Rusya, muhalifleri Halep’e klor gazı ile saldırmakla suçladı

Halep'te, rejim kontrolü altındaki bölgedeki hastanede bir Suriyeli tedavi ediliyor (AFP)
Halep'te, rejim kontrolü altındaki bölgedeki hastanede bir Suriyeli tedavi ediliyor (AFP)
TT

Rusya, muhalifleri Halep’e klor gazı ile saldırmakla suçladı

Halep'te, rejim kontrolü altındaki bölgedeki hastanede bir Suriyeli tedavi ediliyor (AFP)
Halep'te, rejim kontrolü altındaki bölgedeki hastanede bir Suriyeli tedavi ediliyor (AFP)

Rusya, Suriyeli muhalifleri Halep'te klor gazı ile kimyasal gaz saldırısı düzenlemekle suçlayarak, saldırıda 8’i çocuk 46 kişinin yaralandığını ve yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığını belirtti.
Rusya Savunma Bakanlığı, kimyasal gaz saldırısının, Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) kontrolü altında olan İdlib'deki silahtan arındırılmış bölgeden yapıldığını açıklayarak, silahlı muhalefetin ateşkesi sağlama taahhüdünün garantörü olduğu için konuyla ilgili olarak Ankara ile temas kurulacağını kaydetti.
Rus ordusundan Tümgeneral İgor Konaşenkov, "Kurbanlardaki zehirlenme semptomları tarafından da doğrulanan elimizdeki ön bilgilere göre, Halep'in yerleşim yerlerini bombalanmak için kullanılan top mermileri klor gazıyla dolu" dedi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR), Halep'te dün akşam meydana gelen saldırının onlarca kişinin solunum problemi yaşamasına neden olduğunu duyururken, rejimin İdlib'deki bir köyü bombalaması sebebiyle de dokuz kişinin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.
Suriye devlet televizyonu, hastanelerde tedavi altına alınan ve gaz saldırısına uğrayan sivillere ait olduğu ileri sürülen görüntüleri paylaşırken, saldırıda toplam 107 kişinin yaralandığını duyurdu.
Muhalifler suçlamayı reddetti
Muhalif liderler ise kimyasal silah kullandıklarına ilişkin kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, Suriye rejimini kendilerini zora sokmaya çalışmakla suçladı.
Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Yüzbaşı Naci Mustafa, “Rejimin, devrimcilerin Halep’i özellikle klor gazı olmak üzere herhangi bir füze ile hedef aldığına ilişkin yalan iddialarını reddediyoruz” diyerek bu füzelere sahip olmadıklarını, bunları Suriye’de ancak rejimin kullandığının altını çizdi.
Ulusal Kurtuluş Cephesi Askeri Komutanı Abdusselam Abdurrezak ise dün DPA’ya yaptığı açıklamada, “Bize Halep’ten bilgi ulaştı. Rejim hazırlıklarını tamamlayıp, koruyucu maske takarak, Cumartesi gece yarısından sonra Batı ve Kuzey Halep'in kimyasal silahlarla bombalanması konusunda ihtiyatlı ve tedbirli olmaları yönünde halka çağrıda bulundu” diye konuştu.
Muhalefetin elinde zehirli gaz bulunmadığını ve bunu atabilecek kapasiteye de sahip olmadığını belirten Abdurrezzak, iddiaları yalan olarak niteledi ve “Bu oyundaki en büyük kaybeden siviller” dedi.
Abdurrezzak, “Rejim güçleri, birkaç aydır muhalif gruplar tarafından kimyasal silah kullanılacağına dair söylemde bulunuyor. Ama bugün öyle görünüyor ki, rejim bu kimyasal silahı kullanacak. Bize kaynaklardan gelen bilgilere göre, zamanlama gece yarısından sonra 2 ila sabah 7 arasında olabilir” diyerek uyarıda bulundu.



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.