​DEAŞ’tan geriye yıkık bir Bağuz kaldı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

​DEAŞ’tan geriye yıkık bir Bağuz kaldı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG), geçtiğimiz Cumartesi günü Eylül 2018’den beri Suriye’nin doğusunda bulunan DEAŞ’a karşı yürütülen operasyonlar sonrası Bağuz’u kontrol altına almayı başardı.
Türkiye sınırına yakın Ayn el Arab (Kobani) kentinden olan SDG’li Cudi Kobani, 2014’ün yazında DEAŞ tarafından saldırıya uğradıklarını söyleyerek, Bağuz savaşının diğerleri gibi olmadığını ifade etti. Cudi, uluslararası koalisyonun desteklediği SDG’nin, örgütün canlı kalkan olarak sivilleri kullanması nedeniyle savaşı defalarca yavaşlattığını belirtti. Cudi Kobani, Bağuz’daki kampta militanlarla kalmak zorunda olan yüzlerce sivilin olduğunu belirterek, masum insanların kanlı örgüt üyelerinden ayrıştırılması için temkinli davrandıklarını söyledi.
Fırat’ın kıyısına bakan kamp, örgüt kontrolü altındayken onlarca zulüm ve işkenceye tanıklık etti. SDG’nin bölgeyi kontrol etmesinin ardından kamptan geriye, etrafında meydana gelen patlamaların yoğunluğundan dolayı çeşitli ev eşyaları ve devrilmiş ağaçlar kaldı.
Kadın Koruma Birlikleri’nden (YPJ) olan 24 yaşındaki Reha, arkadaşları ile ön saflarda 6 saatlik çatışmasını anlatırken, çatışma boyunca çok zor anlar yaşadıklarını ancak sonuna kadar savaşmaya karar verdiklerini ve saldırıyı engellemeyi başardıklarını belirtti.
Arap savaşçılarından olan 16 yaşındaki Mizar, etkili olan yağışların savaşın sonuca ulaşılmasında gecikmelere neden olduğunu açıkladı. Mizar kendisi ile birlikte 3 kardeşinin SDG saflarına katıldığını belirterek sonuna kadar DEAŞ ile savaştıklarını belirtti. 16 yaşındaki Mizar açıklamasında, ağır bir kum fırtınasının yaşandığı gün örgüte ait unsurların tünelden çıkarak 74 saat boyunca çatıştıklarını, bir arkadaşının öldüğünü diğerlerinin ise yaralandığı ifade etti.
Haseke şehrinden 22 yaşındaki Cendar, çok sayıda video fotoğraf ve örgüte ait yayınları elinde bulunduruyor. İntihar saldırısının gerçekleştiği bir araç videosunu göstererek, kendisinin de orda olduğunu ve hedef alındıklarını söyledi.
Afrin kentinden olan 27 yaşındaki Sulin ise terör örgütünün eylemlerinden korkmadıklarını belirterek, bu savaşı sonunda kazanacaklarına emin olduklarını belirtti.
DEAŞ terör örgütü Suriye’de yüzlerce kişiyi toplu olarak katlederek, fotoğraf ve video yayınları yaptı.



El-Zeydi hükümeti bugün güven oylamasıyla karşı karşıya

El-Zeydi hükümeti bugün güven oylamasıyla karşı karşıya
TT

El-Zeydi hükümeti bugün güven oylamasıyla karşı karşıya

El-Zeydi hükümeti bugün güven oylamasıyla karşı karşıya

Ali el-Zeydi başkanlığında kurulması planlanan yeni Irak hükümeti, güvenoyu sınavıyla karşı karşıya bulunuyor. Irak Parlamento Başkanlığı’nın bugün kabine oylaması için tarih belirlemesiyle birlikte, bakanlıkların paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar sürerken, sürpriz bir gelişme yaşanmaması hâlinde hükümet listesinin parça parça olarak oylanabileceği belirtiliyor.

Parlamento Başkanlığı Basın Dairesi, oturum gündeminde hükümet programı ile Zeydi kabinesinin oylanmasının yer aldığını açıkladı. Bu durum, özellikle Koordinasyon Çerçevesi içindeki görüş ayrılıkları devam etse de siyasi güçlerin hükümete güvenoyu verme yönünde ilerlediğine işaret ediyor.

