​Huawei, ABD’ye karşı ‘demir ordu’ oluşturuyor

Çinli Huawei şirketi (Arşiv-Şarku’l Avsat)
Çinli Huawei şirketi (Arşiv-Şarku’l Avsat)
TT

​Huawei, ABD’ye karşı ‘demir ordu’ oluşturuyor

Çinli Huawei şirketi (Arşiv-Şarku’l Avsat)
Çinli Huawei şirketi (Arşiv-Şarku’l Avsat)

Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei, üç ila beş yıl sürecek geniş bir reform planı kapsamında ABD saldırılarına karşı koyabilecek ‘demir ordu’ oluşturmaya hazırlanıyor.
Bloomberg’in haberine göre, Zhengfei açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Çinli şirkete uygulanan ticari kısıtlamalar sebebi ile Huawei’de büyük değişiklikler yapıldığına değindi.
Çinli teknoloji devi Huawei, son yıllardaki atılımı ile ABD tarafından büyük bir tehdit olarak algılandı ve Washington'un engeline takıldı. Huawei telefonlarının neredeyse tamamında bulunan ABD ekipmanlarının yasaklanması ve ABD yaptırımlarının şiddetinin artması, Çinli teknoloji devini bir takım önlemler almaya itti.
Huawei’nin kurucusu, bu gelişmelerle başa çıkmak için iç reformun gerektiğini belirtirken, yeni yapılanmanın nasıl geliştirilebileceği hakkında ayrıntı vermedi.
Zhengfei 2 Ağustos’ta yazdığı mektupta, reform sürecini güçlü ve zor şartlarda tamamlamak gerektiğini belirterek, "yenilmez demir bir ordu" oluşturulmasının zafere yardımcı olabileceğini söyledi.
ABD açısından büyük sorun olarak görülen Huawei kurucusu Ren Zhengfei, daha önce ABD’nin ticaret keyfiyetini arttırma amaçlı piyasalardan stratejik olarak geri çekilmekten bahsetmişti.
ABD’nin kara listeye aldığı Huawei şirketi, Başkan Donald Trump yönetimi yaptırımlarının 190 bin çalışanını ne kadar etkileyeceğinden emin değildi. Yaptırımlar sonrası Huaweii, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalırken, işten çıkarmalar özellikle Huawei’nin Ar-Ge birimindeki görevlileri içeriyor.
Huawei, 2020 yılında dünyanın en büyük akıllı telefon üretici olabileceğini düşünürken bu yılın ilk çeyreğinde güçlenip, ikinci çeyrekte özellikle akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayar satışlarında gerileme yaşadı.
Ren Zhengfei, ABD kısıtlamalarının, özellikle 5G sektöründeki Huawei'nin üst düzey ürünlerini kesinlikle etkilemeyeceğini söyleyerek, ABD’nin gelişmiş 5G’yi kullanmadığını ifade etti.



Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
TT

Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)

Batılı ülkelerdeki büyük firmalar, Çin üretimi yapay zeka modellerini kullanmaya yöneliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Amazon Web Services, Microsoft ve Google gibi Amerikan devlerinin, müşterilerine DeepSeek’i bir seçenek olarak sunmaya başladığını yazıyor.

Bu durumun, ABD hükümetinin veri güvenliği nedeniyle Çinli DeepSeek firmasının bazı uygulamalarını devlet cihazlarında yasaklamasına rağmen gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre, ABD’li OpenAI firmasının ürettiği ChatGPT en popüler yapay zeka destekli sohbet botu olma özelliğini koruyor. Küresel çapta uygulamanın 910 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Çinli mühendislerin tasarladığı DeepSeek ise 125 milyon kez indirildi.

Harvard Üniversitesi’nin haziranda yayımladığı bir çalışmada, Çin’in yapay zekada öne çıkmasını sağlayan iki temel unsurun veri zenginliği ve insan sermayesi olduğu belirtilmişti.

WSJ’nin analizine göre de Amerikan şirketleri daha çok “yapay genel zeka” (AGI) gibi devrimsel ilerlemelere yoğunlaşırken, Çinli firmalar pratik uygulamalarla günlük sorunları çözmeye odaklanıyor. Çinli şirketler aynı zamanda modellerini açık kaynak olarak sunuyor. Bu sayede kullanıcılar modelleri kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliyor.

Alibaba’nın “Qwen” adlı açık kaynak modelinin dünya genelinde 100 binden fazla türevi geliştirildi. Haberde, Japonya Ekonomi Bakanlığı için özel yazılımlar geliştiren Tokyo merkezli Abeja şirketinin Google ve Meta yerine Qwen’i tercih ettiğine dikkat çekiliyor.

DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1'i, 20 Ocak'ta piyasaya sürmüştü. ABD’li şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu.

Batılı ülkeler, DeepSeek’in siber güvenliği ihlal ettiğini ve verilerin Pekin yönetimiyle paylaşılmasını sağladığını öne sürmüş, firmaysa iddiaları yalanlamıştı.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi, DeepSeek’in diğer yapay zeka modellerine göre daha iyi veri güvenliği sağladığını savunuyor. Üniversite yetkililerinden Tarık Surtee, “Açık kaynaklı olması ve çevrimdışı kullanılabilmesi, verilerimizi koruyor” diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT