ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi CEO'su: Veliaht Prens'in ziyareti stratejik ortaklığı hızlandırıyor

ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi CEO'su Charles Hallab, Şarku’l Avsat’a yapay zekâ ve minerallerle ilgili anlaşmalar ve planlar hakkında konuştu

ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump’ın Mayıs 2025'te Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında (Fotoğraf: Bender el-Calud)
ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump’ın Mayıs 2025'te Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında (Fotoğraf: Bender el-Calud)
TT

ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi CEO'su: Veliaht Prens'in ziyareti stratejik ortaklığı hızlandırıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump’ın Mayıs 2025'te Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında (Fotoğraf: Bender el-Calud)
ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump’ın Mayıs 2025'te Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında (Fotoğraf: Bender el-Calud)

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD ziyareti, Vizyon 2030 gündeminin desteğiyle ikili ilişkilerin benzeri görülmemiş bir ivme kazandığı kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Bu bağlamda ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi, her iki ülkenin kamu ve özel sektörleri arasında bir köprü görevi görerek, ortak hedefleri kalıcı ekonomik ortaklıklara ve etkili yatırım projelerine dönüştürme misyonuyla stratejik bir rol oynuyor.

ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi CEO'su Charles Hallab, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, bu üst düzey ziyaretin arkasındaki stratejik hedefleri açıkladı. Hallab, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın, savunma, yapay zekâ, dijital dönüşüm ve yaşam kalitesi endüstrileri dahil olmak üzere Vizyon 2030'un merkezinde yer alan kilit sektörlerdeki iş birliğinin ilerletilmesi ile güçlendirilmesini bekliyor.

x
ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi CEO'su Charles Hallab (Şarku’l Avsat)

Hallab ayrıca, görüşmelerin ticaret ve yatırım akışlarının artırılması, teknolojik ve endüstriyel iş birliğinin genişletilmesi ve Suudi Arabistan'ın uzun vadeli ABD katılımını destekleyen daha açık, yenilikçi ve rekabetçi bir yatırım ortamı yaratma konusunda kaydettiği sürekli ilerlemenin vurgulanmasına odaklanmasını beklediğini belirtti.

Ziyaretin katma değerini vurgulayan Hallab, işin icra yönünü açıklayarak şöyle dedi: “Çarşamba günü düzenlenecek ve konseyin Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı ile ortaklaşa ev sahipliği yapacağı kritik ABD-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu’nda, çok büyük bir değeri temsil eden son derece fazla sayıda anlaşma ve mutabakat zaptı sunulacak.”

‘Büyüme için Liderlik: Suudi Arabistan-ABD Ekonomik Ortaklığının Güçlendirilmesi’ başlıklı ABD-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı ve ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi iş birliğiyle çarşamba günü John F. Kennedy Sahne Sanatları Merkezi'nde düzenlenecek. Davetiyede belirtildiği üzere etkinlik, ‘enerji, teknoloji, finansal hizmetler, altyapı ve sağlık gibi hayati sektörlerde yeni yatırım fırsatlarını keşfetmeyi’ amaçlıyor.

Ortaklık fırsatları

Hallab, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ABD ziyaretinin ‘Suudi Arabistan-ABD ilişkilerinin yeni bir ivme kazandığı dönemde gerçekleştiğini ve iki ülke arasındaki kalıcı iş birliğinin gücünü gözler önüne serdiğini’ vurguladı. Hallab’a göre ziyaret, Suudi Arabistan’ın dünyadaki en dinamik ve öngörülebilir yatırım destinasyonlarından biri haline gelme yolundaki büyük dönüşümünü de gösteriyor.

ergt
Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid el-Falih ile Amerikan ve Suudi iş liderleri arasında Washington'da düzenlenen toplantıdan (ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi’nin LinkedIn hesabı)

Hallab, bu üst düzey etkileşimin ‘güven, açıklık ve ortak amacı yansıtan güven verici bir mesaj gönderdiğini ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derin bir güven üzerine kurulu olduğunu doğruladığını’ söyledi.

Bu ivmenin, Vizyon 2030'un iddialı hedefleri ışığında Amerikan iş ve yatırım camiasının geniş ortaklık fırsatlarına yönelik olumlu görüşünü pekiştirdiğini açıkladı.

İleri teknoloji ilgiyi artırıyor

Şu anda Amerikan şirketlerinin ilgisini çeken sektörlerle ilgili olarak Hallab, Amerikan şirketlerinin Vizyon 2030'un hedefleriyle yakından uyumlu çok çeşitli sektörlere güçlü ve artan bir ilgi gösterdiğini söyledi. Konsey, ileri imalat, enerji, yapay zekâ ve dijital altyapı sektörlerinde özel bir ivme görüyor.

frg
ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi CEO’su Charles Hallab, ABD Başkanı Donald Trump'ın Riyad ziyareti öncesinde verdiği brifing sırasında (ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi’nin LinkedIn hesabı)

Hallab ayrıca, sağlık, turizm ve eğlence sektörlerine katılımın arttığını da kaydetti. Tüm bu alanlarda, ABD şirketlerinin Suudi Arabistan'ın ekonomik çeşitlilik ve küresel rekabet gücü hedeflerini tamamlayan dünya standartlarında uzmanlık, inovasyon ve teknolojiler sunduğunu ve bu şirketlerin Suudi Arabistan'ın yönelimine olan güvenini yansıttığını açıkladı.

ABD finans sektörü projeleri araştırıyor

Mega projelerin finansmanı bağlamında konuşan Hallab, ABD finans kurumları ve yatırım fonlarının Suudi Arabistan'ın dönüşüm sürecinde umut vaat eden fırsatları giderek daha fazla araştırdığını doğruladı. Sahip oldukları uzmanlık ve küresel bakış açısı sayesinde, bu kurumların altyapı, temiz enerji, turizm ve teknoloji alanlarında Vizyon 2030 kapsamındaki büyük projelerin finansmanında kilit bir rol oynayabildiğini ifade etti.

Hallab, bu katılımın Suudi Arabistan pazarlarına duyulan artan güveni yansıttığını ve ikili ekonomik ilişkileri karakterize eden güçlü ortaklık ruhunu pekiştirdiğini vurguluyor.

Kritik mineraller konusu masada

Hallab’a göre kritik mineraller, Suudi Arabistan–ABD ekonomik iş birliğinin temel dayanaklarından biri haline geldi. Bu durum, küresel enerji dönüşümünü destekleyen güvenli ve sürdürülebilir tedarik zincirlerinin sağlanmasına yönelik ortak vizyonla da uyumlu. Hallab, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Hureyf’in yakın zamanda Riyad’da ABD İçişleri Bakanı Doug Burgum ile bir araya gelerek madencilik ve mineral sektörlerindeki iş birliğini derinleştirme yollarını görüştüğünü aktardı. Hallab, “İkilinin görüşmeleri; keşif, işleme ve teknoloji paylaşımı alanlarında ortak çalışmalar için fırsatları ortaya koydu. Bu alanlarda Amerikan yenilikleri ile Suudi Arabistan’ın büyük doğal kaynak potansiyeli arasında güçlü bir uyum bulunuyor” ifadelerini kullandı.

xfg
HUMAIN CEO'su Tarık Emin ve Qualcomm CEO'su Cristiano Amon (HUMAIN)

Hallab, “Bu temele dayanarak, Veliaht Prens’in ziyareti, küresel mineral tedarik zincirlerinde dayanıklılığı ve ortaklığı güçlendiren stratejik bir çerçevede ilerlemek için uygun zamanda uygun bir fırsat sunuyor; aynı zamanda yatırım, sanayi büyümesi ve ortak refah için yeni yollar açıyor” dedi.

Teknoloji devleri de var

İleri teknolojilerle ilgili olarak Hallab, Suudi Arabistan-ABD ortaklığının Krallığı yapay zekâ ve ileri teknolojiler için bölgesel bir merkez haline getireceğini vurguladı.

Hallab, Suudi Arabistan'ın HUMAIN çatısı altında, Nvidia, AMD, Amazon Web Services ve Qualcomm gibi dev Amerikan teknoloji şirketlerinin desteğiyle Arapça büyük veri merkezleri ve yapay zekâ modelleri kurma yönündeki son girişimine dikkat çekti.

