Çinli bir yetkili dün, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Çin’in askeri kamplarına yönelik uluslararası eleştirilere sert çıktı. Toplumun ihtiyaç duymaması halinde bu kampların kademeli olarak kapatılacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) komitesinin verilerine göre Sincan’daki söz konusu merkezlerde yaklaşık bir milyon Türk Müslüman bulunuyor. AFP’nin haberine göre ABD’li bir yetkili, bölgedeki durumu korkunç olarak nitelendirdi.
Pekin ise suçlamaları reddederek bu insanların son yıllarda bölgede görülen radikal fikirlerden kurtulmaları amacıyla ‘mesleki eğitim merkezlerine’ katıldığını açıkladı. Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Şöhret Zakir, Çin Parlamento’sunun yıllık oturum aralarında yaptığı açıklamada “Eğitim merkezlerindeki insan sayısı ihtiyacımıza göre belirleniyor. Öğrenciler, eğitim için buraya geliyor ve sayı sürekli değişiyor” diye konuştu.
Eski tutuklular yaptığı açıklamalarda sakalın uzatılması, nikap giyilmesi ya da sosyal ağ sitelerinde İslami bayram kutlamaları yapılması durumunda kendilerini parmaklıkların ardında bulacaklarını aktardı.
Eleştirmenler, bu merkezlerde Uygurların Çin toplumu ile uzlaşmaları ve İslamı reddetmeleri için beyinlerinin yıkandığını söylüyor.
Bu merkezlerdeki insan sayısının abartıldığını ifade eden Şöhret, durumun büyütüldüğünü belirterek gazetecilere Sincan’ı ziyaret etmeleri çağrısında bulundu.
Gazeteciler Çin'in batısına yaptıkları ziyaretlerde yerel yetkililer tarafından rahatsız edilerek yakın takibe alınıyor.
ABD’nin uluslararası inanç özgürlüğü büyükelçisi Sam Brownback, Sincan eyaletindeki durumun çok trajik ve korkunç olduğuna dikkat çekerek Afganistan ile Pakistan arasında birkaç ülkeyle sınırı olan Sincan’ın uzun süredir devam eden şiddetli huzursuzluktan etkilendiğini belirtti. Çin ise olayların arkasında bölgeyi ayırmak isteyen terör hareketi olduğunu savundu.
Pekin yönetimi, iki yıl önce şiddet olaylarını önlediğini belirterek eyalette ileri teknolojik araçlar vasıtasıyla yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Uygur ve Sincan konusunda uzman çok sayıda uzmanı araştırmacı, şiddetin Çin’in kültürel ve dini baskılarından doğan öfke nedeniyle ortaya çıktığını belirterek Pekin’in kaynak bakımından zengin olan bu bölgedeki baskıyı haklı çıkarmak için terör kartını oynadığını vurguluyor.
Çin: Uygur kamplarını kademeli olarak kapatabiliriz

Çin: Uygur kamplarını kademeli olarak kapatabiliriz

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة