​Cezayir Genelkurmay Başkanı ülkenin en etkili figürlerinden biri

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih (AP)
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih (AP)
TT

​Cezayir Genelkurmay Başkanı ülkenin en etkili figürlerinden biri

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih (AP)
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih (AP)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın dün istifasını açıklamasından saatler önce ülkedeki en etkili figürlerden biri olan Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih, anayasal prosedürün hızla işletilerek Buteflika’nın görevden azledilmesi çağrısında bulundu.
Cezayir’in 300 kilometre güneydoğusunda yer alan Batna’nın Ayn Yakut ilçesinde 13 Ocak 1940 yılında doğan Salih, 17 yaşında Fransız sömürgeciliğine karşı bağımsızlık mücadelesine katıldı.
1962'de Cezayir'in bağımsızlığı üzerine ordunun saflarına katıldı. Sovyet Askeri Akademisi’ne giren Salih, liderlik yolunda hızla yol aldı.
Rusya’daki askeri bir akademiden mezun olan Salih, ordunun çeşitli kademlerinde görev aldıktan sonra 1993 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti.
1994 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.
2004 yılında ise Buteflika tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi. 
2006 yılında Tuğgeneralliğe yükselen Salih’e, 2013 yılında felç geçirdikten sonra tedavi için götürüldüğü Fransa'dan 80 gün sonra dönen Buteflika tarafından ayrıca Savunma Bakan Yardımcılığı görevi verildi.
Gözlemcilere göre, Salih, Buteflika’ya sadakatinin karşılığında bu görevi aldı.
Salih, 2014’te, bir yıl önce felç geçirmiş olan Buteflika’nın dördüncü dönemine karşı çıkan güvenlik organları karşısında ona destek verdi.
Ahmed Kaid Salih, 2015 yılında emekli olan ‘General Tevfik’ adıyla bilinen Muhammed Mediene’nin başında olduğu İstihbarat ve Güvenlik Dairesi’ni zayıflatarak Buteflika’yı yine destekledi.
2019’a gelindiğinde, Buteflika’nın beşinci dönem adaylığına karşı çıkan Cezayirlilerin sokağa çıkmasının ardından Salih, Cezayir'i iç savaş yıllarına sürüklemek isteyenler karşısında ordunun istikrar ve güvenliğin garantörü olduğunu vurguladı.
Genelkurmay Başkanı Buteflika'nın beşinci dönem adaylığını destekleyen Salih protestoların artmasıyla ordunun insanlarla aynı değer ve ilkeleri paylaştığını dile getirerek daha yumuşak bir konuşma yaptı.
Salih 26 Mart’ta, cumhurbaşkanının ülkeyi yönetmeye ehil olmaması halinde makamının boşaltılmasını öngören Anayasa'nın 102'nci maddesinin uygulanmasını talep etti.
Bunun ardından Buteflika, 28 Nisan’da dördüncü dönem süresinin dolmasından önce istifa edeceğini açıkladı.
Ancak, Genelkurmay Başkanı, Buteflika’nın dün istifasını açıklamasından saatler önce anayasal prosedürün hızla işletilerek Buteflika’nın görevden azledilmesi çağrısında bulundu.



Netanyahu: İran ile müzakerelere ilişkin ilkelerimizi Trump’a sunacağım

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 29 Aralık 2025 tarihinde Florida’da düzenlenen ortak basın toplantısında (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 29 Aralık 2025 tarihinde Florida’da düzenlenen ortak basın toplantısında (Reuters)
TT

Netanyahu: İran ile müzakerelere ilişkin ilkelerimizi Trump’a sunacağım

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 29 Aralık 2025 tarihinde Florida’da düzenlenen ortak basın toplantısında (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 29 Aralık 2025 tarihinde Florida’da düzenlenen ortak basın toplantısında (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştireceği görüşmelerin başta İran ile yürütülen müzakereler ve Gazze dosyası olmak üzere bir dizi konuya odaklanacağını söyledi.

Netanyahu, ABD’ye hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, ‘İran’la müzakerelere ilişkin ilkeler konusundaki görüşlerini’ Başkan Trump’a sunacağını ifade etti.

Netanyahu, “Bana göre bu ilkeler yalnızca İsrail için değil, barış ve güvenliği hedefleyen herkes için önem taşıyor” dedi.