Hallab, yapay zekâ donanımı, yazılımı ve bulut hizmetleri alanındaki küresel uzmanlıklarıyla bu şirketlerin, Krallığın dijital dönüşümünü hızlandırmasına ve dünyanın en iyi yapay zekâ pazarları arasındaki konumunu güçlendirmesine yardımcı olabileceğini açıkladı. İş birliğinin teknoloji yaygınlaştırılmasıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ‘Suudi yeteneklerini geliştiren ve çeşitlilik, rekabetçilik ve kapsayıcı büyüme gibi ortak hedefleri teşvik eden sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemini desteklemeyi’ de içerdiğini vurguladı.

Uygulamanın sağlanması

Hallab, bu üst düzey ziyaretin sonuçlarının somut ilerlemelere ve kalıcı ortaklıklara dönüşmesini sağlamak için ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi’nin ziyaretin ardından önemli bir rol oynayacağını açıkladı. Hallab, “Her iki ülkede kamu ve özel sektör arasında köprü görevi görmeye devam edeceğiz; bakanlıklar, devlet kurumları ve iş dünyası liderleriyle yakın iş birliği içinde, verilen taahhütlerin uygulanmasını takip edeceğiz” dedi.

Hallab, ABD-Suudi Arabistan İş Konseyi’nin amacının ivmeyi korumak ve ‘her diyaloğun eyleme dönüşmesini, her anlaşmanın yeni iş birliklerini teşvik etmesini ve her ortaklığın Vizyon 2030'un uzun vadeli başarısına ve Suudi Arabistan-ABD ekonomik ilişkilerinin sürekli büyümesine katkıda bulunmasını’ sağlamak olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.



Dünya Bankası baş ekonomistlerinden Roberta Gatti Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan enerji piyasalarının istikrarında merkezi rol oynuyor

Basra Körfezi’nden  Hürmüz Boğazı’na doğru yol alan yük gemisi (Reuters)
Basra Körfezi’nden  Hürmüz Boğazı’na doğru yol alan yük gemisi (Reuters)
TT

Dünya Bankası baş ekonomistlerinden Roberta Gatti Şarku’l Avsat’a konuştu: Suudi Arabistan enerji piyasalarının istikrarında merkezi rol oynuyor

Basra Körfezi’nden  Hürmüz Boğazı’na doğru yol alan yük gemisi (Reuters)
Basra Körfezi’nden  Hürmüz Boğazı’na doğru yol alan yük gemisi (Reuters)

Jeopolitik gerilim dalgalarının hayati su yollarının istikrarını sarstığı bir dönemde, Körfez bölgesindeki büyük ekonomik hedeflerin, küresel ekonomi için “vazgeçilmez bir yaşam damarı” olan Hürmüz Boğazı sınavı karşısında dayanma kapasitesine ilişkin temel sorular öne çıkıyor. Dünya Bankası’nın Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan (MENAAP) bölgesinin başekonomisti Roberta Gatti, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, mevcut jeopolitik gerilimlerin bölgedeki ekonomik çeşitlenme hedeflerini gerçek bir sınavla karşı karşıya bıraktığı uyarısında bulundu. Buna karşılık, Suudi Arabistan’ın küresel enerji piyasalarındaki merkezi rolüne dikkat çekerek, tedarik zincirlerinin güvenilirliğini artırmaya yönelik tedbirlerinin yalnızca ihracatçılara hizmet etmekle kalmayıp; enflasyon, ticaret ve küresel büyüme üzerinde de olumlu etkiler yarattığını vurguladı.

