıyla İslamabad yönetimi, bu anlaşma yüzünden ülkenin savaşa çekilmesinden endişeleniyor.

İran destekli Husilerin pazartesi günü Suudi Arabistan'a saldırmasının ardından nükleer silaha sahip Pakistan, Tahran'la iletişime geçerek saldırıları durdurmasını istedi. İran'a gönderilen mesajda, Suudi Arabistan'a düzenlenen saldırıların Pakistan'a yapılmış sayılacağı uyarısında bulunuldu.

İslamabad yönetimi, anlaşma kapsamında mayısta Riyad'da 8 bin askeri personel, savaş uçağı filosu ve hava savunma sistemi göndermişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in geçen yıl eylülde imzaladığı anlaşma, herhangi bir saldırıya karşı ortak caydırıcılığı artırmayı hedefliyor.

Pakistan'ın Kuveyt'le savunma anlaşmasıysa sınırlı. 2023'te imzalanan anlaşma kapsamında ortak tatbikat ve eğitim yapılıyor.

Ancak Ortadoğu'da artan tehditler nedeniyle Kuveyt yönetimi, Riyad-İslamabad anlaşmasına benzer şekilde Pakistan'dan daha güçlü güvenlik taahhütleri istiyor.

Pakistanlı bir yetkili, Kuveyt'in "binlerce asker, savaş uçağı, insansız hava aracı ve hava savunma sistemi istediğini" söylüyor. Talebin değerlendirildiğini belirtirken, şimdilik Kuveyt'e asker gönderilmesinin planlanmadığını vurguluyor.

Son dönemde İran'ın misillemelerinin hedefindeki Körfez ülkeleri, ABD'nin güvenlik garantilerine yönelik artan soru işaretleri nedeniyle alternatif savunma ortakları arıyor. Büyük bir orduya sahip olan ve kendi savaş uçaklarını üretebilen Pakistan, bölgedeki ülkeler için giderek daha cazip bir seçeneğe dönüşüyor.

Riyad ve İslamabad arasındaki anlaşma, İsrail'in Katar'a saldırmasının ardından yapılmıştı. Türkiye'nin de bu anlaşmaya katılabileceğine dair haberler çıkmıştı.

Diğer yandan Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır arasında "dörtlü ittifak" çalışmaları da gündemde. Mısır ve Türkiye, haziranda ortak tatbikat düzenlemiş, ardından 13-14 Temmuz'da savunma işbirliği ve savunma sanayi için iki anlaşma imzalamıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Times of Islamabad


İran’dan Kuveyt’in altyapısına saldırı; Hava sahası kapatıldı

Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
TT

İran’dan Kuveyt’in altyapısına saldırı; Hava sahası kapatıldı

Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)
Bahreyn'in başkenti Manama semalarında bir İHA’nın tespit edilmesinin ardından duman bulutları yükseldi (Reuters)

Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün’de Hava Saldırıları: İran’ın İHA ve Füze Tehdidine Karşı Savunma Sistemi Devrede

Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün, bugün sabah saatlerinde İran’a ait füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını engelledi. Bölgesel gerilimin arttığı bu süreçte, söz konusu ülkelerin hava savunma sistemleri aktif hale getirildi ve sirenler çalındı. Güvenlik önlemleri kapsamında Kuveyt hava sahasını geçici olarak kapatırken, uçuşlarda yeniden düzenlemeye gidildi. Aynı saatlerde Kuveyt’te bir elektrik ve su arıtma tesisinde yangın çıktığı bildirildi; yetkililer durumun kontrol altında olduğunu ve elektrik sisteminin istikrarlı olarak çalışmaya devam ettiğini açıkladı.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığı, hava savunma güçlerinin ülkenin hava sahasına giren düşman füze ve İHA'larını etkisiz hale getirdiğini belirtti. Yetkililer, yerleşim bölgelerinde duyulan patlama seslerinin hava hedeflerini imha operasyonlarından kaynaklandığını belirterek, halkı resmi kaynaklar dışındaki spekülasyonlara itibar etmemeleri konusunda uyardı.

Elektrik ve su tesisinde saldırı ve müdahale

Kuveyt Elektrik, Su ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı, (20) numaralı basın açıklamasında, bir elektrik ve su arıtma tesisinin "düşman saldırısı" sonucu hasar gördüğünü ve tesisin bir bölümünde yangın çıktığını duyurdu. Bakanlık, personel ve tesis güvenliğini sağlamak, sistemin istikrarını korumak amacıyla bazı üretim ünitelerinin tedbir amaçlı devre dışı bırakıldığını belirtti.

İtfaiye ekipleri ve ilgili birimlerin yangına müdahale ettiğini vurgulayan Bakanlık, elektrik ve su hizmetlerinde kesintiyi önlemek için acil durum planlarının devreye sokulduğunu kaydetti. Yetkililer, vatandaşlara özellikle yoğun tüketim saatleri olan 11:00 ile 17:00 arasında elektrik tasarrufu yapmaları çağrısında bulundu.

Ulaşım ve hava sahası önlemleri

Hava sahasının geçici olarak kapatılmasının ardından Kuveyt Hava Yolları, çoğu uçuşun yeniden planlandığını açıkladı. Havayolu yönetimi, kararın yolcu güvenliğini sağlamak amacıyla alındığını ve riskler ortadan kalktığında operasyonların kademeli olarak normale döneceğini belirtti.

Bahreyn ve Ürdün'de savunma hattı

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, birkaç saat içinde üç kez sirenlerin çalındığını duyurarak halka en yakın güvenli yere gitmeleri çağrısında bulundu. Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı, hava savunma sistemlerinin İran kaynaklı birçok hava saldırısını engelleyip imha ettiğini, askeri birliklerin ülkeyi korumak için en üst düzeyde teyakkuzda olduğunu bildirdi. Kraliyet İstihkam Birliği, ele geçirilen mühimmat kalıntılarını temizleme çalışmalarına başlarken, sivillere şüpheli cisimlere yaklaşmamaları uyarısı yapıldı.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri ise ülke hava sahasına giren 10 füzenin engellenerek düşürüldüğünü açıkladı. Operasyon sonucunda herhangi bir can kaybı veya maddi hasar meydana gelmediği belirtilirken, Kraliyet Mühendislik Birliği'nin düşen şarapnelleri güvenli bir şekilde topladığı ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre her üç ülke de kritik altyapı tesislerini korumak ve hava sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla teyakkuz halini sürdürüyor.


Suudi Arabistan Sivil Savunması: El-Harc ve Yenbu'da erken uyarı sistemi devreye alındı

Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Sivil Savunması: El-Harc ve Yenbu'da erken uyarı sistemi devreye alındı

Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Sivil Savunma logosu (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Sivil Savunması, bugün erken saatlerde olası bir risk nedeniyle, El-Harc ve Yenbu kentleri için iki ayrı erken uyarı yayımladı.

Sivil Savunma, daha sonra yaptığı açıklamada ise herhangi bir ayrıntı vermeden, her iki kent için de tehlikenin ortadan kalktığını duyurdu. Açıklamada, erken uyarı verilmesine neden olan riskin niteliğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.