Sudan’da göz yaşartıcı bombadan bir ölüm daha

Sudan’da göz yaşartıcı bombadan bir ölüm daha
TT

Sudan’da göz yaşartıcı bombadan bir ölüm daha

Sudan’da göz yaşartıcı bombadan bir ölüm daha

Sudan’daki gösterileri dağıtmak için polisin attığı göz yaşartıcı bombadan dolayı bir sivil daha hayatını kaybetti. Protestocuların sağlık durumlarıyla ilgilenen Sudan Tabibler Komitesi yaptığı açıklamada, sebze satıcısı olan göstericilerin Hartum Hastanesi'nde yapılan tüm acil müdahalelere rağmen kurtulamadığını açıkladı. Komisyon yaptığı açıklamada, göz yaşartıcı bombanın silah olarak kullanılmasını kınadı ve ölümü bir cinayet olarak nitelendirdi.
Görgü tanıklarına göre başkent Hartum “Özgürlük ve Değişim Güçleri Koalisyonu"nun çağrısıyla “Şehitler Konvoyu” adı altında düzenlen büyük bir eyleme şahit oldu. Kentte gösterileri engellemek için çok sayıda polis konuşlandırıldı. Yüzlerce gösterici, Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir ve hükümetinin geri çekilmesini talep eden sloganlar attı. Büyük gösteri Hartum’da başlar başlamaz mahallelerde de gösteriler başladı.
Özgürlük ve Değişim Güçleri Koalisyonu, Sudan’daki çeşitli kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden oluşuyor. Koalisyon 19 Aralıktan bu yana gösteriler organize ediyor. Merkez Sudan Tabibler Komitesi göz yaşartıcı bombaların göstericilerin başlarına isabet edecek şekilde atılmasının gözleri önünde ölümlere sebep olduğunu açıkladı.
Sudanlı yetkililer, göstericilerin fotoğraflarını çeken bir Reuters ajansı muhabirini engelleyerek, basın lisansını geri aldı.
Aktivistlerin sosyal medyada yayınladığı videolarda, gösteriler belirlenen bölgede başladı ve polis güçleri yoğun bir şekilde göstericilere göz yaşartıcı bomba fırlattı.
Şarku’l Avsat’a açıklama yapan bir gösterici teslim olmayacaklarını ve Ömer Beşir iktidarı düşene kadar gösterilere devam edeceklerini açıkladı. Bir diğer gösterici İbrahim, “iki aydır devam eden gösterilerin hedeflerine ulaşmadan gösterileri bırakmayacakları anlamına geliyor” dedi.
Protestocular yaşları 30’u geçmeyen gençlerden oluşuyor ve bu göstericilerin çoğunluğu genç kız ve kadınlar. Siyasi yorumcular, göstericilerin korku duvarını aştıklarını ve gösterilere iktidar partisinden de üst düzey yetkililerin katılmasının dikkat çekici olduğunu belirttiler.
Sudan’da 19 Aralık'ta patlak veren protestolar, ülkenin pek çok şehrinde büyüyerek devam ediyor. Kötü ekonomik koşullar, kıtlık, yüksek fiyatları, yakıt sıkıntısı, ilaç ve ekmeğe yapılan zamma karşı başlayan protestolar, zamanla ve Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA) ve Sendikalar Birliği’nin de dahil olmasıyla, protestolar, Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir ve hükümeti devirmeyi talep eden kitlesel gösterilere dönüştü. Gösterileri düzenleyen muhalif kurum, grup ve siyasi partiler “Özgürlük ve Değişim Güçleri Koalisyonu" çatısı altında ortak hareket ediyor. Yaklaşık 30 yıldır Sudan’ı yöneten El-Beşir, şu an en zor günlerini yaşıyor.
Resmi rakamlara göre, son ölüm haberiyle birlikte Sudan’da gösterilerde ölenlerin sayısı 60’a yükseldi. Hükümet açıklamalarında ise bu sayı 32 olarak geçiyor. Milliyetçi Parti’ye göre hayatını kaybeden göstericilerden en az 5’i gözaltındayken işkence sonucu öldü. Ayrıca, gözaltına alınan veya yaralanan göstericilerin arasında çok sayıda muhalefet mensubu da bulunuyor.



Sudan IGAD'a geri dönüyor

Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)
Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)
TT

Sudan IGAD'a geri dönüyor

Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)
Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)

Sudan, Doğu Afrika ülkelerinden oluşan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) geri döneceğini açıkladı. Bu karar, Sudan'ın üyeliğinin askıya alınmasından iki yıl sonra alındı. Askıya alınmasının nedeni ise o dönemde, Nisan 2023'ten beri hükümet güçleriyle savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'ya ("Hemedti") gönderilen davetti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı X internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Sudan Cumhuriyeti Hükümeti, örgüt üyeliğindeki faaliyetlerine tam olarak yeniden başlayacaktır" denildi. Örgüt ise üye devletlerin iç işlerine müdahale etmeyeceğini, Sudan'ın egemenliğine, toprak ve halkının birliğine ve mevcut ulusal kurumlarının bütünlüğüne tam saygı duyduğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Sudan, Ocak 2024'te IGAD'ın Dagalu'yu Sudan'daki çatışmayı görüşmek üzere Uganda'da bir zirveye davet etmesinin ardından IGAD üyeliğini askıya almıştı. Zirvenin amacı, başta çatışma bölgelerine BM güçlerinin konuşlandırılması olmak üzere bir dizi öneriyle savaşı sona erdirmekti.


Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
TT

Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)

Irak hükümetinin kurulması çabaları durma noktasına geldi; cumhurbaşkanı seçimi ve hükümetin başına geçecek kişi konusunda siyasi güçler arasındaki anlaşmazlığın karmaşıklığı nedeniyle siyasi çıkmazın aylarca süreceği tahmin ediliyor.

“Koordinasyon Çerçevesi” güçlerinden önde gelen bir kaynak, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, hükümetin kurulmasındaki gecikmenin muhtemelen bölgesel gerilimlerin sona erme biçimi ve Washington ile Tahran arasında bir çatışma olasılığıyla ilgili olduğunu belirterek, siyasi güçlerin, özellikle Şii güçlerin, hükümet kurma sürecinde Amerikan ve İran'ın rolünün etki boyutunun farkında olduklarını kaydetti.

Siyasi değerlendirmelere göre, hükümet kurma süreci beklenenden daha uzun sürebilir.


Birleşmiş Milletler: İsrail'in Batı Şeria ile ilgili kararı "yasa dışı" ve iki devletli çözüm şansını baltalıyor

Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
TT

Birleşmiş Milletler: İsrail'in Batı Şeria ile ilgili kararı "yasa dışı" ve iki devletli çözüm şansını baltalıyor

Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)
Filistinliler, Batı Şeria'daki Nur Şems mülteci kampının girişini kapatan İsrail askerlerinin önünde gösteri yaptı (AFP)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün İsrail Güvenlik Kabinesi'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın A ve B bölgelerinde bir dizi idari ve yürütme tedbirini onaylama kararına ilişkin ciddi endişelerini dile getirerek, bu kararın iki devletli çözüm olasılığını baltaladığı uyarısında bulundu.

Genel Sekreter yaptığı açıklamada, İsrail'in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki varlığını sürdürmesi de dahil olmak üzere bu tür eylemlerin, Uluslararası Adalet Divanı'na göre yalnızca istikrarsızlaştırıcı değil, aynı zamanda yasadışı olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca, "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm İsrail yerleşimlerinin ve bunlarla ilişkili yerleşim sistemi ve altyapısının hiçbir yasal meşruiyeti olmadığı ve ilgili Birleşmiş Milletler kararları da dahil olmak üzere uluslararası hukukun açık bir ihlalini oluşturduğu" yinelendi.

Guterres, İsrail'i bu önlemleri geri almaya çağırdı ve tüm taraflara, Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm olan kalıcı barışın tek yolunu savunmaları çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail'i bu önlemleri geri almaya çağırdı ve tüm taraflara, Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm olan kalıcı barışın tek yolunu savunmaları çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın İsrail haber sitesi Ynet’ten aktardığına göre İsrail hükümeti, Batı Şeria'daki arazi kayıt ve mülkiyet prosedürlerinde temel değişiklikleri onayladı ve Filistinlilere ait evlerin yıkılmasına izin verdi.

İnternet sitesi, yeni kararların İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın A Bölgesi'ndeki Filistinlilere ait binaları yıkmasına izin vereceğini, ayrıca Batı Şeria genelinde yerleşim faaliyetlerinin önemli ölçüde genişlemesine yol açacağını vurguladı.

Ramallah'ta Filistin başkanlığı, İsrail hükümetinin Batı Şeria ile ilgili kararlarını "tehlikeli ve Filistin varlığını hedef alan" kararlar olarak nitelendirdi.

Filistin haber ajansı, cumhurbaşkanlığının bu kararları "Filistin halkına karşı yürütülen kapsamlı savaş ve ilhak ile yerinden etme planlarının uygulanması" çerçevesinde atılan adım olarak nitelendirdiği ifade edildi.