Tüm zamanların en iyi 10 film müziği

Listenin en üst sırasında Kill Bill Bölüm I yer alırken, 2. sırada Purple Rain bulunuyor
Listenin en üst sırasında Kill Bill Bölüm I yer alırken, 2. sırada Purple Rain bulunuyor
TT

Tüm zamanların en iyi 10 film müziği

Listenin en üst sırasında Kill Bill Bölüm I yer alırken, 2. sırada Purple Rain bulunuyor
Listenin en üst sırasında Kill Bill Bölüm I yer alırken, 2. sırada Purple Rain bulunuyor

Film müzikleri; diyaloglar ve oyuncu performansları kadar etkileyici ve önemli olabilir. Hatta çoğu zaman, filmin önüne geçebilir ya da uzun yıllar hit olarak kalabilir. Bunun yanında, ünlü müzisyenlerin önceden kaydedilmiş şarkıları da film müziği olarak kullanılabilir.
The Independent'tan Roisin O’Connor'ın haberine göre, 2019’un film müzikleri, top 10 listelerine girerek, Ed Sheeran, Drake ve Ariana Grande gibi müzisyenlerle yarıştı. Ancak bu filmlerden biri olan Bir Yıldız Doğuyor (A Star is Born) gibi yapımlardan önce, kültürel belleğimize kazınmış birçok film var. Çünkü bu yapımlar, müziklerinin de etkisiyle, film bitse bile uzun süre aklımızda kalan anlar yaratıyor.
İşte bu yüzden, Ucuz Roman’dan Galaksinin Koruyucuları’na, en iyi 10 film müziğini sizler için derledik.
1- Kill Bill Bölüm I (2003)
ABD’li hip hop grubu Wu-Tang Clan üyelerinden RZA, Uma Thurman’ın canlandırdığı 'Gelin' karakterinin kanlı intikamını konu alan filmin müzikleri için yönetmen Quentin Tarantino’yla çalıştı.
Özellikle tansiyonun yükseldiği sahnelerde, sessizlik ve öykü dışı (non-diegetic) seslerin birbirini izleyişi, filmin en güzel anlarını yaratıyor.
En can alıcı sahneyse, Santa Esmeralda’nın Latin ve Flamenko aranjmanıyla harmanlanan “Don’t let me be misunderstood” şarkısının kullanıldığı, O-Ren Ishii ve Gelin arasındaki savaş sahnesi. 
“The Flower of Carnage”in duyulduğu O-Ren’in düşüş sahnesi de en büyüleyici anlardan. Şarkının sözleri, sanki Gelin’in düşüncelerini okuyor: Ölüm ve yaşam arasındaki çizgide yürüyen bir kadınım. Aylar önce gözyaşlarımı boşalttım ve intikam nehrinde yıkandım.
2- Purple Rain (1984)
Amerikalı ünlü şarkıcı Prince’in başrolünde oynadığı müzikal, aynı zamanda şarkıcının en önemli başarılarından biri. Yetenekli ama türlü zorluklarla karşılaşan bir müzik grubunun vokalisti hakkındaki hikaye, ünlü müzisyenin aklına 1999’daki turnesinde geldi. Prince’in en iyi ve en rezil yanlarını gözler önüne seren film, aynı zamanda 1984’ün en yüksek hasılatlı yapımlarından biri oldu. Ayrıca, filmdeki şarkılar, müzisyenin esrarengiz görüntüsü altındaki ruhunu da ortaya çıkarıyor. 
3- Şöhrete Bir Adım (Almost Famous) (2000)
Cameron Crowe’un yönettiği ve Danny Bramson’ın müzik koordinatörlüğünü üstlendiği film, yönetmenin müzik gazeteciliği yaptığı gençlik yıllarına dayanıyor. İkili, filmde, radyo hitlerini kullanmak yerine ünlü müzisyenlerin daha az bilinen şarkılarını tercih ediyor. Örneğin, Crowe’un alter egosunu temsil eden William Miller karakterini yansıtan parça olarak The Who’nun “Sparks” şarkısı seçiliyor. 
Ayrıca Elton John’un "Tiny Dancer"ı da göze çarpan şarkılar arasında. 
4- Ucuz Roman (Pulp Fiction) (1994)
Film, ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun belki de en sevilen filmi. Yönetmen filmin açılış sekansında, Amerikan sörf müziğiyle klasik rock müziği harmanlayarak, Dick Dale’in “Misirlou” parçasını kullanıyor. Şarkı, yönetmene müzisyen Boyd Rice tarafından önerildi. 
Ayrıca, Mia Wallace (Uma Thurman) ve Vincent Vega’nın (John Travolta) ünlü dans sahnesinde çalan Chuck Berry’nin “You Never Can Tell” parçası da unutulmazlar arasında. 
5- Trainspotting (1996)
Filmin müzikleri o kadar popüler oldu ki hala müzik tarihinin en sevilen koleksiyonlarından biri olmayı sürdürüyor. Bunun yanında, açılış sekansında “Lust For Life” şarkısının kullanılması, Iggy Pop’un kariyerinde adeta rönesans başlattı. 
Iggy Pop’un ardından da duygusal bir sahneyle Lou Reed’in “Perfect Day” parçası geliyor.
Ayrıca Brian Eno’nun “Deep Blue Day” ve Fransız besteci Georges Bizet’in “Carmen Suite No.2” gibi klasik parçalarının kullanılması da filmi unutulmaz kılan özelliklerden.
6- Galaksinin Koruyucuları  (Guardians of the Galaxy) (2014)
Konuşan bir ağacın galaksiyi koruduğu bir uzaylı filmini nasıl daha inandırıcı kılarsınız?
Filmin en iyi sahnelerinden biri, kuşkusuz, açılış sekansı. Burada Quill, kıyamet sonrası, ıssız bir gezegende Redbone’un “Come and Get Your Love” şarkısı eşliğinde dans ediyor. 
7- Super Fly (1972)
Curtis Mayfield’ın 3. stüdyo albümü, Blaxploitation (siyah istismar sineması) türündeki filmle aynı adı taşıyor. Bu türdeki filmler, Afro-Amerikalı izleyicilere hitap etmeye çalışan, siyahilerin yaşam tarzını ve isyanını konu edinen filmler. Bu açıdan albüm, yoksulluk ve uyuşturucu konularına duyarsız kalan birçok parça arasında öne çıkarak, adeta çığır açtı. 
8- Aşk Mevsimi (The Graduate) (1968)
Aşk Mevsimi, müziğiyle tanımlanan ilk filmlerden biri. Ayrıca Mike Nichols, popülerleşmiş şarkıları film müziği olarak kullanma furyasını da bu filmle başlattı. Filme damga vuran parçalardan Simon & Garfunkel’in “Sound of Silence”ı, David Hoffman’ın canlandırdığı karakterin duygu yoğunluğunu çok iyi yansıtıyor. 
9- Cennet (Eden) (2014)
Cennet, gece kulubü kültürü konusunu ciddi biçimde ele alan belki de ilk yapım. Filmin müzikleri, 90 gençliğinin can damarı olan ev ve garaj müziğine kapsamlı bir bakış açısı sunarken, baş karakterin dünyasını da çok iyi yansıtıyor.
Örneğin, Daft Punk’ın “Veridis Quo” parçası, bir kutlama yemeğindeki ruh hali değişimlerine odaklanırken, Charles Dockins’in “Happy Song” şarkısıysa New York gece kuluplerinde karakterlerin yaşadığı coşkuyu aktarıyor. 
10- Do the Right Thing (1989)
Spike Lee’nin başyapıtının müzikleri, yönetmenin babası Bill Lee tarafından düzenlendi. Neşeli parçaların eşlik ettiği filmde, Public Enemy’nin "Fight The Power" parçası izleyicinin film boyunca birkaç kez duyacağı en iyi parçalardan.



Oscarlı sinemacıdan yeni korku filmi: Whiplash'e benzetildi

Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)
Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)
TT

Oscarlı sinemacıdan yeni korku filmi: Whiplash'e benzetildi

Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)
Tyriq Withers (sağda), 18 Temmuz'da vizyona girecek korku filmi Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum'da (I Know What You Did Last Summer) da rol alıyor (Universal)

Profesyonel sporculuk, yoğun antrenmanlar ve büyük sorumluluklarla dolu zorlu bir kariyer alanı. Herkesin kaldıramayacağı bir yaşam tarzını da beraberinde getiriyor. Kapan (Get Out), Biz (Us) ve Hayır (Nope) gibi çarpıcı yapımlarla tanınan Jordan Peele'in yapımcılığını üstlendiği yeni korku filmi Him, bu baskılı dünyaya karanlık ve psikolojik bir mercek tutuyor.

Film, kariyerini Amerikan futboluna adamış genç bir oyuncunun yaşadıklarını konu alıyor. 

Cameron Cade, NFL tarafından keşfedilme umuduyla yükselen bir yıldızken, bir hayranla yaşadığı olay sonucunda ağır bir kafa travması geçiriyor. Geleceği belirsiz hale gelen Cameron'a, hayranı olduğu efsanevi oyun kurucu Isaiah White'tan gizemli bir teklif geliyor: Özel bir adadaki rehabilitasyon kampında yeniden ayağa kalkma şansı...

Cameron bu teklifi kabul ediyor ancak adaya vardığında işler beklediği gibi gitmiyor. Antrenman programı son derece yoğun ve acımasız olan Cameron, çok geçmeden bu kampın yalnızca fiziksel bir sınav değil, aynı zamanda karanlık ve sapkın ritüellerle dolu bir psikolojik savaş alanı olduğunı anlıyor. Isaiah ve eşi Elsie White'ın yönettiği bu izole dünyada Cameron, hem hayallerini hem de sınırlarını yeniden sorgulamak zorunda kalıyor.

Yayımlanan ilk fragman, filmin sürükleyici bir psikolojik gerilim atmosferi sunduğunu gösteriyor. Cameron'ın sakatlığı sonrası başına gelenler ve Isaiah'nın kampındaki korku dolu eğitim sahneleri, izleyiciyi ter ve karanlıkla yoğrulmuş, neredeyse kabus gibi bir dünyaya sürüklüyor.

Kasklar içinden yükselen bağırışlar, oyuncuların suratlarına çarpan toplar ve her eğitimin sınırları zorlaması, Damien Chazelle'in üç Oscarlı başyapıtı Whiplash'e benzetildi. 

GamesRadar konuyla ilgili haberinde şu ifadeleri kullandı:

Bu kez caz okulunun yerini, klostrofobik bir spor cehennemi alıyor.

Yönetmen koltuğunda 2016 yapımı Ayakkabılar'la (Kicks) çıkış yapan ve ardından Twenties, Run the World ve Joe vs. Carole gibi dizilerle televizyon dünyasında adını duyuran Justin Tipping oturuyor. Senaryo ise Skip Bronkie ve Zak Akers imzasını taşıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda efsanevi NFL oyuncusu Isaiah White rolünde Marlon Wayans yer alırken, Cameron Cade karakterini ise Atlanta ve Legacies gibi yapımlarda rol almış Tyriq Withers canlandırıyor. 

Him, 19 Eylül 2025’te sinemalarda izleyiciyle buluşacak.

Independent Türkçe, GamesRadar, Deadline