The Sunday Times: İngiliz polisi diplomatik yazışmaları sızdıran kişiyi tespit etti

İngiltere'nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darrock (AP)
İngiltere'nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darrock (AP)
TT

The Sunday Times: İngiliz polisi diplomatik yazışmaları sızdıran kişiyi tespit etti

İngiltere'nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darrock (AP)
İngiltere'nin eski Washington Büyükelçisi Kim Darrock (AP)

İngiliz The Sunday Times gazetesi, İngiltere'nin Washington eski Büyükelçisi Kim Darrock’un ABD ile diplomatik gerilime yol açan gizli diplomatik yazışmalarını sızdırdığından şüphelenilen kişinin, İngiliz polisi tarafından tespit edildiğini duyurdu.
İngiliz Daily Mail gazetesi tarafından geçtiğimiz hafta sızdırılan yazışmalara göre Darroch, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine ‘beceriksiz’ demişti.
ABD Başkanı Trump, sızan bu yazışmalar karşısında öfkelenerek, Darroch’a yönelik ‘aptal bir adam’ ifadeleri ile sert eleştiriler yöneltmiş, bunun ardından İngiliz Büyükelçi istifa etmişti.
İngiliz yetkililer, söz konusu sızıntıdan kimin sorumlu olduğunu belirlemek için soruşturma başlatmış, soruşturma terörle mücadele ekipleri tarafından yürütülmüştü.
The Sunday Times gazetesi, hükümet kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, söz konusu soruşturma neticesinde bir şüphelinin tespit edildiğini ve yazışmaların sızmasının yabancı bir devlet tarafından yapılmadığı bilgisi yer aldı.
Habere göre ismi açıklanmayan kaynak, “Yazışmaları kimin sızdırdığını tespit ettiklerine inanıyorum. Şu an yargıya sunulmak üzere dava oluşturma sürecindeler. Bu kişi tarihsel dosyalara erişimi olan biriydi” ifadelerini kullandı.
The Sunday Times ve Daily Mail gazetesi, İngiliz hükümeti İletişim Ajansı’ndaki istihbarat yetkililerinin de e-posta ve telefon kayıtlarını inceleyerek, şüpheliyi tespit etmek üzere soruşturmaya katıldığını belirtti.
Yeni yazışmalar yayımlandı
Daily Mail, ayrıca İngiliz Büyükelçi’nin başka yazışmalarını da yayımladı.
Habere göre Darroch, Mayıs 2018'de İngiliz hükümetine, Trump'ın ‘kişisel nedenlerle’ tek taraflı olarak İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeye karar verdiğini belirten bir mail gönderdi.
Darroch, söz konusu yazışmasında, Trump’ın anlaşmadan ABD eski Başkanı Barrack Obama tarafından imzalanması nedeniyle çekildiğini iddia ederek, ABD yönetiminin bu eylemini ‘diplomatik sabotaj’ olarak nitelendirdi.
İngiltere’nin en yüksek rütbeli terörle mücadele şefi ise sızan diğer belgeleri yayınlamanın Devlet Sırları Yasası’nın ihlali anlamına geleceğini belirterek bu konuda medyayı uyardı.



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe