Kuzey Kore’den Trump ile Kim’in ‘tarihi’ görüşmesine övgü

Trump ve Kim önceki gün Panmunjom köyünde bir araya geldi (Reuters)
Trump ve Kim önceki gün Panmunjom köyünde bir araya geldi (Reuters)
TT

Kuzey Kore’den Trump ile Kim’in ‘tarihi’ görüşmesine övgü

Trump ve Kim önceki gün Panmunjom köyünde bir araya geldi (Reuters)
Trump ve Kim önceki gün Panmunjom köyünde bir araya geldi (Reuters)

Pyongyang, lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün Kuzey Kore ile Güney Kore sınırında yer alan ve silahlardan arındırılmış tarafsız bölge olan Panmunjom köyünde gerçekleştirdiği görüşmeye “tarihi” övgüsünde bulundu.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı, iki liderin “Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına ilişkin bir atılımda bulunmak üzere yapıcı diyalogları sürdürme ve ilerletme” konusunda anlaştıklarını aktardı.
ABD Başkanı Trump, Twitter hesabı üzerinden Kuzey Kore Lideri Kim’e yaptığı çağrının ertesinde Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki silahtan arındırılmış bölgede Kim ile bir araya geldi.
Kuzey Kore Resmi Haber Ajansı haberinde “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Lideri ile ABD Başkanı, Panmunjom’da el sıkıştılar” ifadelerine yer verdi.
1953 yılında, iki Kore arasında ateşkes anlaşmasının imzalandığı Panmunjom köyündeki buluşma, Kuzey Kore tarafından “tarihi bir olay” olarak nitelendirildi.
Görüşmenin Trump’ın daveti üzerine gerçekleştiğine dikkati çeken ajans, iki liderin “sorunların çözümü önündeki ortak endişelerini” ele aldıklarına işaret etti. Ani gelişmeler sonucu gerçekleşen görüşme, Trump’ın iki ya da üç hafta içinde Kuzey Kore ile ABD arasında pratik düzeyde görüşmelerin yeniden başlayacağını açıklamasının ardından atılan önemli bir adım olarak nitelendirildi.
Kuzey Kore'nin resmi gazetesi Rodong Sinmun, ön sayfasında görüşmeye ilişkin toplam 35 fotoğraf yayınladı. Güney Kore merkezli Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü'nde analist olarak görev yapan Shin Beom-chul, Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığı Kuzey Kore Resmi Ajansı’nın yayınıyla ilgili değerlendirmesinde “Kim'i yücelten tipik bir Kuzey Kore propagandası” ifadelerini kullandı.
Ancak analistlerin Pazar günü kayıtlara geçen olaylarla ilgili değerlendirmeleri farklılıklar gösteriyor. Bazıları görüşmenin duran nükleer görüşmelere yeni ve önemli bir ivme kazandırdığını belirtirken bazı kesimler de bunun sadece bir “gösteri” olduğunu savunuyor. İki liderin geçen yıl Singapur'da gerçekleştirdikleri ilk zirve, nükleer silahsızlanma konusunda belirsiz bir taahhütle sona ermişti. Şubat ayında Vietnam'da yapılan ikinci zirve ise iki tarafın da sunduğu şartların karşı tarafa uymaması nedeniyle çöktü.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton dün New York Times (NYT) gazetesinin Washington’ın Kuzey Kore'nin nükleer programını dondurmasını kabul edebileceğini yönündeki haberini yalanladı. Bolton açıklamasında şunları söyledi:
“Herhangi bir ulusal güvenlik yetkilisiyle görüşmedim. Ya da Kuzey Kore'nin nükleer programının dondurmasında fikir birliği oluşabileceğini düşünmedik. Bu, Başkan’ın hareketlerini kısıtlamaya yönelik çılgınca bir girişim. Bunun sonuçları olmalı.”
Trump-Kim görüşmesine “büyük bir öneme sahip” diyerek övgüde bulunan Çin de tüm tarafları Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik bir “fırsat” olarak görüşmeden “yararlanmaya” çağırdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang yaptığı açıklamada iki tarafı “fırsattan yararlanmaya, aynı yöne doğru ilerlemeye ve endişelerine yönelik pratik çözümler bulmaya” çağırırken Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması çalışmalarında ilerleme kaydedilmesini istedi.
Tarihi görüşme, Şi Cinping’in 14 yıllık aranın ardından Kuzey Kore’ye giden ilk Çin Devlet Başkanı olarak Pyongyang’a yaptığı ziyaretten bir hafta sonra gerçekleşti. Şi’nin ziyareti, aralarındaki ittifak Soğuk Savaş dönemine dayanan iki ülkenin, Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri ve Pekin’in komşusuna yönelik uluslararası yaptırımlara verdiği destek nedeniyle soğumuş olan ilişkilerin güçlenmeye başladığı bir dönemde gerçekleşti.
ABD Başkanı Trump, iki ülke arasındaki müzakereler sürerken Pyongyang'ın kaldırılmasını talep ettiği yaptırımlara yeniden düzenleme getirdi. Trump ayrıca Kuzey Kore liderini “uygun bir zamanda” Beyaz Sarayı ziyaret etmek üzere davet ettiğini belirtti. Trump, Kuzey Kore liderini “arkadaşı” olarak tanımlarken Kuzey Kore Haber Ajansı da iki lider arasındaki “kişisel yakın ilişkinin” Kim’in Trump’ın davetini kabul etmesini sağladığını söyledi. Ajans son olarak iki liderin başkalarının tahmin dahi edemeyeceği iyi sonuçlar elde edeceklerini ve çeşitli zorlukların ve engellerin üstesinden gelebileceklerini vurguladı.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.