Siyasi bloklar, bakanlıklar ve başbakan yardımcıları konusundaki müzakerelerini dün akşam saatlerine kadar sürdürdü. Taraflar üzerinde, olası bir siyasi boşluk ya da gerilimi önlemek amacıyla hükümetin bayram tatilinden önce kurulması yönünde baskı olduğu ifade edildi.

Kaynaklar Şarku’l Avsat’a, milletvekillerinin büyük bölümünün adayların özgeçmişlerini henüz incelemediğini belirtti. Bunun yanında, bakanlık kotalarının paylaşımı, silahların yalnızca devletin kontrolünde toplanması meselesi ve Zeydi’yi destekleyen siyasi güçlerin silahlı gruplarla ilişkisi konularındaki anlaşmazlıkların da sürdüğü kaydedildi.

Sızan bilgilere göre eğitim, sanayi, savunma ve dışişleri bakanlıklarını kapsayan dağılım üzerinde uzlaşmaya yaklaşılırken, Zeydi “ekonomik ve kalkınma öncelikli yeni bir hükümet kurmaya çalıştığını” söyledi.


Darfur Valisi: Hızlı Destek Kuvvetleri en büyük suçları işledi

Sudan Kurtuluş Hareketi lideri ve Darfur bölge valisi Minni Arko Minawi (Şarku’l Avsat)
Sudan Kurtuluş Hareketi lideri ve Darfur bölge valisi Minni Arko Minawi (Şarku’l Avsat)
TT

Darfur Valisi: Hızlı Destek Kuvvetleri en büyük suçları işledi

Sudan Kurtuluş Hareketi lideri ve Darfur bölge valisi Minni Arko Minawi (Şarku’l Avsat)
Sudan Kurtuluş Hareketi lideri ve Darfur bölge valisi Minni Arko Minawi (Şarku’l Avsat)

Minni Arko Minawi, Sudan Kurtuluş Hareketi lideri ve Darfur Bölge Valisi olarak, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) Sudan’da “en büyük suçları” işlediğini ve ülkenin savaşın ağırlığı altında çöktüğünü söyledi.

Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, güçlerinin silaha “zorunlu olarak” sarıldığını belirten Minawi, Sudan ordusunun yanında yer almalarını ise “Sudan halkını, tarihini ve topraklarını hedef alan saldırıların dayattığı bir zorunluluk” olarak nitelendirdi.

İnsani trajedi derinleşirken, yerinden edilme ve yıkımın boyutu da giderek artıyor. Minawi, bu ortamda herhangi bir “başarıdan” söz etmenin gerçeklikten uzak olduğunu kabul ederek, savaşın can kayıplarından ekonomik kaynaklara kadar her şeyi tükettiğini vurguladı.

Darfur’daki yerinden edilmiş sivillerin kamplarındaki durumu “felaket” olarak nitelendiren Minawi, özellikle eğitim, sağlık ve kamu hizmetleri başta olmak üzere temel hizmetlerin neredeyse tamamen çöktüğünü ifade etti. Ayrıca sivillerin geniş çaplı yağma ve yoksullaştırma operasyonlarına maruz kaldığını söyledi.

Tahminlere göre çatışmalarda on binlerce kişi hayatını kaybederken, Sudan içinde ve dışında 10 milyondan fazla kişi yerinden edildi.


Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı ağırladı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı kabul etti (Suriye Haber Ajansı)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı kabul etti (Suriye Haber Ajansı)
TT

Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı ağırladı

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı kabul etti (Suriye Haber Ajansı)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı kabul etti (Suriye Haber Ajansı)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, Şam'daki Halk Sarayı'nda sanatçı Cemal Süleyman'ı kabul etti.

Cemal Süleyman, oyuncu ve tiyatro yönetmenidir. Şam'daki Yüksek Dramatik Sanatlar Enstitüsü'nden mezun olmuş ve İngiltere'de yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2011 yılından beri Suriye rejimine karşı muhalif bir duruş sergilemiş, kurumsal siyasi çalışmalarda aktif olarak yer almış, Kahire Platformu'nun önde gelen bir üyesi ve Suriye muhalefetinin Yüksek Müzakereler Komitesi'nin eski bir üyesi olmuştur.