Trump ile Macron arasındaki tedirgin tokalaşma dikkatleri çekti

Trump ile Macron arasındaki tedirgin tokalaşma dikkatleri çekti
TT

Trump ile Macron arasındaki tedirgin tokalaşma dikkatleri çekti

Trump ile Macron arasındaki tedirgin tokalaşma dikkatleri çekti
Birinci Dünya Savaşı'nın bitişinin 100. yıl dönümü dolayısıyla Fransa'da düzenlenen etkinlikler kapsamında bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Elysee Sarayı'nda yaptıkları görüşmeleri sırasındaki 'ilginç' tokalaşmaları dikkatleri çekti.
Basında, Fransız cumhurbaşkanının Amerikan mevkidaşı tarafından baskı altına alındığı el sıkışmasının, iki lider arasında gerginliğin bir işareti olduğu ifade edildi.
Alman Der Spiegel dergisi, görüşmede 40 yaşındaki Macron'un, 72 yaşındaki Trump'tan daha kararlı görüldüğünü belirtti. Bunun Macron ve Trump arasındaki ilk baskıcı tokalaşma olmadığına dikkati çekti.

The Guardian ve Daily Mail gazetesinin haberine göre ilk 'gergin tokalaşma savaşı' geçtiğimiz yıl NATO zirvesinin oturum arasında yaşanmıştı.
Reuters, Kanada’daki G7 Zirvesi’nde Macron-Trump tokalaşmasını yakından görüntülemiş. Tokalaşmanın ardından Trump’ın elinin üzerindeki parmak izi objektiflere yansımıştı.
Alman gazetesi Die Welt, tokalaşma sırasında Macron’un, ‘agresif tokalaşmalarıyla tanınan’ Trump’ın elini ‘ezdiğini’ ifade ederek, 6 saniyelik tokalaşmanın, aralarındaki yeni bir vücut dili politikası olduğunu belirtti.
İngiliz gazetesi The Sun iki lider arasındaki beden dilinin son dönemde aralarında gerçekleşen siyasi gerginliğe bağladı. Macron’un Trump ile tokalaşma şeklini ve dizine dokunmasını ‘tuhaf’ olarak tanımladı. İki liderin Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yıl anma törenlerinden önce söz savaşına başladığına dikkati çeken gazete, Trump, Macron’un Çin, Rusya ve ABD’ye karşı Avrupa ordusu kurulması için yaptığı çağrıyı ‘küçük düşürücü’ olarak nitelendirmişti.
Video kayıtlarında görüşmeden önce aralarındaki gerginliğin sinyali olarak, Trump’ın Macron ile tokalaşmaya önem vermediği görüldü.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.