​Katar’a casusluk yapan Bahreynliler müebbet hapse çarptırıldı

Bahreyn Temyiz Mahkemesi
Bahreyn Temyiz Mahkemesi
TT

​Katar’a casusluk yapan Bahreynliler müebbet hapse çarptırıldı

Bahreyn Temyiz Mahkemesi
Bahreyn Temyiz Mahkemesi

Bahreyn Temyiz Mahkemesi Katar’a casusluk suçundan eski Vifak Partisi Genel Sekreteri Ali Salman’a ömür boyu hapis cezası verdi.
Ülkedeki rejimi devirmek için siyasi ve ekonomik durumuna ve ulusal çıkarlarına zarar vermek amacıyla, Bahreyn Krallığına karşı düşmanlık eylemleri yapmak için yabancı bir devlet adına casusluk yapmak, para karşılığında savunma sırlarını yabancı bir ülkeye sızdırmak, Bahreyn itibarını zedelemek amacıyla yalan haberler yayınlamak suçları sabit görüldüğünden Başsavcı Usame el-Avfi Yargıtay’ın mahkum Ali Salman’nın ve diğer kaçakların ömür boyu hapis cezasına çarptırılması kararına karşı temyiz başvurusunu reddettiğini belirtti.
Başsavcı Yargıtay’ın cezanın açıklandığı duruşmanın halka açık olduğu ve mahkumun avukatı tarafından temsil edildiğini, Başsavcılığın ise temyiz başvurusunun reddetmesini talep ettiğini belirtti.
Geçtiğimiz 4 Kasım'da mahkeme tarafından Katar için casusluk suçundan Ali Salman, Hasan Cuma es-Sultan ve Ali Esved hakkında ömür boyu hapis cezası hükmü verilmişti. 
Kasım 2017'de üç Bahreyn vatandaşının Katar Devleti’ne casusluk suçundan yargılanmaları başladı, Bahreyn emniyet güçleri, 14 Şubat-16 Mart 2011 tarihleri arasında Bahreyn’de gerçekleşen olaylar sırasında eski Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim es-Sani ile telefon görüşmesi yaptıklarını 16 Ağustos 2017 de tespit etmişti.
Öte yandan, Arap Parlamentosu dün Bahreyn Krallığı’nın yanında olduğunu ve iç işlerine karışmak veya ulusal mahkemeleri tarafından verilen adli kararlar hakkında yorum yapmak, güvenlik ve istikrarına zarar verecek herhangi bir şeye karşı koymayı hedefleyen yaptırımlarını desteklediğini yineledi.
Buna, Arap Parlamentosu Başkanı Dr. Meşal bin Fehim el-Selmi Bahreyn İnsan Hakları raporu görüşmesinde Arap İnsan Hakları Komitesi’ne konuşmasında değinmişti. Selmi, Arap Parlamentosunun, Bahreyn Krallığı'ndaki insan hakları durumu ve Krallığın yargı işlerine müdahalesi konusundaki Avrupa Parlamentosu'nun hatalı ve sistematik kararlarının reddedilmesi yönünde karar aldı. Zira bu kararlar Avrupa Komşuluk Politikasının ilkelerine ve amaçlarına aykırı olduğundan ve Devletlerin egemenliğine saygı duyma ve iç işlerinde müdahalenin kabul edilemezliği ilkesini zayıflatmıştır.
Arap Parlamentosu, Kral Hamad bin İsa Al-i Halife'nin öncülüğünde Bahreyn Krallığı'nın yerel, Arap dünyası ve uluslararası düzeydeki insan haklarını destekleme ve Krallığı dinler ve mezhepler arasında küresel bir hoşgörü modeli olarak sunma çabalarına övgüde bulundu. Bu çabalarıyla Bahreyn Krallığı uluslararası toplumun güvenini ve BM İnsan Hakları Konseyi'ne üye olarak seçilmesi için desteğini kazandı.
Selmi, yaptığı konuşmada, Arap Parlamentosu'nun bazı uluslararası ve bölgesel kuruluşların Bahreyn Krallığı'ndaki insan hakları konusunda yayınlanan siyasi raporlarını büyük bir endişe ile takip ettiğini vurguladı.
Bu raporların Bahreyn’in egemenliğini baltalamayı amaçladığını, Bahreyn yargısı tarafından çıkarılan kararlar ile çatıştığını, iç işlerine bariz bir şekilde müdahale ettiğini ve insan hakları raporlarının siyasi amaçlar için kullanıldığını belirtti.



Suudi Arabistan'ın sanayi üretimi mart ayında toparlanarak yüzde 2 arttı

Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)
Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)
TT

Suudi Arabistan'ın sanayi üretimi mart ayında toparlanarak yüzde 2 arttı

Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)
Suudi Uluslararası Petrokimya Şirketi’ne ait tesis (Sipchem)

Suudi Arabistan'da sanayi üretimi mart ayında toparlanarak yıllık bazda yüzde 2 arttı. Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) tarafından bugün açıklanan verilere göre toparlanma, imalat ve altyapı ile ilgili sektörlerdeki artışla desteklendi.

Suudi Arabistan'ın sanayi üretimi son yedi aydır devam eden büyümenin ardından şubat ayında yıllık bazda yüzde 0,2 düştü.

GASTAT verilerine göre Suudi Arabistan’ın petrol üretimi mart ayında günlük 8,96 milyon varile gerileyerek geçtiğimiz yılın aynı ayındaki ortalama üretimin biraz altında kaldı. Bu da madencilik ve taş ocakçılığı faaliyeti alt endeksinde düşüşe yol açtı.

Buna karşın İmalat Faaliyeti Alt Endeksi, kimyasallar ve gıda imalatı faaliyetlerinin desteğiyle yıllık bazda yüzde 5,1 oranında artış kaydetti. Su temini, sanitasyon ve atık arıtma faaliyetlerinde de artış oldu.

Mart ayında Petrol Faaliyetleri Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 oranında artarken, Petrol Dışı Faaliyetler Endeksi yüzde 5,6 oranında yükseldi.

Sanayi Üretimi Genel Endeksi aylık bazda, Petrol Faaliyetleri Endeksi’ndeki yüzde 0,1'lik artışın desteğiyle yüzde 1,1 arttı. Petrol Dışı Faaliyetler Endeksi ise bu yılın şubat ayına kıyasla yüzde 3,3 oranında yükseldi.