İsveç’teki Lund Üniversitesi ile Roche Uluslararası İlaç Endüstrisi ortaklığında yürütülen araştırmada Alzheimer hastalığının seyrini takibe dair umut verici bir kan testi geliştirildi.
Araştırmacılar, hastaların beyin dokusunda biriken ve ancak Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) ve beyin biyopsisi gibi pahalı yollarla tespit edilebilen Amiloid Beta proteinlerinin varlığını kandaki bulgular vasıtasıyla saptayacak bir yöntem geliştirdi.
Alzheimer, iki anormal protein; Tau ve Amiloid betanın beyinde birikerek hasara neden olmasından kaynaklanıyor. Hasara uğrayan bölgedeki hücreler daha sonra ölerek kana karışıyor.
Lund Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürüten Doçent Doktor Sebastian Palmqvist, son gelişmeye dair şunları söyledi:
“Alzheimer hastalığını erken teşhis etmek için uzun süredir daha basit bir tanı aracı üzerinde çalışıyorduk. Geliştirilen kan testinin patenti alındığında sağlık ve bakım merkezlerinde kullanımına başlanacak.”
JAMA nöroloji dergisinde yayınlanan araştırmada İsveç’ten 842, Almanya’dan da 267 kişinin kan örneğinin 3 kategoride incelendiği belirtildi. Bu kategorilerin Alzheimer hastalığına yakalananlar, sağlıklı yaşlılar ve algısı zayıf yaşlılar olduğu kaydedildi.
Roche araştırmacıları tarafından geliştirilen test, tüm Amiloid Beta proteinlerini yüksek hassasiyetle doğrudan ölçmeyi sağlıyor.
Alzheimer, kan testi sayesinde erken teşhis edilebilecek

Alzheimer, kan testi sayesinde erken teşhis edilebilecek

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة