​AK Parti İstanbul’da seçimlerin yenilenmesini istiyor

Ekrem İmamoğlu dünkü basın toplantısında (AFP)
Ekrem İmamoğlu dünkü basın toplantısında (AFP)
TT

​AK Parti İstanbul’da seçimlerin yenilenmesini istiyor

Ekrem İmamoğlu dünkü basın toplantısında (AFP)
Ekrem İmamoğlu dünkü basın toplantısında (AFP)

AK Parti, İstanbul'daki tüm ilçelerde oyların yeniden sayılması yönündeki talebinin reddedilmesinin ardından, İstanbul’da seçimin yenilenmesinin talep edeceğini açıkladı.
AK Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Biliyorsunuz 298 sayılını kanunun 130’uncu maddesi olağanüstü itirazı öngörüyor. Maddede, ‘seçimin sonucuna müessir olaylar ve haller sebebiyle’ diyor. Biz de bu yolu kullanarak ve anlattıklarımızı dilekçemize işlemek suretiyle diyeceğiz ki, seçimin sonucunu çok net etkileyecek, seçimin sonucuna net müessir olacak olaylar ve haller var. Bunun için olağanüstü itirazımızı kullanıyoruz ve İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz diyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Yavuz, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) AK Parti’nin İstanbul’da seçimin yenilenmesi talebini reddetmesi halinde, seçim sonuçlarına ilişkin şüphenin ortadan kalkmayacağına da dikkat çekti.
31 Mart’ta yapılan seçimlere ilişkin resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından AK Parti’nin itirazıyla bazı ilçelerde yapılan geçersiz oylar yeniden sayıldı. Yeniden sayım ile AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun arasındaki oy farkı 29 binden 14 bine kadar düştü.
461 yakalama ve gözaltı kararı
Adana, Konya, Kocaeli, Adıyaman, Gaziantep, Ankara, Kayseri ve Zonguldak merkezli çok sayıda ilde, Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturma kapsamında 461 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.
Bunun ardından başlatılan güvenlik operasyonları sonucunda yaklaşık 231 şüpheli gözaltına alındı. Haklarında gözaltı kararı bulunan diğer şüphelilere yönelik yakalama çalışmaları ise devam ediyor.
15 Temmuz 2016’da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından başlatılan güvenlik operasyonları kapsamında 160 bin kişi gözaltına alınırken, 170 bin kamu personeli ihraç edildi.
İtalya Parlamentosu'nda 'Ermeni Soykırımı' önergesi
İtalyan milletvekillerinin, hükümet tarafından 1. Dünya Savaşı esnasında yaşanan 1915 olaylarının 'Ermeni soykırımı' olarak resmen tanıması talebiyle parlamentoya önerge sunmasının ardından Türkiye ile İtalya arasında gerginlik ortaya çıktı.
İtalya Parlamentosu, hükümete ‘Ermeni soykırımını resmen tanıması ve uluslararası yankı sağlaması’ çağrısının yanı sıra Fransa, Almanya ve Rusya dahil dünya genelinde 20'den fazla ülkenin bu olayları soykırım olarak tanıdığını vurgulayan önergeyi bugün oylayacak.
Diplomatik kaynaklar, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani'nin Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını iddia etti.
Türkiye, Osmanlı yönetimi altında Anadolu’da 1.5 milyon Ermeni’nin tehcir edildiği ve öldürüldüğü iddialarının ‘soykırım’ olarak tanımlanmasını reddediyor.
O dönemde 300-500 bin Ermeni’nin öldüğünü ve  1. Dünya Savaşı'nda yaşanan sıkıntıların bir sonucu olarak aynı oranda Türk’ün de öldüğünü ifade eden Ankara, bu olayları doğrulamak için hem Türkiye hem de Ermenistan'daki arşivlerin açılması çağrısında bulunuyor.
“Bizim için Türkiye, Avrupa değil”
Diğer taraftan, İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, “Bizim için Türkiye, Avrupa değil ve asla olmayacak” dedi.
Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasının yeterli olmadığını tamamen durdurulması gerektiğini söyleyen Salvini, "Üyelik süreci askıya alındı. Ama askıya almak yetmez, iptal edilmeli, tamamen durdurulmalıdır. Türkiye'nin AB ile ne alakası olduğunu popüler partiler ve sosyalistler bana açıklasın. Bizim bu konudaki görüşlerimiz çok net" diye konuştu.



Tunus: Borrell’in ülkenin çöküşüyle ilgili açıklamaları ‘abartılı’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)
TT

Tunus: Borrell’in ülkenin çöküşüyle ilgili açıklamaları ‘abartılı’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (AP)

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ‘AB’nin Tunus’un çökmesinden korktuğuna’ dair ifadelerinin ‘abartılı’ olduğunu bildirdi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre  Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, “Tunus halkının tarihi boyunca gösterdiği sarsılmaz azmi ışığında, güneyden Avrupa’ya göç tehdidiyle ilgili olarak ifadeler abartılı. Bu açıklamalar, özellikle 2011’den 25 Temmuz 2021’e kadar Tunus’taki mevcut duruma ilişkin her türlü sorumluluğu göz ardı etmeye devam ediyor” denildi.
Ne olmuştu?
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB’nin Tunus’taki siyasi ve ekonomik durumun kötüye gitmesinden endişe duyduğunu ve ülkenin çökmesinden korktuğunu söyledi.
AB dışişleri bakanlarının Brüksel’deki toplantısının ardından açıklama yapan Borrell, Tunus’taki durumun çok tehlikeli olduğu konusunda uyararak şunları söyledi;
“Tunus çökerse, bu AB’ye göç akışına ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde istikrarsızlığa neden olma riskine sahip. Bu durumdan kaçınmak istiyoruz.”
Borrell, Belçika ve Portekiz’den ‘AB’nin önlemlerini yönlendirmesine izin verecek bir durum değerlendirmesi’ yapmak üzere Tunus’a görevli temsilciler göndermelerini istedi.
Ancak, “AB, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma imzalayamayan bir ülkeye yardım edemez” diye ekledi.
Borrell, “Cumhurbaşkanı Kays Said IMF ile imzalamalı ve anlaşmayı uygulamalı, aksi takdirde durum Tunus için çok ciddi olacaktır” diye ekledi.