Geçtiğimiz hafta, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ile yapılacak bahar toplantıları öncesinde yayımladığı raporda, Suudi Arabistan ekonomisini 2026 yılı için yüzde 3,1 büyüme beklentisiyle ilk sırada sabit tuttu. Böylece ülke, bölgeye ilişkin tahminlerde yapılan sert aşağı yönlü revizyonlara rağmen, mevcut jeopolitik krizin etkileriyle başa çıkma kapasitesi en yüksek Körfez ekonomisi olarak öne çıktı. Rapordaki verilere göre kamu maliyesi açığının 2025’teki yüzde 6 seviyesinden 2026’da yarı yarıya azalarak yüzde 3’e düşmesi; cari işlemler dengesinin ise eksi yüzde 2,7’den artı yüzde 3,3’e geçerek belirgin bir fazla vermesi bekleniyor.

vd
Roberta Gatti, Dünya Bankası’nın Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan bölgesi başekonomistidir.(Worldbank)

Geçtiğimiz pazartesi gününden itibaren Amerika Birleşik Devletleri, Pakistan’da hafta sonu çöken barış görüşmelerinin ardından, hayati petrol geçişinin yeniden açılması için baskıyı artırma amacıyla İran limanlarına deniz ablukası uygulamaya başladı. Bu müzakerelerin önümüzdeki günlerde yeniden başlaması bekleniyor.

Suudi Arabistan merkezi bir rol oynuyor; bugün bu rol özellikle küresel enerji piyasalarında öne çıkıyor” diyerek, krallığın dayanıklılığı artırmaya yönelik çabalarının, Hürmüz Boğazı çevresindeki belirsizliğin arttığı bir dönemde özel önem taşıdığını belirten Gatti, “İster altyapı yatırımları, ister alternatif ihracat yolları, isterse yedek kapasite yoluyla olsun, enerji tedarik zincirlerinin güvenilirliğini artıran tedbirler, bu tür şokların daha geniş çaplı küresel bir krize dönüşme riskini azaltabilir. Bu çabalar yalnızca ihracatçılar açısından dalgalanmaları sınırlamak için değil, aynı zamanda enflasyon, ticaret ve küresel büyüme açısından da önem taşır” ifadelerini kullandı.

Ekonomik çeşitlenme ve dayanıklılık testi

Gatti, mevcut çatışmanın, ulusal kalkınma planlarının ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin benimsediği temel hedef olan ekonomik çeşitlenmenin stratejik önemini doğrudan ortaya koyduğunu söyledi. 28 Şubat’tan bu yana kaydedilen verilerin bu farkı açıkça gösterdiğini belirten Gatti “Nispeten daha çeşitlenmiş ekonomiler, örneğin Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, büyüme beklentilerinde çok daha sınırlı düşüşler yaşadı. Buna karşılık, Katar ve Kuveyt gibi daha az çeşitlenmiş ekonomilerde düşüş çok daha sert oldu” dedi. Bu gerilemeyi, söz konusu ülkelerin ticaret ve enerji ihracatı için tek geçiş yolu olarak Hürmüz Boğazı’na yüksek bağımlılığına ve alternatif ihracat yollarının yokluğuna bağladı.

Dünya Bankası, Katar ekonomisinin sıvılaştırılmış gaz tedarikindeki aksaklıklar nedeniyle yüzde 5,7 daralmasını; Kuveyt ekonomisinin ise petrol ihracatı için yüzde 100 oranında Hürmüz’e bağımlı olması nedeniyle yüzde 6,4 küçülmesini bekliyor. Buna karşılık, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman için yüzde 2,4; Bahreyn için ise yüzde 3,1 büyüme öngörülüyor.

Gatti, ulusal “vizyon” stratejilerinin, hidrokarbonlara yapısal bağımlılığı azaltma ve özel sektörün büyümedeki rolünü güçlendirme hedefleriyle hâlâ doğru ve gerekli bir seçenek olduğunu vurguladı. Ancak son gelişmelerin, bu stratejilerin uygulanmasının dış şoklara karşı “hassas” olduğunu gösterdiğini, daha çeşitlenmiş ekonomilerin ise güçlü mali rezervler ve daha derin petrol dışı sektörler sayesinde daha dayanıklı olduğunu belirtti.

Ayrıca çeşitlenmenin kapsadığı sektörlerin niteliğinin belirleyici olduğunu ifade eden Gatti, bankacılık ve finans gibi alanların daha dayanıklı olduğunu; buna karşılık süregelen istikrarsızlığın turizm, havacılık ve lojistik gibi hızlı büyüyen sektörlerde yatırım iştahını zayıflatabileceğini söyledi.

Enerji yoksulluğu

Gatti, enerji piyasalarındaki dalgalanmaların en olumsuz yönüne dikkat çekerek, petrol fiyatlarındaki artışın ithalatçı gelişmekte olan ülkeler üzerinde çok yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. Bu artışın elektrik ve toplu taşıma maliyetlerini yükselttiğini, gübre maliyetleri üzerinden gıda fiyatlarını artırdığını ve ticaret açıklarını büyüttüğünü ifade etti.

Bu durumun özellikle sınırlı rezervlere sahip yoksul ülkelerde kamu maliyesi üzerinde ciddi yük oluşturduğunu belirten Gatti, enerji fiyatlarını sübvanse etme girişimlerinin de ağır maliyetler doğurduğunu vurguladı.

Gatti, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjinin sadece bir hizmet değil, hane halkı ve işletmeler için hayati bir unsur olduğunu belirterek, yakıt ve gaz piyasalarındaki dalgalanmaların bu ekonomilere “çifte darbe” vurduğunu söyledi. Hane halklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, şirketlerin pahalı ve güvensiz enerjiyle karşı karşıya kaldığını, bunun da sanayi büyümesini daha yavaş, daha riskli ve daha az rekabetçi hâle getirdiğini ifade etti. Bu nedenle kısa vadeli fiyat artışlarının, uzun vadeli yapısal dönüşümü de sekteye uğratabileceğini kaydetti.

Alternatif enerji yollarının maliyeti

Gatti, dar deniz geçitlerini aşan kara yolları ve boru hatlarına yatırım yapılmasının, ekonomik verimlilik ile dayanıklılık arasında hassas bir denge gerektirdiğini belirtti. Coğrafi ve teknik açıdan petrol ve gazın Hürmüz Boğazı üzerinden taşınmasının hâlâ en düşük maliyetli seçenek olduğunu ifade etti. Ancak mevcut şokların, ticaret yollarının çeşitlendirilmesini kaçınılmaz kıldığını söyledi.

Bu kapsamda Suudi Arabistan’ın, Doğu-Batı boru hattı üzerinden Kızıldeniz’deki Yanbu Limanı’na günlük 7 milyon varil kapasiteyle ihracat yönlendirebildiğini; BAE’nin ise Habşan-Fuceyre hattı ile yaklaşık 1,8 milyon varil kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Buna karşılık Kerkük-Ceyhan Boru Hattı’nın, Irak’taki onarım gecikmeleri nedeniyle 1,5 milyon varillik kapasitesine rağmen yalnızca 0,4 milyon varil seviyesinde çalıştığını ifade etti.

Yalnızca verimlilik dönemi sona erdi

Gatti, küresel tedarik zincirlerinin Kovid-19 pandemisi ve bölgesel çatışmalarla ağır bir sınavdan geçtiğini belirterek, aşırı derecede coğrafi olarak yoğunlaşmış üretim ağlarına bağımlılığın kırılganlığını ortaya çıkardığını söyledi. “Artık yalnızca verimlilik yeterli değil” diyen Gatti, hükümetler ve şirketlerin stoklarını artırması, kaynaklarını çeşitlendirmesi ve daha esnek lojistik sistemler kurması gerektiğini vurguladı.

dfvdf
Suudi Arabistan önemli deniz limanlarından Yanbu

Dünya Bankası’nın bu dönüşümü desteklemek amacıyla kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü belirten Gatti, 2020 Dünya Kalkınma Raporu’na atıfta bulunarak, gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerindeki zorluklarının ele alındığını hatırlattı. Gatti  yakında yayımlanacak “Kaynaklardan Dayanıklılığa: Petrol ve Gaz İhracatçıları İçin Ekonomik Çeşitlenme” başlıklı yeni raporun, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya-Pasifik’teki ihracatçılar için bir yol haritası sunacağını ifade etti.

Son olarak Gatti, bir ekonominin petrol ve gaz şoklarına karşı dayanıklılığının; ithal enerjiye bağımlılık düzeyi, üretim sektörlerinin enerji yoğunluğu ve tüketici ile hükümetlerin fiyat artışlarına verdiği tepkinin esnekliği gibi faktörlere doğrudan bağlı olduğunu vurguladı.


Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun 2026–2030 stratejisi Veliaht prens Muhammed bin Selman başkanlığında onaylandı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman
TT

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun 2026–2030 stratejisi Veliaht prens Muhammed bin Selman başkanlığında onaylandı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Suudi Arabistan’ın ekonomik geleceğine yön verecek önemli bir adım olarak, Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) yönetim kurulu, Veliaht Prens  Muhammed bin Selman başkanlığında 2026–2030 stratejisini onayladı. Yeni strateji, fonun “hızlı büyüme ve genişleme” aşamasından “sürdürülebilir değer yaratma ve etkiyi maksimize etme” aşamasına geçişini temsil eden köklü bir dönüşüm olarak değerlendiriliyor.

Strateji kapsamında yatırımlar üç ana portföy altında yeniden yapılandırılırken, hedef; rekabetçi yerel ekonomik ekosistemler oluşturmak ve Suudi Arabistan’ın küresel liderliğini güçlendirmek olarak belirlendi.

Vizyon 2030 ile uyum

Yeni beş yıllık plan, Suudi Arabistan Vizyon 2030’un üçüncü aşamasıyla uyumlu şekilde hazırlandı. PIF’in son yıllarda elde ettiği başarılar üzerine inşa edilen strateji, fonun yönetim altındaki varlıklarını 3,4 trilyon riyalin (906,6 milyar dolar) üzerine çıkarmasının ardından geliyor.

vbfe
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun 2021-2025 stratejisinin lansmanı sırasında daha önce bir toplantıya başkanlık etmişti (SPA)

Fon; yapay zekâ, yenilenebilir enerji ve ileri teknolojiler gibi kritik sektörlerde kaydettiği büyüme sayesinde, küresel ekonomide stratejik bir aktör konumunu pekiştirdi.

Üç ana yatırım portföyü

Yeni strateji kapsamında PIF yatırımları üç ana portföyde toplanacak:

1- Vizyon portföyü:
Ekonominin öncelikli sektörleri arasında entegrasyonu artırmayı, yerel büyümeyi desteklemeyi ve ulusal hedeflere katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu portföy; turizm ve eğlence, kentsel gelişim, ileri sanayi ve inovasyon, lojistik ve sanayi, temiz enerji ve su altyapısı ile NEOM gibi mega projeleri kapsayan altı entegre ekonomik ekosistemi içeriyor. Ayrıca yerel özel sektörle iş birliklerini artırmayı ve uluslararası yatırımcıları çekmeyi hedefliyor.

2- Stratejik yatırımlar portföyü:
Stratejik varlıkların getirilerini artırmaya, PIF şirketlerinin küresel oyunculara dönüşmesini desteklemeye ve ekonomik etkiyi büyütmeye odaklanıyor. Uzun vadeli küresel eğilimler doğrultusunda yatırımlar sürdürülecek.

3- Finansal yatırımlar portföyü:
Fonun mali gücünü desteklemek ve gelecek nesiller için ulusal serveti büyütmek amacıyla sürdürülebilir finansal getiriler hedefleniyor. Küresel piyasalarda doğrudan ve dolaylı yatırımlarla portföy çeşitliliği ve esneklik artırılacak.

Rumiayan: Yeni fırsatlar doğacak

PIF Başkanı Yasir el-Rumayyan, stratejinin fonun yerel ve uluslararası büyümesini sürdüreceğini belirterek, son on yılda gerçekleştirilen mega projeler ve stratejik yatırımlar sayesinde önemli kazanımlar elde edildiğini vurguladı.

fbfdb
Yasir el-Rumayyan’ın daha önce katıldığı bir konferans sırasında (Şarku’l Avsat)

Rumayyan, fonun varlıklarının altı kat büyüdüğünü, uluslararası yatırımcıların Suudi ekonomisine çekildiğini ve önümüzdeki dönemde de Vizyon 2030 hedeflerine katkının süreceğini ifade etti.

