Sudan’da uzlaşı beklentisi sürüyor

Öğrenciler, ölen protestocuları anmak için Hartum’da gösteri düzenledi (AFP)
Öğrenciler, ölen protestocuları anmak için Hartum’da gösteri düzenledi (AFP)
TT

Sudan’da uzlaşı beklentisi sürüyor

Öğrenciler, ölen protestocuları anmak için Hartum’da gösteri düzenledi (AFP)
Öğrenciler, ölen protestocuları anmak için Hartum’da gösteri düzenledi (AFP)

Sudanlı Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile Devrim Cephesi adı altındaki silahlı hareketlerin Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da geçiş dönemi ve sonrasına ilişkin ortak bir anlaşma taslağını imzalamaları bekleniyor. Bununla birlikte egemenlik konseyi ve bakanlar kurulundaki temsil oranına ilişkin düğümü çözmesi beklenen söz konusu anlaşmada, siyasi kaygılar söz konusu olmaksızın Sudan bölgelerinin temsil edileceği ÖDBG’nin temsil payının yer alması öngörülüyor.
Geçen haftadan bu yana Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da ÖDBG ve Devrim Cephesi güçleri arasında devam eden yoğun görüşmelerde, geçiş dönemi boyunca barışı sağlamak adına yapılacak düzenlemeler gündemde.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ÖDBG koalisyonu bileşenleri, geçiş dönemindeki siyasi çalışmaların idaresini ve koordinasyonunu üstlenecek bir liderlik organının oluşturulmasının yanı sıra koalisyon kurumlarının yapılandırılması önerisi üzerinde de uzlaştı.
Bir kaynak tarafından verilen bilgilere göre yeni yapı içinde anlaşmaya varılan sandalye temsil dağılımı şu şekilde oluştu:
- Devrimci Cephe: 5
- Nida Sudan: 5
- Ulusal Uzlaşı Güçleri: 5
- Sudan Profesyoneller Birliği (SPA): 5
- Muhalif Federal Birlik: 2
- Sivil güçler: 2
- Göçmen ve mülteciler: 2
Kaynak, partilerin prensip olarak söz konusu yüzdeler üzerinde anlaştıklarını, ÖDBG koalisyonu ile AGK arasındaki müzakerelerin sürdürülmesi hususunda uzlaştıklarını ve hükümetin kurulmasından sonra barış meselelerine dair çözüm arayışlarının sürdürülmesine karar verdiklerini aktardı.
Şarku’l Avsat’a konuşan Devrimci Cephe Sözcüsü Muhammed Zekeriya, geçen hafta Addis Ababa'da düzenlenen görüşmelerin kotalar yahut geçiş hükümeti sırasındaki pozisyonların dağılımıyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Görüşmeler sırasında geçiş döneminin yapılarının tartışıldığını belirten Zekeriya, “Toplantıların amacının kotalar yahut sandalyelerin dağılımına ilişkin olduğu iddiaları doğru değil. Barış dosyasına ve savaşın nihai olarak sona erdirilmesine dair tamamlayıcı meseleleri ele aldık” ifadelerini kullandı.
Zekeriya, gerek silahlı mücadele güçlerinin temsil edilmesi gerekse de yönetime ilişkin meselelerin, görüşmelerdeki konuların en fazla yüzde 5'ini oluşturduğuna dikkat çekerek, “mültecilerin durumu, savaşın nihai bir şekilde sona ermesi, güven artırıcı önlemlerin alınması, silahlı mücadele liderlerine verilen cezaların kaldırılması ve mahkumların serbest bırakılması” gibi konularda taraflar arasında uzlaşının sağlandığını kaydetti.
Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkan Yardımcısı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu, sivil hükümeti desteklediğini ve ülkenin güvenliğini sağlamak adına desteklemeye devam edeceğini duyurdu. İktidarı tekelinde bulundurmak gibi bir arzularının bulunmadığı ifade eden Daklu, herhangi bir dışlama söz konusu olmaksızın mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varmak için çalıştıklarını belirtti. Kalabalık bir gruba hitaben yaptığı konuşmada gerçek düşman olan eski rejime karşı omuz omuza verilmesi çağrısında bulunan Daklu, Askeri Geçiş Konseyi'nin vatandaşların düşmanı olmadığını ve eski rejimin tarafları arasındaki anlaşmazlıklardan faydalandığını vurguladı.
Hartum şehrinin merkezinde dün bir araya gelen yüzlerce öğrenci, sivil bir yönetim taleplerini bir kezz daha yinelediler. Aylarca süren siyasi kargaşa sırasında meslektaşlarının ölümünden sorumlu olanlardan hesap sorulmasını istediler. Söz konusu gösteri, geçen hafta halk hareketi liderleri ile iktidardaki AGK arasında imzalanan güç paylaşımı anlaşmasının ardından geldi. Ancak aralık ayından bu yana düzenlenen gösterilerde meydana gelen yüzlerce ölümden sorumlu olanlardan hesap sorulma meselesi henüz görüşülmedi.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz