Etiyopya uçağında bir Suudi vatandaşı da hayatını kaybetti

Etiyopya uçağında bir Suudi vatandaşı da hayatını kaybetti
TT

Etiyopya uçağında bir Suudi vatandaşı da hayatını kaybetti

Etiyopya uçağında bir Suudi vatandaşı da hayatını kaybetti

Suudi Arabistan'ın Addis Ababa Büyükelçisi Abdullah el-Arcani, 157 yolcu ve mürettebat ile Kenya'nın başkenti Nairobi'ye giden Etiyopya Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının başkent Addis Ababa'dan kalktıktan kısa süre sona düşmesi sonucu hayatını kaybedenler arasında bir Suudi Arabistan vatandaşının da olduğunu bildirdi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Büyükelçi, Etiyopyalı yetkililerin, düşen uçaktaki yolcular arasında bir Suudi vatandaşı olduğunu yönünde Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne bilgi verdiğini söyledi.
Suudi yetkililerin havaalanında Etiyopyalı yetkililer ile görüştüğünü belirten Büyükelçi, düşen uçakta bulunan Suudi vatandaşı hakkındaki tüm bilgilerin alındığını aktardı.
Söz konusu Suudi vatandaşının Saad el-Mutairi isimli bir işadamı olduğunu dile getiren Arcani, Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin el-Mutairi ile ilgili bilgileri teyit ettikten sonra ailesine bildirdiğini ifade etti.
Büyükelçiliğin, el-Mutairi’nin cesedini teşhis etmek ve Suudi Arabistan'a götürmek üzere Etiyopya'ya ulaşması için aileye tüm yardımları sağlayacağını söyleyen Büyükelçi el-Arcani, “Etiyopyalı yetkililerle sürekli temas halindeyiz ve hayatını kaybeden Suudi vatandaşının ülkesine nakledilmesine ilişkin tüm prosedürler tamamlanıyor. El-Matairi’nin ailesinin gece yarısı veya şafak vakti Etiyopya’ya gelmesi bekleniyor” dedi.
Etiyopya Havayolları tarafından yapılan açıklamaya göre 33 ülkeden yolcu taşıyan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye giden ET302 sefer sayılı uçak, başkent Addis Ababa'dan kalktıktan kısa süre sonra düşmüştü.
Etiyopya Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Tewolde Gebremariam, gazetecilere yaptığı açıklamada, düşen uçakta 32 Kenya, 18 Kanada, 9 Etiyopya, 8 İtalya, 8 Çin, 8 ABD, 7 İngiltere, 7 Fransa, 6 Mısır, 5 Almanya, 4 Hindistan, 4 Slovakya, 3 Avusturyalı, 3 İsveçli, 2 Faslı, 2 İspanyol, 2 Polonyalı ve 2 de İsrail vatandaşı olduğunu açıklamıştı.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’nin ofisi tarafından Twitter üzerinden paylaşılan mesajda, “Başbakanlık Ofisi, Etiyopya hükümeti ve halkı adına, Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerinde bulunuyor” denildi.
Kazanın nedeni henüz bilinmiyor.
Etiyopya'da düşen uçakta kurtulan olmadı



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.