Carlos Ghosn resmen suçlu bulundu

Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn (EPA)
Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn (EPA)
TT

Carlos Ghosn resmen suçlu bulundu

Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn (EPA)
Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn (EPA)

Japonya’da gözaltına alınan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn, gelirini düşük göstermekten resmen suçlu bulundu.
Nissan’ın eski CEO’su, 2010 ve 2015 yılları arasında maaşını toplam 5 milyar yen (44 milyon dolar) düşük göstererek zimmetine para geçirme şüphesiyle 19 Kasım’da Japonya’da tutuklanmıştı.
Japonya mahkemesi bugün, son 3 yılda maaşını 5 milyar yen düşük gösterdiği gerekçesi ile Carlos Ghosn’un tutuklanmasını karar verdi. Böylece, 22 gündür gözaltında olan Ghosn ve danışmanı Greg Kelly’e, tutukluluk süresinin son gününde suçlu bulunarak yeniden yargılanmaları yolu açılmış oldu.
Ghosn, suçlamaları reddetti
Carlos Ghosn’un suçlamalarına ek olarak Kelly ve eski şirketi Nissan hakkında mali suçlar sebebiyle dava açılırken, Ghosn ise hakkındaki suçlamaları kesin bir dille reddetti.
Lüks hayattan 5 metrekarelik odaya
Öte yandan lüks hayatı nedeniyle zaman zaman eleştirilere maruz kalan Lübnan asıllı iş adamı, şuan tutuklu bulunduğu Tokyo’da 5 metrekarelik bir hapishane hücresinden yalnız kalıyor. Ghosn’un hapishanede zamanını kitap ve haber okuyarak geçirdiği, sürekli pirinç ağırlıklı beslenmekten duyduğu memnuniyetsizliği yetkililere dile getirdiği ifade edildi.
Soruşturmaya yakın kaynaklar, Ghosn ve Kelly’nin yasaya göre yüksek ücretli üyeler için yeni bir sistem kurduklarını ve eleştirileri önlemek adına gelirlerinin bir kısmını almayı ertelediklerini belirtti.
Yaşananların ardından Nissan’ın Rio de Janeiro'daki bir mahkemeye, Ghosn'un temsilcilerinin ünlü Kopakabana Plajı'na bakan lüks bir daireye girmesini engellemek için bir dilekçe verdiği ifade edildi. Fransız haber ajansı, ATİ şirketlerinden Satoru Takada adlı analistin, “Olayı yakından takip ediyoruz. Eğer mahkeme muaf ve suçsuzluğu ispat ederse bu durum Nissan içerisinde önemli karışıklığa yol açacaktır” röportajına yer verdi.
10 yıl hapis cezası alabilir
Ghosn’un duruşma öncesi kefaletle serbest bırakılıp bırakılmayacağı konusu ise net kazanmazken, duruşmanın Japonya’daki bir yerel mahkemede yapılması bekleniyor. Yüksek mahkeme kararından sonra savcılar ve sanıklar temyize gidebilir ancak bu durum birkaç yılı bulabilir. Hüküm gerçekleşirse Ghosn 10 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. 
Öte yandan Nissan’ı iflastan kurtaran Carlos Ghosn’un yerine geçecek isim için seçim işlemine başladı.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.