Arap Birliği: Arap Bakanlar, Yüzyılın Anlaşmasının etkilerini görüşecek

Arap Birliği binası (Gita)
Arap Birliği binası (Gita)
TT

Arap Birliği: Arap Bakanlar, Yüzyılın Anlaşmasının etkilerini görüşecek

Arap Birliği binası (Gita)
Arap Birliği binası (Gita)

Arap Birliği, Filistin’in acil toplantı çağrısında bulunmasının ardından, ABD’nin Yüzyılın Anlaşması adı verilen planını görüşmek için yarın Mısır’ın başkenti Kahire’de dışişleri bakanları katılımıyla toplantı yapacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Arap bakanlara Filistin’in durumu hakkında bilgi vereceği toplantıda, bu durumla mücadele için Arap tutumun harekete geçmesi için çağrıda bulunması bekleniyor.
Arap Birliği Yardımcısı Husam Zeki, dün yaptığı basın açıklamasında anlaşma hakkındaki genel çerçevenin güvenli olmadığını ifade ederek, bu teklifin olumlu ve dengeli olmasının yanı sıra Filistin haklarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Zeki, “Filistin tarafı, medyada yer alan Yüzyılın Anlaşması ile ilgili haberlerin ardından bu toplantıyı talep etti. Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sunacağı yeni gelişmeler var. Filistin tarafının teklif ettiği bu toplantıyı çok önemli görüyoruz. Çünkü Filistin durumu açıklanacak, Abbas, Filistin tarafının önemli gördüğü gelişmeleri sunacak ve Yüzyılın Anlaşması hakkında konuşacak. Neyin öne sürüleceği hakkında kimsenin kesin bilgiye sahip olduğunu sanmıyorum. Hepsi tahmin. Medya iddialarla dolu. İddialar ortaya atılıyor ve kimse ne kadar doğru olduğunu bilmiyor. Ne zaman anlaşmaya dair bir haber çıksa bu ABD tarafından hızla reddedilir ve küçümsenir. Ancak çok sayıda Arap yetkilisi, ABD’lilerin sunduğu unsurları dinledi. Filistin haklarına riayet edileceğine dair umudumuz yok. Bu konu ile ilgilenen Arap dışişleri bakanları ve Arap diplomatların toplantı yapması gerekir” diye konuştu.
Filistin tarafının mali olarak desteklenmesi hakkında konuşan Zeki, “Filistin’e yapılan mali bir destek var ancak ABD baskıları ve İsrail’in Filistin gelirlerine mali kesinti uygulaması nedeniyle bu ihtiyaç daha da büyüdü. Bu, Filistin yönetiminin mali kaynaklarının hızla kurumasına ve yönetimin çökmesine yol açmaktadır. Sadece Filistin yönetimi ve halkın ihtiyaçları için değil tüm Filistin toplumu için bir Arap finansal güvenlik ağı olacağını umuyoruz. Bu konuda destek olan Arap ülkeleri her zaman vardı. Filistin’i desteklemek için milyonlarca dolar yardım yapan ülkeler var. İnşallah, bu büyük Arap uygulamaları Filistin halkını desteklemeye devam edecektir” diye konuştu.
Zeki, yarınki toplantıda Arap dışişleri bakanları tarafından verilen görev ve adımlardan beklentileri hakkında “Toplantının sonucu hakkında bir şey söylemek zor. Bu toplantı Mahmud Abbas’ın brifingini dinlemek için gerçekleşecek. Bu brifinge göre devletlerin neleri değerlendirebileceğini göreceğiz” diye konuştu.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.