F-35'leri satın almak Belçika'nın tüm hava savunma sistemini değiştirecek

F-35'leri satın almak Belçika'nın tüm hava savunma sistemini değiştirecek
TT

F-35'leri satın almak Belçika'nın tüm hava savunma sistemini değiştirecek

F-35'leri satın almak Belçika'nın tüm hava savunma sistemini değiştirecek

Belçika’nın ABD’den satın aldığı F-35 savaş uçaklarının orduya dahil edilmesinden sonra hava üslerinin fizyolojik yapılarında ciddi değişikliğe gideceği belirtildi.
Belçika'nın ABD'den aldığı F-35 savaş uçaklarının 2025 yılının bahar aylarında Florennes'e ve iki yıl sonra da Limburg'taki Kleine-Brogel hava üslerine gelmesi bekleniyor. F-35'lerin gelişiyle hava üslerinin fizyolojik yapısı ve pilot eğitimi, hava bileşeninin işletilme sistemi tamamen değişecek. 2023 ve 2024 yılları arasında ise Belçikalı pilotlar ve teknisyenler ABD'nin güneybatısındaki Arizona eyaletinde eğitim alacaklar.
Belçika Savunma Bakanlığı, Haziran ayının sonunda Florennes ve Kleine-Brogel'de iki yüksek güvenlikli F-35 kompleksinin inşası için bir ön bildirim yayınladı. Özel bir şirket tarafından toplam 275 milyon euroya mal edilecek olan komplekslerin 2026 yılı sonuna kadar hazır olması planlanıyor.
Havacı Albay Harold Van Pee, F-35 uçaklarının güvenlik açısından hem fiziksel hem de sibernetik olarak Belçika'nın uçuş eğitim şeklini derinden değiştireceğini söyledi. Değişikliğin en önemli sebebi Belçika hava üssünün dar olması ve F-35 eğitim misyonları için daha fazla hava sahası gerektiği olarak gösteriliyor. Bu yüzden Belçikalı pilotlar, İtalya, Norveç ve ABD'de daha fazla eğitim almak zorunda kalacak. Ayrıca uçakların aşırı gürültülü olmasının da Belçika'da eğitimleri zora sokacağı belirtiliyor.
Geçtiğimiz Ekim ayında Michel hükümeti, ABD ile 34 yeni F-35-A savaş uçağının satın alınması konusunda 3,8 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.



Tahran İngiliz Maslahatgüzarını dışişlerine çağırdı

Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
TT

Tahran İngiliz Maslahatgüzarını dışişlerine çağırdı

Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)

İran resmi basını, bugün İran Dışişleri Bakanlığı'nın, ülkesinde İran vatandaşlarının tutuklanması ve İngiltere'nin İran aleyhine “yalan iddialar” yaydığı gerekçesiyle, Tahran'daki İngiliz maslahatgüzarını çağırdığını duyurdu.

Bu ayın başlarında, İngiliz polisi iki ayrı operasyonda 7 İranlıyı gözaltına aldı ve bunlardan 3’ü geçen hafta yabancı bir istihbarat teşkilatına, özellikle de İran istihbaratına yardım etmek amacıyla hareket etmekle suçlandı.

Üç sanık gözaltına alındı ve 6 Haziran'da yapılacak ilk duruşmada hâkim karşısına çıkacaklar. Diğer dört kişi ise serbest bırakıldı, ancak soruşturma devam edecek.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, resmi medyaya yaptığı açıklamada, "İran'a baskı yapmak hedefiyle siyasi amaçlı olduğu anlaşılan bu tür eylemlerin uygunsuz sonuçlarının sorumluluğu İngiliz hükümetine aittir" dedi.

İngiliz Maslahatgüzarı çağrılarak, İran vatandaşlarının tutuklanmasının nedenleri ve hukuki dayanağı konusunda resmi bir açıklama istenecek.

İngiliz hükümeti, İran'ı yabancı nüfuz listesinin en üst kategorisine yerleştirmiştir. Bu, Tahran'ın Birleşik Krallık'ta siyasi nüfuzunu kullanmak için yaptığı her şeyi kaydetmesini gerektirmektedir.