Trump ile sık aralıklarla gerçekleştirdiği görüşmelere de değinen Netanyahu, bu temasların İsrail ile ABD arasındaki ‘benzersiz yakınlığın’ ve kendisi ile Trump arasındaki özel ilişkinin göstergesi olduğunu belirtti.

Bu görüşme, Trump’ın geçen yıl ocak ayında yeniden göreve gelmesinden bu yana Netanyahu ile yapacağı yedinci buluşma olacak.

Ynet haber sitesi, geçtiğimiz cumartesi günü yayımladığı haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Donald Trump’a, İsrail’in İran’ın nükleer programını tamamen ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını vurgulayacağını yazdı.

Şarku’l Avsat’ın Ynet’ten aktardığı haberde, konuya yakın bir kaynağa dayandırılan bilgilere göre, İsrail’in ortaya koyacağı tutumun; İran’ın nükleer programının tümüyle sona erdirilmesi, uranyum zenginleştirmenin durdurulması, zenginleştirme kapasitesinin ortadan kaldırılması ve zenginleştirilmiş uranyumun İran topraklarından çıkarılmasını içerdiği belirtildi.

Aynı kaynak, İsrail’in Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin İran’a yeniden dönmesini talep ettiğini aktardı.

Kaynak ayrıca, İran ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın, İsrail’e tehdit oluşturamayacak şekilde füze menzilinin 300 kilometre ile sınırlandırılmasını da içermesi gerektiğini ifade etti.

Bu gelişmeler, Washington ile Tahran arasında ABD’nin güç kullanma ihtimalini gündeme getirdiği bir müzakere turunun ardından yaşandı.

Tahran ise müzakerelerin yalnızca nükleer programla sınırlı kalmasını, füze programı dahil olmak üzere diğer başlıkların gündeme getirilmemesini istiyor.


Sudan IGAD'a geri dönüyor

Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)
Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)
TT

Sudan IGAD'a geri dönüyor

Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)
Sudan Başbakanı Kamil İdris (SUNA)

Sudan, Doğu Afrika ülkelerinden oluşan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) geri döneceğini açıkladı. Bu karar, Sudan'ın üyeliğinin askıya alınmasından iki yıl sonra alındı. Askıya alınmasının nedeni ise o dönemde, Nisan 2023'ten beri hükümet güçleriyle savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) komutanı Muhammed Hamdan Dagalu'ya ("Hemedti") gönderilen davetti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı X internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Sudan Cumhuriyeti Hükümeti, örgüt üyeliğindeki faaliyetlerine tam olarak yeniden başlayacaktır" denildi. Örgüt ise üye devletlerin iç işlerine müdahale etmeyeceğini, Sudan'ın egemenliğine, toprak ve halkının birliğine ve mevcut ulusal kurumlarının bütünlüğüne tam saygı duyduğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Sudan, Ocak 2024'te IGAD'ın Dagalu'yu Sudan'daki çatışmayı görüşmek üzere Uganda'da bir zirveye davet etmesinin ardından IGAD üyeliğini askıya almıştı. Zirvenin amacı, başta çatışma bölgelerine BM güçlerinin konuşlandırılması olmak üzere bir dizi öneriyle savaşı sona erdirmekti.


Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
TT

Irak'ta hükümet kurma çalışmaları durma noktasına geldi

El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)
El-Alimi, Şeya el-Zindani hükümetinin ilk toplantısına başkanlık etti, (Saba)

Irak hükümetinin kurulması çabaları durma noktasına geldi; cumhurbaşkanı seçimi ve hükümetin başına geçecek kişi konusunda siyasi güçler arasındaki anlaşmazlığın karmaşıklığı nedeniyle siyasi çıkmazın aylarca süreceği tahmin ediliyor.

“Koordinasyon Çerçevesi” güçlerinden önde gelen bir kaynak, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, hükümetin kurulmasındaki gecikmenin muhtemelen bölgesel gerilimlerin sona erme biçimi ve Washington ile Tahran arasında bir çatışma olasılığıyla ilgili olduğunu belirterek, siyasi güçlerin, özellikle Şii güçlerin, hükümet kurma sürecinde Amerikan ve İran'ın rolünün etki boyutunun farkında olduklarını kaydetti.

Siyasi değerlendirmelere göre, hükümet kurma süreci beklenenden daha uzun sürebilir.