Trump, Çinli mevkidaşı ile telefonda görüştü

Trump, Çinli mevkidaşı ile telefonda görüştü
TT

Trump, Çinli mevkidaşı ile telefonda görüştü

Trump, Çinli mevkidaşı ile telefonda görüştü

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile ‘çok güzel’ bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.
Trump, Twitter hesabından konuya dair yaptığı paylaşımda, "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile çok uzun ve güzel bir diyaloğumuz oldu. Ticaret ağırlıklı olmak üzere birçok konuyu konuştuk. Görüşmelerimiz, Arjantin'deki G20 Zirvesi çerçevesinde ayarlanmakta olan toplantılarla birlikte gayet güzel gidiyor" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı ayrıca, Çinli mevkidaşı ile Kuzey Kore konusunda ‘iyi’ bir konuşma gerçekleştirdiğini de aktardı.
Xinhua Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de, ABD’li mevkidaşı ile görüştüğü için ‘çok mutlu’ olduğunu dile getirerek, ABD Başkanı ile olan ilişkilere büyük önem verdiğini söyledi.
Çin’den ilk açıklama
G20 zirvesinde Trump ile bir araya gelme konusunda istekli olduğunu belirten Cinping, ticari anlaşmazlıkların iki ülke sanayisinin yanı sıra dünya ticaretini etkilediğine dikkat çekerek, Çin’in bunu istemediğini vurguladı.
Cinping, iki ülkenin ekonomi ekibinin temaslarını güçlendirmesi, ortak çıkarlarla ilgili istişarelerde bulunması ve Çin-ABD arasındaki ekonomik ve ticari sorunlara karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulunmasına ilişkin çabaların devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Kuzey Kore konusuna da değinen Cinping, "ABD ve Kuzey Kore'nin birbirlerinin endişelerine yanıt vereceğini umuyoruz. Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırma süreci devam ediyor. Pekin bu konuda yapıcı rol oynamaya devam edecek” dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı: Görüşme çok olumlu
Çin Dışişleri Bakanlığı ise, Cinping ile Trump arasındaki görüşmeyi ‘çok olumlu’ olarak nitelendirdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, yaptığı basın açıklamasında, iki liderin ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Washington ve Pekin arasındaki ticari anlaşmazlık
ABD, Çin'den ithal edilen 250 milyar dolar değerindeki ürüne vergi uygulama kararı alıp, Çin'e 500 milyar dolar değerinde gümrük vergisi getirebileceği tehdidinde bulunurken, Çin ise buna misilleme olarak, 110 milyar dolarlık ABD ürününe ek gümrük tarifesi uygulanacağını açıkladı.
Dünyanın en büyük iki ekonomik gücü arasında yaşanan bu ticaret savaşı borsalarda keskin bir düşüşe yol açarken, dünyada birçok ülkedeki merkez bankaları, yaşanan bu çatışmanın yansımalarına ilişkin endişelerini dile getirdi.



Hindistan, Pakistan'ın nükleer cephaneliğinin Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın denetimine alınmasını istiyor

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh (Reuters)
Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh (Reuters)
TT

Hindistan, Pakistan'ın nükleer cephaneliğinin Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın denetimine alınmasını istiyor

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh (Reuters)
Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh (Reuters)

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, geçen hafta iki ülke arasında yaşanan açık askeri çatışmanın ardından Pakistan'ın nükleer silahlarının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) denetimine alınması gerektiğini söyledi.

Singh, Hindistan yönetimindeki Keşmir'in en büyük şehri olan Srinagar'daki silahlı kuvvetler karargahını ziyaretinde, "Pakistan'ın nükleer cephaneliği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın denetimine alınmalı" dedi.

Singh'in açıklamaları, nükleer silahlı rakipler arasındaki yaklaşık otuz yıldır yaşanan en kötü askeri çatışmanın cumartesi günü ilan edilen ateşkesle sona ermesinin sonrasında geldi.

İki ülke arasındaki çatışmanın alevlenmesi, çatışmanın tam ölçekli bir savaşa dönüşebileceği yönündeki küresel korkuları artırdı.

Pakistan, iki nükleer güç arasındaki dört günlük çatışmanın ateşkesle sona ermesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşamanın yeni bir işareti olarak, çarşamba günü yakaladığı bir sınır muhafızını iade etti.

Nisan ayında Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir bölgesinde 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından, bir gün sonra güvenlik görevlisi gözaltına alındı. Saldırı, iki ülke arasında füze, insansız hava aracı ve savaş uçaklarının kullanıldığı çatışmalara yol açtı.

22 Nisan saldırısının sorumluluğunu üstlenen kimse olmadı, ancak Hindistan, Pakistan merkezli “Leşker-i Tayyibe” örgütünün saldırıya karıştığını iddia etti ve İslamabad'ı örgüte destek vermekle suçladı. İslamabad ise suçlamaları reddetti ve bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Hindistan Sınır Güvenlik Gücü, 23 Nisan 2025'ten bu yana Pakistan'da gözaltında tutulan Purnam Kumar Shaw'un Hindistan'a teslim edildiğini bildirdi. Hindistan, Pakistan'ı, nisan ayında Hindistan yönetimindeki Keşmir'de 26 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia ettiği militanları desteklemekle suçlarken, İslamabad bu iddiayı reddediyor. Hindistan, son çatışmalar sırasında Pakistan'ın nükleer tesislerini hedef aldığı iddialarını reddetti.

Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı A.K. Bharti gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kiran tepelerini vurmadık” dedi. Bu sözler, Hindistan basınının Pakistan'ın nükleer silahlarını sakladığı geniş bir kayalık dağ silsilesine atıfta bulunuyor.