Bahreyn'de terör yasası onandı

Bahreyn'de terör yasası onandı
TT

Bahreyn'de terör yasası onandı

Bahreyn'de terör yasası onandı

Bahreyn’den dün yapılan açıklamada, ülkenin sınırları içinde veya dışında herhangi bir yolla yapılan terör eylemlerine duyulan tüm sempati biçimlerinin suç sayıldığını söyledi.  Ayrıca, Bahreyn’de veya yurtdışında terör eylemlerini sempatik veya meşru gösteren her türlü belgeye sahip olunması ve dağıtılmasını da suç kapsamına alındı.
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife, 2006’ çıkarılan toplumun terör eylemlerinden korunmasına ilişkin yasadaki değişiklikleri dün onayladı. Yasada yapılan yeni değişiklikler, ister Bahreyn’de ister ülke dışında olsun, övülen, meşru gösterilen ve teşvik edilen her türlü terör eyleminin,  yasalar tarafından cezalandırılmasını içeriyor. Yasa, suçlulara, 5 yılı geçmeyen hapis cezası, 2 bin dinar ile 5 bin dinar arasında değişen para cezası verilmesini öngörüyor.
Yasa, terörizmi, kısa bir süreliğine de olsa reklam yapmak için hazırlanan, tanıtan, öven,haklı çıkartan, destekleyen veya teşvik eden herhangi bir belge bulunduranlara da 5 yıl hapis cezası veriyor. Terör Eylemlerinden Toplumu Koruma Yasası’ndaki yeni değişikliklere göre, Bahreyn içinde veya dışında terör eylemlerini destekleyenler suçlu sayılıyor. Yeni değişiklik aynı zamanda terör eylemlerini meşru gösteren tüm yazılı belgelerin saklanmasını, dağıtılmasını veya transferini de suç kapsamında sayıyor.
Değişiklikler, 11. Maddenin metninin değiştirilmesiyle gerçekleşti. Metine, ülke içinde veya dışında, herhangi bir yolla terör eylemlerini öven, meşru gösteren, gerekçelendiren, destekleyen ve teşvik eden eylemlere 5 yılı geçmeyen hapis cezası, 2 bin ila 5 bin arasında değişen para cezası verileceği eklendi.
Metine, dağıtmak ve başkalarını bilgilendirmek amacıyla yapıldığında önceki paragraflardaki eylemlerin birini içeren bir belgeyi elde eden veya saklayan kişilere 5 yılı geçmeyen hapis cezası verilmeside eklendi. Aynı zamanda, tüm baskı, kayıt veya reklam araçlarının birini veya hepsini elinde bulunduran kişilere, bu araçları geçici olarak da olsa kullanması, kullanıma hazırlaması, yazdırması, kaydetmesi ve yayınlaması durumunda da hapis cezası uygulanacak.
2. Madde ise, Başbakan ve bakanların yasayı uygulamasını ve resmi gazetede yayınlandığı tarihi takip eden gün yürürlüğe girmesini öngörüyor.  Bahreyn, en son 2013 yılının Ağustos ayında Terör Eylemlerinden Toplumu Koruma Yasası’nda değişiklikler yapmıştı. Yasada, bir bombalama eylemini başlatan veya meşru gösteren veya bunu terör hedefinin uygulanması amacıyla gerçekleştiren kişilere, en az 10 yıl hapis cezası veren madde değiştirilmişti. Söz konusu değişiklikler, patlamalarda birinin ölmesi veya yaralanması halinde, eylemi gerçekleştiren kişiye idam veya ömür boyu hapis cezası verilmesini içeriyor.
Yasada yapılan değişiklilerle bu suçları işleyen mahkumların, Bahreyn vatandaşlığından çıkarılması, kişinin bir eylemde bulunmasa bile teşvik etmesine hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Kanun, başkalarını terör eylemi yapmak amacıyla suça teşvik eden herhangi birinin cezalandırılması gerektiğini içeriyor. Yasa, terör amacıyla fon toplayan kişilere de müebbet ve en az 10 yıl hapis cezası veya para cezası verilmesini öngörüyor.



Suudi yetkili, Husilerin taleplerine ilişkin iddiaları yalanladı

Dr. Raid Karmali (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Dr. Raid Karmali (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi yetkili, Husilerin taleplerine ilişkin iddiaları yalanladı

Dr. Raid Karmali (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Dr. Raid Karmali (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Dr. Raid Karmali, Wall Street Journal gazetesinde ülkesine Husiler tarafından iletildiği öne sürülen taleplere ilişkin yayımlanan iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Karmali, sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı açıklamada, haberde yer alan bütün bilgilerin asılsız olduğunu belirterek, bunların haberi kaleme alan yazarların veya sözde kaynaklarının hayal ürünü olduğunu ifade etti.

Suudi yetkili, Husilerin Yemen hükümetine karşı darbe yaptığını, Yemen halkını açlığa sürüklediğini ve ülkeyi halkın çıkarlarına hizmet etmeyen çatışmaların ve gündemlerin içine soktuğunu kaydetti.

Karmali ayrıca Husilerin Kızıldeniz'deki deniz geçiş yollarında ticari gemilere, sivil ve ekonomik tesislere saldırdığını ve bütün barış girişimlerini reddettiğini belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Karmali, söz konusu haberin yazarlarına Yemen'in uluslararası alanda tanınan bir hükümeti bulunduğunu da hatırlattı.


Suudi Arabistan ile Suriye arasında savunma iş birliği anlaşması

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, dün Riyad’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara’yı kabul etti (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, dün Riyad’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara’yı kabul etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan ile Suriye arasında savunma iş birliği anlaşması

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, dün Riyad’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara’yı kabul etti (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, dün Riyad’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara’yı kabul etti (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün Riyad’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında iş birliği anlaşmasının imza törenine katıldı.

Görüşmede taraflar, bölgedeki son gelişmeleri ve olası bir askerî gerilimin bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar, uluslararası deniz ulaşımının güvenliği, enerji arzının sürdürülebilirliği ve küresel ekonominin istikrarı üzerindeki ciddi etkilerini ele aldı.

Muhammed bin Selman ve Ahmed eş-Şara, ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası meselelerde iki ülkenin tutum ve görüşlerinin büyük ölçüde örtüştüğünü vurguladı. Bu durumun, iki ülke arasındaki koordinasyon ve istişarenin derinliğini yansıttığı ifade edildi.

İki lider, gerilimin düşürülmesi ve krizlerin kontrol altına alınmasına yönelik bölgesel ve uluslararası çabaların güçlendirilmesinin, diyalog ve diplomasiye öncelik verilmesinin ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinin önemine dikkat çekti.

Taraflar ayrıca Kızıldeniz, Babülmendeb Boğazı ve Hürmüz Boğazı’nda deniz ulaşımının ve su yollarının güvenliğini tehdit eden bütün faaliyetlerin derhâl durdurulması gerektiğini vurguladı.


Suriye Cumhurbaşkanı, üst düzey bir heyet eşliğinde Riyad’a geldi.

Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)
Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)
TT

Suriye Cumhurbaşkanı, üst düzey bir heyet eşliğinde Riyad’a geldi.

Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)
Riyad Bölge Vali Yardımcısı, Suriye Cumhurbaşkanı’nı karşıladı (SANA)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, bugün üst düzey bir heyetin başkanlığında resmî temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geldi. Ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak ilgi alanına giren bölgesel meselelerin ele alınması amacıyla ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı’na eşlik eden resmî heyette dışişleri ve gurbetçilerden sorumlu bakan, savunma bakanı, maliye bakanı ve sanayi bakanının yanı sıra Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı da yer alıyor.

Suriye Cumhurbaşkanı’nın, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel meselelerin ele alınmasına odaklanan ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. (SANA)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ziyaret, bölgede yoğun diplomatik hareketliliğin yaşandığı kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Riyad ve Şam yönetimleri, özellikle güvenlik ve terörle mücadele konularında ortak tutum geliştirmeyi hedeflerken, ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi ve sanayi ile ticaret alanlarında yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi amaçlıyor. Bu adımların, bölgede istikrar ve kalkınma çabalarına katkı sağlaması bekleniyor.