Hamas'tan ‘Yaşamak İstiyoruz’ hareketine müdahale

İşsizlik ve artan fiyatları protesto etmek için Gazze Şeridi’ndeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda Hamas’a karşı dün düzenlenen gösteriler
İşsizlik ve artan fiyatları protesto etmek için Gazze Şeridi’ndeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda Hamas’a karşı dün düzenlenen gösteriler
TT

Hamas'tan ‘Yaşamak İstiyoruz’ hareketine müdahale

İşsizlik ve artan fiyatları protesto etmek için Gazze Şeridi’ndeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda Hamas’a karşı dün düzenlenen gösteriler
İşsizlik ve artan fiyatları protesto etmek için Gazze Şeridi’ndeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda Hamas’a karşı dün düzenlenen gösteriler

Hamas güvenlik güçleri, Hamas hükümeti tarafından Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere uygulanan vergileri protesto etmek için düzenlenen “Açların Devrimi” adlı bir gösteriyi zor kullanarak dağıttı.
Hamas, göstericileri dağıtmak ve kovuşturmak için aşırı güç kullandığını ve ayrıca Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya’daki gösterinin başlamasından önce bazı aktivistleri tutukladığını doğruladı. Görgü tanıkları, Hamas kuvvetlerinin gösteriye saldırdığını, güç kullandığını, uyarı ateşi açtığını ve olay yerinden fotoğrafların aktarılmasını önlemek için gazetecileri kovalayarak ekipmanlarına el koyduğunu söylediler. “Yaşamak İstiyoruz” hareketi, Gazze’deki hükümete, tüm mal ve hizmetlerden alınan ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinli vatandaşları tüketen ve günlük yaşamlarını zorlaştıran vergileri durdurma çağrısında bulundu.
Söz konusu hareket tarafından yapılan açıklamada,  işçiler ve mezunlar için kalıcı iş fırsatları sağlamaya yönelik çalışmaların yapılması ve maaşların mevcut enflasyonla orantılı olması gerektiği belirtildi. “Gazze Şeridi’ndeki işçilerin haklarını işverenlerin sömürüsünden ve asgari ücret uygulamasından koruyan bir işçi ofisinin kurulması için çalışılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, fiyatların kontrolüne ve malların güçlüler tarafından tekelleştirilmesine son verilmesi ve vatandaşın çıkarı için piyasa ve özel sektöre özgürlük verilmesi çağrısında da bulunuldu. Gösterilerin başlaması maaş eksikliği, kalkınmanın yokluğu, iş fırsatlarının azlığı ve işsizliğin artmasına karşılık geçim maliyetinin yüksek olmasından kaynaklanan baskılara bağlandı.
Açıklamada, “Hareketin fikri, Gazze Şeridi’ndeki vatandaşların yaşadığı zor koşullar, özellikle de yüksek fiyatlar nedeniyle ortaya atıldı. Bu durumdan kurtulmak için her vatandaşın sesini duyurması ve bu zor duruma karşı protestosunu ilan etmesi için gerekir” ifadelerine de yer verildi.
İnsan hakları merkezleri, Hamas’ın söz konusu harekete karşı davranışını eleştirdi. Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR), Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya’da barışçıl bir gösteri yapılması çağrısını takiben Gazze Şeridi’ndeki güvenlik hizmetlerinin çok sayıda vatandaşı tutuklamasını endişeyle takip ettiğini söyledi. Güvenlik hizmetlerini, siyasi üyelik veya ifade özgürlüğü nedeniyle yapılan tutuklamaları durdurmaya çağırdı.
PCHR tarafından yapılan araştırmalara göre, güvenlik güçleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde “Açların Devrimi” ve “Pahalılık Düşüyor” başlıkları altındaki halk hareketini örgütlemeleri ve çağrısını yapmaları nedeniyle 12 vatandaşı tutukladı.
Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu “Divan-ı Mezalim”, Gazze’deki sosyal paylaşım sitelerinde kampanya başlatarak 3 Mart 2019’da Gazze Şeridi’ndeki yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep etmek için Cibaliya Mülteci Kampı’nda barışçıl bir gösteri çağrısında bulunmaları nedeniyle 13 vatandaşın güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını doğruladı.



Sudan'da savaş mağdurları için yeni bir kamp: Tavile

TT

Sudan'da savaş mağdurları için yeni bir kamp: Tavile

Sudan'da savaş mağdurları için yeni bir kamp: Tavile

Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur'da bulunan Tavile kasabası, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki son çatışmaların ardından el-Faşir şehri, Zemzem ve Ebu Şuk kamplarından bombardımandan kaçan binlerce yerinden edilmiş insanın akın etmesiyle savaş mağdurları için yeni bir kampa dönüştü.

Yerinden edilmiş kişilerin işleriyle ilgilenen yerel bir gönüllü kuruluş olan Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi'ne göre Tavile bölgesi, yerinden edilmiş kişilerin açıkta, son derece kötü koşullarda, yiyecek, içme suyu ve hatta battaniye olmadan kalabalık bir şekilde bulunmaları nedeniyle ciddi bir baskı altında.

Şarku’l Avsat’a konuşan Komite Sözcüsü Âdem Rical şu ifadeleri kullandı: “Şu anda acil müdahalelere ihtiyaç duyulması nedeniyle bölgede olağanüstü hâl ilan etme sürecindeyiz. En büyük zorluk, temel hizmetlerin ve yaşam için gerekli malzemelerin eksikliği ve binlerce kişi şu anda açıkta olduğu için çadır gibi barınma malzemelerinin sağlanmasıdır. El-Faşir ile Zemzem ve Ebu Faruk kamplarını bu zor koşullarda terk edebilen siviller, sadece giydikleri kıyafetlerle, bazıları hayvanların çektiği ilkel arabalarla ve her şeye muhtaç bir şekilde, kendilerine yardım etmek için sınırlı bir yerel gönüllü müdahalenin ortasında kaldılar.”

Yerinden edilmeye giden yolda yaşanan trajediler

Rical, yerinden edilmiş kişilerin, yerlerinden edilmelerine giden yolda acı ve korkunç koşullar yaşadıklarını ve ‘HDK’ye bağlı bazı silahlı adamlar tarafından çeşitli ihlallere, cinayetlere ve hırsızlıklara maruz kaldıklarını’ bildirdiklerini söyledi. Rical, “İfadelerinde bize aşırı açlık ve susuzluk nedeniyle çok sayıda ölüm yaşandığını ve bazı çocukların yerinden edilme yolculuğu sırasında ebeveynlerini kaybettiğini anlattılar” dedi.

Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi’nin verilerine göre Tavile, nisan ayı başında el-Faşir ve çevresindeki kamplarda yeniden başlayan şiddetli çatışmalardan bu yana 281 binden fazla yerinden edilmiş kişiyi kabul etti. Bölgede yaşayanlarla birlikte toplam sayı bir milyondan fazla kişiye ulaştı.

Tavile, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'in yaklaşık 65 kilometre batısında yer alıyor. El-Faşir ülkenin batısında Sudan ordusu tarafından kontrol edilen son büyük şehir ve bir yıldan uzun bir süredir HDK tarafından kuşatılmıştı.

Komite Sözcüsü Âdem Rical, “Tavile’de güvenlik durumu istikrarlı, ancak insani ihtiyaçlar yerel halkın, ulusal insani yardım kuruluşlarının ve buradaki yetkililerin kapasitesinin ötesinde” dedi.

Rical, yerel toplum liderlerinin yerinden edilenlere yardım sağlamak için girişimler başlattığını, ancak sayılarının çok fazla olması ve giderek artması nedeniyle ihtiyaçları yeterince karşılayamadıklarını söyledi.

frgtyu
HDK'nin 15 Nisan'da Kuzey Darfur'daki yerinden edilmiş kişiler için kurulan Zemzem Kampı’na düzenlediği saldırının ardından binlerce kişi bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. (Reuters)

Rical, Tavile'nin el-Faşir ve çevresindeki kamplardan yerinden edilmiş insanları kabul eden bir nokta haline geldiğini ve önemli bir kısmının Cebel Marra'daki Fanga, Golo ve Nertiti'deki diğer komşu bölgelere kaçmaya devam ettiğini söyledi. Yerel halk ve ulusal kuruluşların yanı sıra gönüllü acil servisler, yerinden edilenlere yardım etmek için mısır unu, bakliyat, içme suyu ve battaniye sağlıyor. Ancak bu yardım, el-Faşir ile Zemzem ve Ebu Şuk kamplarından çok sayıda kişinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda sınırlı kalıyor.

El-Faşir acı çekiyor

Şarku’l Avsat'a konuşan çeşitli kaynaklara göre, Zemzem Kampı sakinlerinin yaklaşık yüzde 70'i, yüzlerce sivilin öldürülmesi ve yaralanmasıyla sonuçlanan HDK'nin son saldırısının ardından Tavile bölgesine ve eyaletteki diğer bölgelere göç etti. Kaynaklar, el-Faşir'de, Zemzem ve Ebu Şuk kamplarında kalanların gıda, içme suyu ve ilaç sıkıntısı nedeniyle çok kötü insani koşullarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Aynı kaynaklar, Sudan ordusu ve müttefik silahlı mücadele hareketlerinin ortak gücünün, el-Faşir'den ayrılmalarını engellemek için ailelerin önüne engeller koymaya devam ettiğini, askeri operasyonların ve karşılıklı topçu atışlarının artmasına ve şehir üzerindeki uzun süreli kuşatma nedeniyle yiyecek ve içme suyu elde etmenin zorluğuna rağmen onları tehdit altında kalmaya zorladığını belirtti.

Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi bu hafta başında, Sudan ordusunun askeri istihbaratının Ebu Şuk Kampı’ndaki onlarca gönüllü lider ve aktivisti HDK ile iş birliği yaptıkları suçlamasıyla tutukladığını açıkladı.

Şarku’l Avsat tarafından elde edilen bilgilere göre Çad ile olan Adre Sınır Kapısı, Tavile'de yeni yerinden edilmiş insanlara insani yardım ulaştırılması için açıldı. Çeşitli kaynaklara göre, son birkaç gün içinde gıda maddeleri, ilaçlar ve barınma malzemeleri yüklü birçok tır bölgeye geldi, ancak çok sayıda yerinden edilmiş insan nedeniyle bu yardımlar yetersiz kalıyor.

Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi, Tavile bölgesinde acil durum ilan etmek üzere olduğunu bildirerek, uluslararası ve yerel kuruluşları Kuzey Darfur'dan gelen binlerce yerinden edilmiş kişinin hayatını kurtarmak için acilen harekete geçmeye çağırdı.