Küresel ve yerel esneklik vurgusu

Yeni dönemde PIF, hem yerel hem de küresel yatırımlarda esnek bir yaklaşım benimseyecek. Hızla değişen küresel ekonomik koşullara uyum sağlanarak, yatırım verimliliği artırılacak; veri ve yapay zekâ teknolojilerinden yararlanılarak kurumsal mükemmeliyet hedeflenecek.

Stratejinin, fonun uzun vadeli yönünü belirleyerek onu hem yerel hem de küresel ölçekte etkili bir yatırımcı olarak konumlandırması bekleniyor.

Önceki başarıların üzerine inşa edilecek

Yeni strateji, önceki dönem kazanımlarını temel alıyor. Öne çıkan veriler şöyle:

Varlıklar 2015’te 500 milyar riyalden 2025’te 3,4 trilyon riyalin üzerine çıktı

2017’den bu yana yıllık ortalama Yüzde 7’nin üzerinde hissedar getirisi sağlandı

2021–2025 döneminde yaklaşık 750 milyar riyal yerel yatırım yapıldı

2021–2024 arasında petrol dışı GSYH’ye 910 milyar riyal katkı sağlandı

2024 itibarıyla petrol dışı GSYH’nin yaklaşık Yüzde 10’u PIF katkısıyla oluştu

2021–2024 döneminde 590 milyar riyal yerel içerik harcaması yapıldı

Asya, Avrupa ve Amerika’da yeni ofisler açılarak küresel varlık genişletildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek notlar alındı (Moody’s: Aa3, Fitch: A+)

PIF’in 2026–2030 stratejisi, Suudi Arabistan’ın ekonomik dönüşüm sürecinde belirleyici bir yol haritası olarak öne çıkıyor.


Suudi Arabistan, devletlerin egemenliğinin ihlal edilmesini ve bölgenin güvenliğine yönelik tehditleri kesin bir dille reddetti

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Cidde’de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Cidde’de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, devletlerin egemenliğinin ihlal edilmesini ve bölgenin güvenliğine yönelik tehditleri kesin bir dille reddetti

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Cidde’de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Cidde’de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, devletlerin egemenliğinin ihlal edilmesini ve bölge güvenliği ile istikrarını tehdit eden girişimleri kesin bir dille reddettiğini vurguladı. Bakanlar Kurulu ayrıca, Irak topraklarından fırlatılan insansız hava araçlarıyla (İHA) Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini hedef alan saldırıları en sert ifadelerle kınayarak, Irak hükümetinin bu tehditlere karşı sorumlulukla hareket etmesinin önemine dikkat çekti.

Açıklama, Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında dün Cidde’de gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yapıldı. Toplantıda, Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’nin ülkeyi savunma ve kazanımlarını koruma konusundaki ‘kahramanca rolü’ ve ‘cesareti’ takdir edilirken, İran kaynaklı saldırılar ve bölgedeki tehlikeli gelişmelere karşı gösterilen direncin altı çizildi. Suudi Arabistan’ın güvenlik ve istikrarın merkezi olmayı sürdürdüğü ve bölgesel-uluslararası istikrarı destekleme yönünde kararlı adımlar attığı ifade edildi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, saldırılardan etkilenen enerji tesislerinde üretimin yeniden sağlanmasına yönelik operasyonel ve teknik çalışmaların başarısını övdü. Bu hızlı toparlanmanın, ülkenin enerji sisteminin yüksek operasyonel esnekliğini ve kriz yönetim kapasitesini ortaya koyduğu belirtilirken, bunun hem yerel hem de uluslararası piyasalara enerji arzının güvenilirliğini artırdığı ve küresel ekonomiye katkı sağladığı vurgulandı.

x x
 Suudi Arabistan, Irak hükümetinin kendi topraklarından kaynaklanan tehditlere karşı sorumlu bir şekilde hareket etmesinin önemini vurguladı. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, ülkenin çeşitli alanlarda elde ettiği ardışık başarıları değerlendirdi. Bakanlar Kurulu, Umre ve Ziyaret Forumu çıktılarını takdir ederek, Medine’de gerçekleştirilen etkinliğin geniş uluslararası katılıma sahne olduğunu ve ‘Rahman’ın misafirlerine hizmet’ sisteminin geliştirilmesine katkı sağlayacak çok sayıda anlaşma ve mutabakat zaptının imzalandığını belirtti. Bu adımların, ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonu güçlendirdiği vurgulandı.

Bakanlar Kurulu ayrıca, Suudi Arabistan’ın uzay alanında kaydettiği yeni bir başarıyı da öne çıkardı. Şems uydusu adlı uydunun fırlatılması ve görevini tamamen yerli imkânlarla başarıyla yerine getirmesi, ülkenin bilimsel yenilik ve teknoloji geliştirme hedefleri açısından önemli bir ilerleme olarak değerlendirildi. Bu başarının aynı zamanda uluslararası iş birliklerini güçlendirdiği ifade edildi.

Bakanlar Kurulu, eğitim ve sağlık alanlarındaki kurumların Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı 2026 kapsamında elde ettiği çeşitli ödül ve madalyaları da memnuniyetle karşıladı. Bu başarının, devletin söz konusu sektörlere verdiği sürekli desteğin bir göstergesi olduğu belirtilirken, eğitim ve sağlık sistemlerinin gelişim ve liderlik yolunda yeni bir aşamaya geçtiği ifade edildi.

vfbv
 Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Cidde’de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Akıllı Şehirler Endeksi 2026 kapsamında ülkenin 8 şehrinin üst sıralarda yer almasını, vatandaşlara sunulan hizmetlerin, altyapının ve yaşam kalitesinin geliştirilmesindeki hızlı ilerlemenin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, çevrenin korunması ve bitki örtüsünün yeniden canlandırılması alanında atılan adımları takdir etti. Bu kapsamda, ülke genelinde tahrip olmuş arazilerden öncelikli olarak bir milyon hektarın rehabilite edilmesi ve Suudi Yeşil Girişimi çerçevesinde 159 milyondan fazla ağacın dikilmesi öne çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu ayrıca bir dizi yeni kararı da onayladı. Bu kapsamda, Lüksemburg Büyük Dukalığı ile siyasi istişareler, Tanzanya ile İslami işler alanında iş birliği, Hong Kong Özel İdari Bölgesi ile bilgi paylaşımı, altyapı ve inşaat alanlarında koordinasyon, Katar ile turizm tanıtımı ve pazarlaması, Ürdün ile ise şehirler ve özel ekonomik bölgeler konusunda mutabakat zabıtları imzalanması kabul edildi.

dvd
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, sivil havacılık alanında Suriye, Çin, Komorlar, Liberya, Gürcistan ve Seyşeller ile iş birliğini kapsayan mutabakat zabıtlarını onayladı. Ayrıca Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zekâ Kurumu (SDAIA) ile İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO) arasında iş birliği anlaşması, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi ile gümrük verilerinin elektronik paylaşımına yönelik bir mutabakat ve Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi (UNOCT) ile Suudi Arabistan Devlet Güvenlik Başkanlığı arasında bir iş birliği anlaşması da kabul edildi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, ‘icra sistemini’ onayladı, Kara Para Aklama ile Mücadele Yasası’nda değişiklik yaptı ve Cidde Tarihi Bölgesi projesinin süresini iki yıl uzattı. Hükümet ayrıca, bu yılki hac sezonu sonuna kadar canlı hayvan sevkiyatlarında gümrük ve vergi muafiyeti uygulanmasını kararlaştırdı. Toplantıda ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmeler, gıda ve ilaç otoritesi, kültürel kalkınma fonu, bitki zararlıları ve hayvan hastalıklarıyla mücadele merkezi ile Prens Sattam bin Abdulaziz Üniversitesi gibi kurumların önceki yıllara ait kesin hesapları onaylandı.

Bakanlar Kurulu, gündemindeki raporları da değerlendirerek Suudi Arabistan Turizm Geliştirme Fonu ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Bankası’nın yıllık raporlarını görüştü; ayrıca 14. ve 15. derecelere yönelik atama ve terfileri, büyükelçi ve bakanlık temsilcisi düzeyindeki bazı görev değişikliklerini onayladı.