Yeni Zelanda, cami katliamı hakkında soruşturma başlattı

Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki el-Nur Camii önündeki çiçekler (AFP)
Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki el-Nur Camii önündeki çiçekler (AFP)
TT

Yeni Zelanda, cami katliamı hakkında soruşturma başlattı

Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki el-Nur Camii önündeki çiçekler (AFP)
Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki el-Nur Camii önündeki çiçekler (AFP)

Yeni Zelanda, Christchurch kentindeki camilere düzenlenen saldırılar hakkında soruşturma başlatıldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Fransa’da internet üzerinden yapılan şiddette yönelik küresel işbirliğini  hedefleyen toplantıya katılacağını açıkladı.
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde Nur ve Linwood camilerine 15 Mart'ta düzenlenen terör saldırısında aralarında bir Türk vatandaşının bulunduğu 51 kişi hayatını kaybetmiş ve saldırı Facebook üzerinden yayınlanmıştı.
Ardern dün, terör içeriğinin ve aşırı şiddetin sosyal ağlarda yayılmasını durdurmak için küresel bir çözüm çağrısında bulundu. Ardern Paris’i ziyaret etmeden önce sosyal medyadan yayınladığı video kaydında “Sosyal medya platformları evrensel platformlardır. Bu nedenle cevabımız da küresel olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Toplantıya, internet üzerinden yapılan radikal şiddeti ortadan kaldırmak için yapılan Christchurch Çağrısı’na destek için dünyanın dört bir yanından liderler ve teknoloji şirketleri temsilcileri katılacak.  Arndern, gelecekte şirket ve hükümetlerden bu konuda daha çok sayıda destek beklediğini ifade etti. Reuters’ın haberine göre,Yeni Zelanda’daki Kraliyet Komisyonu,  saldırıyı  inceleyecek.
Ardern yaptığı açıklamada, bu bilgilerin saldırıların tekrarlanmaması için komisyona yardımcı olacağını ifade etti. Kraliyet Komisyonunun internet sitesinden yaptığı açıklamada, komisyonun Ağustos ayına kadar bilgi toplayacağını ve bulgularını 10 Aralık'ta hükümete sunacağını bildirerek, daha iyi bir soruşturma için Müslüman toplulukla daha iyi iletişim çağrısında bulundu. Ardern bu hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile dünya liderlerini ve teknoloji yöneticilerini Christchurch Çağrısı’nı imzalamaya ikna etmeyi hedefledikleri toplantıya başkanlık edecek. Toplantıya Facebook, Google, Twitter ve diğer teknoloji şirketlerinden temsilciler katılması beklenirken, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in katılması beklenmiyor.
Facebook, toplantıya eski İngiltere Başbakan Yardımcısı ve Facebook İletişim Departmanı Başkan Yardımcı NickClegg’in katılacağını açıkladı.
Zuckerberg, Macron ile Cuma günü Paris’te yaptığı toplantıdan sonra, Fransa’nın internet üzerindeki nefret söylemlerine karşı düzenleyici kontroller uygulama çabalarına övgüde bulunarak, Avrupa Birliği (AB) için rol model olduğunu söyledi. Zuckerberg'in yorumları, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarının Facebook üzerinden yayınlanmasının şiddetle eleştirilmesinin ardından geldi. 50 kişinin öldürüldüğü saldırının fotoğrafları birkaç gün sonra dahi internette ulaşılabiliyor. Zuckerberg ve Macron’un görüşmesi, Macron’un Facebook’un daha fazla denetlenmesi ve nefret söylemleri ile mücadele için teknoloji devlerinin nefret söylemine karşı çabalarını izlemek amacıyla bağımsız bir komisyonun oluşturulması tavsiyesinde bulunduğu raporunun ardından gerçekleşti. Zuckerberg, Macron ile Elysee Sarayı'nda yaptığı toplantı sonrasında Paris'teki Facebook ofisinde gazetecilere verdiği demeçte  “Hükümetinizin önerisine daha fazla ülke riayet ederse, işte bu dünya için bazı alternatiflerden daha olumlu bir sonuç oluşturacaktır. Şirket sorumluluklarını ve devlet sorumluluklarını tanımlayan internet kurallarına ihtiyacımız var. Bu yüzden Başkan Macron'un ekibiyle çalışmak istiyoruz” dedi.
Macron, Paris’in dijital dünyayı düzenlemede lider bir rol oynamasını ve ABD’nin gevşek davrandığı, Çin’in ise demir yumrukla yönettiği internet ortamında dengeyi sağlamayı istediğini ifade etti.



Kaliforniya Üniversitesi: Trump yönetimi, Filistin yanlısı protestolar nedeniyle federal fonları dondurdu

Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles kampüsü önünde oynayan çocuklar (AP)
Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles kampüsü önünde oynayan çocuklar (AP)
TT

Kaliforniya Üniversitesi: Trump yönetimi, Filistin yanlısı protestolar nedeniyle federal fonları dondurdu

Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles kampüsü önünde oynayan çocuklar (AP)
Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles kampüsü önünde oynayan çocuklar (AP)

Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) dün, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Filistinlileri destekleyen protestolar nedeniyle üniversite yönetimini azarladıktan sonra 584 milyon dolarlık federal fonu dondurduğunu açıkladı.

Trump yönetimi, Filistinlileri destekleyen ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını protesto eden gösteriler nedeniyle üniversitelere federal fonları kesme tehdidinde bulunmuştu. Hükümet, üniversitelerin protestolar sırasında antisemitizme izin verdiğini iddia ediyor.

Geçtiğimiz yıl UCLA’da kitlesel gösteriler düzenlendi. Aralarında bazı Yahudi grupların da bulunduğu protestocular, hükümetin İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askerî harekâtı ve Filistin topraklarını işgalini eleştirenleri yanlış bir şekilde antisemitizm yapmakla suçladığını ve Filistinlilerin haklarını savunmalarını aşırılıkçılığı desteklemek olarak nitelendirdiğini söylüyor.

Los Angeles Times gazetesi, üniversite yönetiminin dondurma konusunda hükümetle müzakereye hazırlandığını bildirdi. Beyaz Saray henüz bir yorum yapmadı.

Üniversite geçen hafta, öğrenciler ve bir üniversite profesörü tarafından açılan antisemitizm davasını çözmek için 6 milyon dolardan fazla ödemeyi kabul etti.

Ayrıca bu yılın başlarında, geçen yıl Amerikan üniversitelerinde protestoların doruk noktasında Filistin yanlısı göstericilere yönelik saldırı nedeniyle üniversite aleyhine dava açılmıştı.

İnsan hakları savunucuları, akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü konusunda endişelerini dile getirdiler.

Hükümet ayrıca, protestolara katılan yabancı öğrencileri sınır dışı etmeye çalıştı, ancak yasal engellerle karşılaştı.