Suudi Arabistan Kızılayı hac planını uygulamak üzere 7 binden fazla sağlık personelini görevlendirdi

Mekke, Medine ve kutsal mekanlarda bin 500 ambulans birimi faaliyet gösteriyor

TT

Suudi Arabistan Kızılayı hac planını uygulamak üzere 7 binden fazla sağlık personelini görevlendirdi

Bu yılki hac sezonunda bin 122 ambulans hizmet veriyor (Şarku’l Avsat)
Bu yılki hac sezonunda bin 122 ambulans hizmet veriyor (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Kızılayı, bu yılki hac sezonunda Hac Sezonu Faaliyet Planı çerçevesinde 7 binden fazla sağlık personeli ve donanımlı ambulans araçlarıyla sağlık hizmetleri sunmaya hazırlanıyor. Plan Mekke, Medine ve kutsal mekanları kapsayan geniş bir coğrafi bölgede bin 500'den fazla ambulans birimin aktif olarak hizmet vermesini de öngörüyor.

Suudi Arabistan Kızılayı Sözcüsü Fahad el-Enezi, bu yılki faaliyet planının, hızlı erişim ve kaliteli sağlık hizmeti sağlamanın ve 7 bin 500'den fazla sağlık görevlisinin bulunduğu ambulans birimlerinin hazır olmasının yanı sıra, üst düzey sağlık hizmetleri için 55'ten fazla doktorun görev aldığı dört başlığa dayandığını söyledi.

fghyju
Aeromedikal tahliye sisteminde 9 ambulans uçak yer alıyor (Şarku’l Avsat)

Enezi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Kızılayı’nın bu yılki hac sezonu için, hacı adaylarına ve onların güvenliğine hizmet etmeyi ulusal bir öncelik haline getiren Suudi Arabistan yönetiminin yüksek direktifleri ve cömert desteğiyle üst düzey ambulans hizmetleri sunmaya hazır olduğunu gösteren entegre bir faaliyet planı geliştirdiğini söyledi.

Kızılay filosunda 680'den fazla tam donanımlı ambulans bulunduğunu belirten Enezi, ayrıca kaliteli araçlar ve her koşulda hızlı müdahaleye olanak tanıyan özel ekipmanların da olduğunu kaydetti.  Enezi, müdahalede en yüksek doğruluk derecesine ulaşmak için izleme, takip ve güvenlik ve sağlık yetkilileriyle entegrasyonda akıllı teknoloji kullandıklarını vurguladı.

Bin 500 ayakta tedavi birimi

Enezi, sahadaki ambulans ekiplerinin sayısıyla ilgili olarak ise Kızılay’ın bu yıl 7 bin 500'den fazla sağlık görevlisi dahil olmak üzere bin 500'den fazla ambulans birimiyle hizmet verdiğini ve çıkış noktaları ve otoyollar gibi ibadet alanları dışındaki bölgeleri içeren dikkate değer geniş bir coğrafyaya konuşlandıklarını açıkladı.

Ayaktan tedavi birimlerinde çeşitlilik

Sağlık hizmetleri sunulurken kullanılan araçlara da değinen Enezi, Kızılay’ın bu sezon farklı yerlerin doğasına ve insan yoğunluğuna uyacak şekilde özel olarak tasarlanmış çeşitli araçlar edindiğini açıkladı.

dfrgt
Motosikletlerden elektrikli araçlara ve golf arabalarına kadar 425 hafif araç hac sezonu için sunulan sağlık hizmetlerinde kullanılıyor (Şarku’l Avsat)

Ambulanslar ve hızlı müdahale araçlarının yanında engebeli araziler için özel müdahale araçları, ambulans otobüsleri, kalabalık alanlarda hızlı erişim için motosikletler, dar yerler için golf arabalarının yanı sıra elektrikli sandalyeler ve seyyar yataklar yer alıyor.

Bu araçların, hareketlerinin izlenmesine, bekleme ve tıbbi kontrol odalarıyla gerçek zamanlı iletişime olanak tanıyan entegre akıllı sistemlerle donatıldığını, bunun da rehberliğin verimliliğini ve saha kararlarının doğruluğunu artırdığını vurgulayan Enezi, bunun da Kızılay’ın sahanın ihtiyaçlarının doğru bir şekilde anlaşılmasına dayanan profesyonel bir müdahaleye yönelik yönelimini yansıttığını söyledi.

Binden fazla acil durum aracı

Konvansiyonel ambulansların sayısına dair de açıklamalarda bulunan Enezi, 686 ambulansı hayati belirtileri izleme, havalandırma ve elektrik şok cihazları da dahil olmak üzere en son tıbbi ekipmanlarla donatıldığını söyledi. Enezi’nin aktardığına göre hac sezonunda sağlık hizmetlerine 686 ambulans, 425 hafif araç, destek araçları, elektrikli taşıma araçları, motosikletler, engebeli ortamlar için 11 özel araç ve aeromedikal tahliye sisteminin bir parçası olarak 9 ambulans uçak dahil olmak üzere bin 122 araç katılıyor.

Enezi, tüm bu donanım ve araçların, profesyonel ve verimli bir şekilde yönetilen ve uygulamada teknoloji ve doğruluğa dayanan uluslararası standartlarda ayakta tedavi hizmetleri sunma konusundaki yüksek hazırlığı yansıttığını da sözlerine ekledi.

Teknoloji çalışmanın merkezinde yer alıyor

Tüm araçlar akıllı takip sistemleri, dijital kontrol panelleri ve operasyon odasıyla doğrudan iletişim cihazlarıyla donatıldı. Böylece sağlık kurumlarındaki komuta ve kontrol merkezleriyle elektronik entegrasyonun yanı sıra müdahale süresinin kısaltılmasına, ekiplerin doğru yönlendirilmesine ve saha performansının iyileştirilmesine katkıda bulunuldu.

Suudi Arabistan Kızılayı, yoğun dönemlerde hazırlıklı olabilmek amacıyla kalıcı saha bakım noktaları, önleyici denetim ve hızlı bakım konusunda uzman teknik ekipler, operasyonel yorgunluğu önleyen bir operasyonel program ve tüm araçlar için günlük bir teknik izleme sistemi içeren sağlam bir faaliyet planı yaptı.

Kurumların birbiriyle entegrasyonu

Enezi, Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma, Kamu Güvenliği ve hizmet kurumlarının ortak operasyon odaları içinde faaliyet gösterdiğini ve bu yüzden güvenlik ve sağlık yetkilileriyle ortak koordinasyonun önemini vurguladı. Böylece üst düzey saha koordinasyon mekanizmaları devreye giriyor ve kararlar faaliyet planlarına ve önceden çalışılmış senaryolara dayandırılıyor.

Bu yakın koordinasyonun herhangi bir rastlantısallığı önleyerek hacı adaylarının güvenliğinin sağlanmasına ve acil durumlarda müdahalenin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunduğunu söyleyen Enezi, “İlk hedefi hacı adaylarına güvenli ve verimli bir şekilde hizmet etmek olan homojen bir ulusal sistemin parçasıyız” dedi.



Suudi Arabistan: Çeşitli bölgelerde 7 balistik füze ve 16 İHA imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Suudi Arabistan: Çeşitli bölgelerde 7 balistik füze ve 16 İHA imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, bu sabah, el-Harec eyaletindeki (Riyad'ın 80 kilometre güneydoğusunda) Prens Sultan Hava Üssü'ne gönderilen 6 balistik füze ve Doğu Eyaleti'ne fırlatılan bir füzenin önlendiğini ve imha edildiğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü bu sabah, 2 insansız hava aracının (İHA) Hafar el-Batin'de (krallığın kuzeydoğusunda), 4’ünün doğu bölgesinde ve 5’er tanesinin doğu el-Harec ve Çöl bölgesinde, Şeybe petrol sahasına (ülkenin güneydoğusunda) doğru ilerlerken önlendiğini ve imha edildiğini de açıkladı.

Suudi Arabistan Kabinesi dün, Krallığın güvenliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlamak ve saldırıları caydırmak için gerekli önlemleri alma hakkını saklı tuttuğunu teyit ederek, ülke içindeki hedefleri ve tesisleri vurmaya çalışan düşman füzeleri ve İHA’larını önleme ve imha etme konusunda hava savunma sistemlerinin yeteneklerini övdü.


Suudi Arabistan Havayolları 5 noktaya uçuş yasağını uzattı

Suudi Arabistan Havayolları’na ait bir uçak
Suudi Arabistan Havayolları’na ait bir uçak
TT

Suudi Arabistan Havayolları 5 noktaya uçuş yasağını uzattı

Suudi Arabistan Havayolları’na ait bir uçak
Suudi Arabistan Havayolları’na ait bir uçak

Suudi Arabistan Havayolları, bugün (Salı) yaptığı açıklamada Amman, Kuveyt, Abu Dabi, Doha ve Bahreyn’e yönelik gidiş-dönüş uçuşların askıya alınma süresinin 12 Mart Perşembe günü saat 23.59’a (UTC) kadar uzatıldığını duyurdu. Kararın, bölgede devam eden gelişmeler nedeniyle alındığı belirtildi.

Şirketten yapılan açıklamada, durumun yakından takip edilmesiyle birlikte bazı istisnai uçuşların gerçekleştirilebileceği ifade edildi. Ayrıca Moskova ve Peşaver’e yönelik gidiş-dönüş uçuşların iptalinin de 15 Mart Pazar gününe kadar uzatıldığı bildirildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan Havayolları’nın ilgili kurumlarla birlikte gelişmeleri anlık olarak değerlendirdiği ve uygun operasyonel kararları almak için süreci yakından izlediği vurgulandı. Şirket, yolcularının ve uçuş ekiplerinin güvenliğinin öncelikli olduğunu belirterek yeni güncellemelerin resmi platformları üzerinden paylaşılacağını kaydetti.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Rusya, Pakistan ve Bahreyn dışişleri bakanları ile bölgesel gelişmeleri ele aldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Rusya, Pakistan ve Bahreyn dışişleri bakanları ile bölgesel gelişmeleri ele aldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bölgedeki gelişmeleri görüşmek üzere bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Ferhan, Bahreyn Dışişleri Bakanı  Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani,  Rusya Dışişleri Bakanı  Sergey Lavrov  ve Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar’la telefonla görüştü.

Görüşmelerde bölgedeki gelişmeler ile uluslararası güvenlik ve barışın güçlendirilmesine yönelik çabalar ele alındı. Taraflar ayrıca ortak konular hakkında görüş alışverişinde bulunarak, bölgede ve dünya genelinde barış ve istikrarın desteklenmesi için diplomatik koordinasyon ve çabaların önemini vurguladı.