Nida Tunus: Nahda ile koalisyon imkansız

​Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kenyalı heyet ile görüşüyor (Şarku’l Avsat)
​Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kenyalı heyet ile görüşüyor (Şarku’l Avsat)
TT

Nida Tunus: Nahda ile koalisyon imkansız

​Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kenyalı heyet ile görüşüyor (Şarku’l Avsat)
​Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kenyalı heyet ile görüşüyor (Şarku’l Avsat)

Nida Tunus Partisi liderliğinden partinin birinci seçim konferansı hazırlık komitesi üyesi Boujemaa Remili, Tunus Devlet Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından 2012 yılında kurulan parti ve Nahda Hareketi arasında koalisyon sağlamanın “imkansız” olduğunu vurguladı.
Remili, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada hazırlık komitesinin gelecek ayın başlarında yapılması planlanan konferansın başarısına bağlı olduğunu belirtirken, komite üyelerinin parti içerisinde rekabet eden tüm siyasi taraflara aynı mesafede olmak için yeterli sorumluluk ve tarafsızlığa sahip olduğuna dikkati çekti.
Cumhurbaşkanının oğlu Hafız Kaid el-Sibsi’nin partisinin siyasi heyet başkanlığına yöneltilen eleştirilere de değinen yetkili, “Partideki sorun, cumhurbaşkanının oğlunun şahsına indirgenemez” dedi. Nida Partisi üyesi, seçim konferansının hazırlığına etkin şekilde katılma çağrısı yaptı. Hafız Kaid el-Sibsi’nin rakibi tarafından kurulan Yaşasın Tunus Hareketi ile ilişkiler hakkında da yorum yapan Boujemaa Remili, “Nida Partisi’nin bir bölümü ve Nahda Hareketi arasındaki koalisyonun temelinden kurulan bu parti, uzun ömürlü olmayacak ve siyasi arenadan geri çekilecek. Çünkü hem Nahda Hareketi’nin hem de Yusuf Şahid’in yatırım yaptığı siyasi koalisyon üzerine kurulu. Ancak sabit sütunlar üzerine inşa edilmedi” dedi. Remili ayrıca, Nahda’nın “hükümetin istikrarı” yönünde teşvik ettiği propagandayı eleştirerek, “siyasi oyunun belirsiz sonuçlar ortaya koyduğunu” ifade etti.
İşadamı Selim el-Riyahi liderliğindeki Özgür Yurtsever Birliği Partisi’nin Nida ile birleşmesinin, Nida’nın parlamento bloğunu güçlendirmek ve dengeyi yeniden canlandırmak için bir fırsat olduğunu söyleyen Boujemaa Remili, hükümet ve başkanının değişmesi için çağrı yapan Hafız el-Sibsi ve Şahid ile temsil edilen iki kardeş parti arasında keskin siyasi farklılıklar olduğunu vurguladı. Remili ancak, el-Riyahi’nin yolsuzluk meselesindeki adli takipten ayrılması sonrasında birleşmenin kaderine “belirsizliğin” hakim olduğunu ve gelecek konferansta belirleyici kararlar alınması gerektiğini vurguladı.
Parti ve cumhurbaşkanı ile siyasi uzlaşı pahasına siyasi istikrar sloganına bağlı kalınması şartıyla Nahda Hareketi’nin, Nida Partisi ile koalisyonunun bozulduğunu belirten Remili, sözleşmelerinin dağılması sonrasında koalisyona geri dönmenin imkansız olduğunu kaydetti. Yetkili, partisinin Nahda Hareketi ile hükümet ortaklığı tecrübesinden pişman olmadığına dikkati çekerken, “Belli bir zamanda meyve veren, ülkeyi birçok zorluk ve çıkmazdan koruyan bir tecrübe yaşandı. Ancak Nahda’nın başbakana bağlılığı, 2014 yılındaki seçimlerin sonuçlarına yapılan bir darbeden farklı değil. Mevcut hükümete verilen siyasi destekten herhangi bir fayda sağlanamadı” dedi.
“Nahda liderleri, fırsatçı ve uyuşmaz bu siyasi pozisyon için pişman olacaklar” diyen Boujemaa Remili, “Arap siyasi sahnesindeki bu İslami akımın varlığı, kolay olmadı. Tunus’taki Nahda Hareketi, 2011 devrimi sonrasında iktidar koalisyona katıldığından bu yana iktidarı ele geçirmeye ve gücü tekelleştirmeye çalışmak hususunda çok ciddi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Tunus’un içindeki ve dışındaki siyasi sahnede bulunduklarına dair güvence sağlanması gerekiyordu. Bu güvenceler, mevcut başbakan tarafından sağlandı” ifadelerini kullandı.



Tunus: Borrell’in ülkenin çöküşüyle ilgili açıklamaları ‘abartılı’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)
TT

Tunus: Borrell’in ülkenin çöküşüyle ilgili açıklamaları ‘abartılı’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ‘AB’nin Tunus’un çökmesinden korktuğuna’ dair ifadelerinin ‘abartılı’ olduğunu bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre  Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, “Tunus halkının tarihi boyunca gösterdiği sarsılmaz azmi ışığında, güneyden Avrupa’ya göç tehdidiyle ilgili olarak ifadeler abartılı. Bu açıklamalar, özellikle 2011’den 25 Temmuz 2021’e kadar Tunus’taki mevcut duruma ilişkin her türlü sorumluluğu göz ardı etmeye devam ediyor” denildi.
Ne olmuştu?
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB’nin Tunus’taki siyasi ve ekonomik durumun kötüye gitmesinden endişe duyduğunu ve ülkenin çökmesinden korktuğunu söyledi.
AB dışişleri bakanlarının Brüksel’deki toplantısının ardından açıklama yapan Borrell, Tunus’taki durumun çok tehlikeli olduğu konusunda uyararak şunları söyledi;
“Tunus çökerse, bu AB’ye göç akışına ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde istikrarsızlığa neden olma riskine sahip. Bu durumdan kaçınmak istiyoruz.”
Borrell, Belçika ve Portekiz’den ‘AB’nin önlemlerini yönlendirmesine izin verecek bir durum değerlendirmesi’ yapmak üzere Tunus’a görevli temsilciler göndermelerini istedi.
Ancak, “AB, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma imzalayamayan bir ülkeye yardım edemez” diye ekledi.
Borrell, “Cumhurbaşkanı Kays Said IMF ile imzalamalı ve anlaşmayı uygulamalı, aksi takdirde durum Tunus için çok ciddi olacaktır” diye ekledi.