Cuba, Hartum ayaklanmasının bir benzerinin yaşanmaması konusunda uyardı

Salva Kiir
Salva Kiir
TT

Cuba, Hartum ayaklanmasının bir benzerinin yaşanmaması konusunda uyardı

Salva Kiir
Salva Kiir

Güney Sudan hükümetinden üst düzey bir yetkili, gençleri kuzeydeki komşu ülkede gerçekleştirilen devrimin bir benzerinin başkent Cuba’da patlak vermemesi konusunda uyardı. Güney Sudan’daki sosyal medya platformlarında 16 Mayıs’ta barışçıl yürüyüşler düzenleme çağrıları yapılmıştı.
Güney Sudan Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael Makuei dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, hükümetin barış anlaşmasını uygulama konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Sudan’daki halk ayaklanmalarını bir benzerinin ülkede gerçekleştirilmesi konusunda uyarıda bulunan Makuei hükümet değişikliğinin ancak sandık sonuçları ile olabileceğini vurguladı.
Makuei, ülkesindeki gençlere demokrasiye götürecek doğru prosedürleri takip etme çağrısında bulundu. Hükümetin muhalefetle imzaladığı barış anlaşmasının, geçiş sürecinden 3 yıl sonra özgür ve adil seçimler gerçekleştirilmesine yönelik olduğunu ifade etti.
Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit hükümetinin görevi bırakmasını isteyenler tarafından sosyal medya platformlarında, Cuba ve çok sayıda şehirde 11 Nisan’da eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el- Beşir’in devrilmesine yol açan gösterilere benzer protestolar başlatma davetleri konusunda ciddi tartışmalar yürütülüyor.
Michael Makuei, protestolar başlatmayı hedefleyen kişileri, “Sokaklara çıkabilirler ancak bunun sonuçlarına katlanırlar. Bu girişimleri yönetenlerin kimler olduğunu biliyoruz” diyerek tehdit etti. Bazı gençlerin Sudan’da patlak veren protestolara benzer ayaklanmalar başlatma gayretinde olduğuna dikkat çekti. Açıklamasında herhangi bir isim vermeden dış grupları, Güney Sudan’ı istikrarsızlaşma girişimlerinde bulunmakla suçlayan Makuei “Bir kez daha gençlerin ölmesini istemiyoruz. Güney Sudan’daki gençlerin diğer ülkelerde olup bitenleri örnek almaması gerek” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Güney Sudan Özel Temsilcisi David Shearer, Şarku'l Avsat’ın ulaştığı açıklamasında “Birleşmiş Milletler (BM), 12 Mayıs'ta kurulması öngörülen geçiş hükümetinden önce ortaya çıkan sorunları çözmek için geçiş öncesi sürecin altı ay uzatılmasını memnuniyetle karşılıyor” ifadelerini kullandı. BM yetkilisi ayrıca Devlet Başkanı Salva Kiir ile eski yardımcısı arasında düzenli toplantılar gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti. Bunu iki tarafın attığı olumlu bir adım olarak niteleyen Shearer şunları söyledi:
“Ülke, önceki süreçte kararlaştırılmış güvenlik düzenlemeleri konusunda önemli ilerleme kaydetmemiş olmasına rağmen Güney Sudan'daki barışın garantörü olan Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından verilen uzatma döneminde bu sorunların çözülmesini umuyoruz.”
Güney Sudan'da yangın felaketi
Güney Sudan resmi makamları ülkede yaşanan yangın felaketine ililişkin de açıklamalarda bulundu. Bahr el-Ghazal bölgesinde 4 köyde çıkan ve rüzgarın etkisiyle şiddetini artıran yangında 30’dan fazla kişinin öldüğü belirtildi.
Açıklamada ayrıca bölgedeki 68 kişinin durumunun halen kritik olduğu, 138 evin yandığı ve yaklaşık 10 bin sığırın telef olduğu bilgisi verildi.
Ölenlerin çoğunun yaşlılardan ve çocuklardan oluştuğu belirtilirken yangına neyin sebebiyet verdiğinin henüz tespit edilemediği ve hükümetin zarar gören ailelere yardım sağlamak için çalışacağı kaydedildi.



İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalına girdi

Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
TT

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalına girdi

Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera vilayeti kırsalında yer alan Yermuk Havzası'ndaki çeşitli noktaları işgal etti.

Suriye devlet televizyonu, ‘İsrail güçlerine ait altı aracın Dera'nın batısındaki Yermuk Havzası'nda bulunan Saysun köyüne girdiğini’ duyurdu.

Ahrar Horan Topluluğu internet sitesi, ‘üç araçtan oluşan bir İsrail kuvvetinin Yermuk Havzası'ndaki Ayn Zikr köyünün eteklerinde bulunan devrik rejim güçlerinin 112. Tugayı’na ait eski bir askeri alana girdiğini’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre, İsrail güçlerinin söz konusu bölgeye girmesi, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından gerçekleşen ikinci ihlal. Zira daha önce de askeri bölgeye girmişler ve içinde sabotaj ve buldozer operasyonları gerçekleştirmişlerdi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre İsrail güçleri, 2 Temmuz'da Kuneytra'nın güneyindeki Mezraa el-Basali'de gözaltına aldıkları üç Suriye vatandaşını birkaç saat sonra serbest bıraktı.

İsrail ordu güçleri çarşamba günü güney Kuneytra kırsalındaki bir çiftliğe saldırı düzenleyerek üç vatandaşı gözaltına aldı; Tel Aviv bu kişilerin İran'la bağlantılı olduğunu iddia etti.

28 Haziran'da bir İsrail ordu gücü güney Kuneytra kırsalındaki Ruveyhine köyünü işgal ederek evlerde arama yaptı ve evlerin içini tahrip etti.

Dera 24 televizyon kanalı, iki tank ve iki araçtan oluşan bir İsrail gücünün köye girdiğini ve bazı evlerde arama yaptığını bildirdi.

İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları Esed rejiminin devrilmesinden sonra önemli ölçüde arttı. İsrail ordusu Suriye ordusuna ait askeri mevzileri hedef alarak buraları imha etti. İsrail ayrıca, Şam, Kuneytra ve Dera kırsalında kara saldırılarıyla eş zamanlı olarak tampon bölgeyi kontrol altına aldı, ardından sınır bölgelerinde operasyonlar düzenlemeye başladı.