Suudi Arabistan'da 15 yaşından küçüklerin evlenmesi yasaklanırken 15-18 yaş aralığındaki evlilikler için yargı izni şartı getiriliyor.
Suudi Arabistan Şura Meclisi, 18 yaşından küçüklerin (erkek veya kız) evliliğini yetkili mahkeme iznine bağlanmasını, 15 yaşın altındakilerin ise evlenmelerinin yasaklanmasında karar aşamasına geldi.
Yeni karar yoluyla reşit olmayan kızların evliliğini düzenleyen kuralların Meclis’te oylamaya sevk edildiği duyruldu. Karar, reşit olmayan kızların evliliği sorunuyla ilgili büyük bir reform atılımı olarak kabul ediliyor.
Şura Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Dr. Hadi el-Yami, "Hazırlıkların çeşitli kurumlarca gerçekleştirilen kapsamlı çalışmaların ışığında yapıldığını ve Meclis’e sevk edildiğini" açıkladı.
Kararda yeni olan, Şura Meclisi İslam İşleri Komitesi’nin, Çocuk Koruma Sistemi’ne uygun olarak yaş sınırını 18’e yükseltilmesine, ayrıca ilave bir öneri olarak 15 yaşından önce evlenme yasağı getirilmesine ve 15-18 yaş arasındaki kişilerin evliliğini ise yetkili mahkemenin (Kişisel Durumlar Mahkemesi) kontrol ve iznine tabi tutulmasına gitmesi.
Şarku’l-Avsat’a konuşan el-Yami, Meclis’in, ikinci yılına giren proje ile bu konunun önemini hissettiğini vurgulayarak bu kontrollerin aileyi koruyacağına ve yükselen boşanma oranını azaltacağına dikkat çekti. “Erken yaşta evlilik bazen sağlık ve aile sorunlarına ve boşanma oranının yükselmesine neden olmaktadır. Bu, bu projede esas aldığımız çalışmaların sonuçlarıdır” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın 18 yaşın altındaki kişilerin evlenmesini yasaklayan bir kanunun koyulmasına doğru gidip gitmediği sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Karar, rejimi değiştirmek için değil kamu düzenini düzenlemek içindir ve bu kurallar evlilik sürecini ve idaresini bu kategori için gereken korumayı sağlayacak şekilde düzenliyor. Kurallar, tıbbi bir rapor ve sosyal işler ile diğer prosedürlerden bir rapor gerektiriyor. İşlemler sonunda karar, evlilik izni ile ilgili yetkili mahkeme tarafından veriliyor.”
Ulusal İnsan Hakları Derneği üyesi Halid el-Fahri ise Şarku’l-Avsat’a konu hakkında şunları söyledi: “Bu kurallar, Suudi Arabistan tarafından imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 18 yaşından küçüklerin evlilik sözleşmelerinin yalnızca yetkili mahkeme yoluyla yapılmasını öngören Çocuk Koruma Sistemi ile uyumludur.”
Fahri sözlerine şöyle devam etti: “Reşit olmayan kızların evliliği, küçük yaştaki kızların istismar edilmesine neden oluyor. Çünkü bazı aileler evlilik yoluyla maddi kazanç sağlamak ya da kızın sorumluluğundan kurtulmak için kızları erken yaşta evlendiriyor.”
Aile Güvenliği Programının bir üyesi olan Hukuk Danışmanı Muhammed el-Vahibi, Suudi Arabistan’daki boşanma oranlarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirtti. Şarku’l-Avsat’a konuşan Vahibi şu ifadeleri kullandı: “Boşanma oranının yüksek olduğu inkar edilemez. Reşit olmayan kızların evliliği, boşanmanın artmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Çünkü küçükler ister kız isterse erkek olsun, sorumluluk bilincine sahip olmadan evleniyorlar.”
Suudi Arabistan'da çocuk evlilikleri yasaklanıyor

Suudi Arabistan'da çocuk evlilikleri yasaklanıyor

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة