​Facebook, kullanıcılarının sesli konuşmalarını dinlediğini itiraf etti

Facebook logosu (AP)
Facebook logosu (AP)
TT

​Facebook, kullanıcılarının sesli konuşmalarını dinlediğini itiraf etti

Facebook logosu (AP)
Facebook logosu (AP)

ABD medyasında yer alan haberlere göre Facebook, kullanıcılarının konuşmalarını dinlemek ve yazıya dökmesi için şirket dışından çok sayıda kişiyi işe aldı. İlk kez Bloomberg tarafından ortaya atılan ve ismini açıklamak istemeyen bu kişiler, konuşmaların kopyalandığını itiraf etti. Ancak Facebook yaptığı açıklamada, bu uygulamanın uzun süre önce askıya alındığını belirtti.
Facebook şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Apple ve Google gibi biz de ses dosyaları üzerindeki insan denetimlerini bir haftadan daha uzun bir süre önce bıraktık” ifadeleri kullanıldı.
Facebook yetkilileri, ABD merkezli haber ajansı AP’nin konu ile ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, çıkan haberlere göre, ses kayıtlarını yazıya döken kişiler, Facebook'un yapay zekasının mesajları doğru bir şekilde yazıya döküp dökmediğini test etti.
Bloomberg’in haberine göre, bu projede yer alan kişiler özel içerikli sohbetleri dinleyebildiklerini fakat bunları neden yazıya döktüklerini bilmiyordu.
Apple, Amazon, Google ve sesli destek projeleri üzerinde çalışan diğer şirketler, ürünlerini geliştirmek için sesli sohbetleri kopyaladıklarını kabul etmişti.
Google ve Apple, son haftalarda uygulamayı durdurduklarını söylerken Amazon ise hala Alexa ve Eco sistemi ile kullanıcılarına ses kayıtlarının kopyalanmasını engelleme seçeneğini sunuyor.
ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından kullanıcı verilerini kötüye kullandığı için yakın zamanda 5 milyar dolar para cezasına çarptırılan Facebook, ses kayıtlarının reklam ya da sayfaların daha işlevli hale getirilmesi için kullanıldığını belirtti.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg geçen yıl Federal Ticaret Komisyonu’nda verdiği demeçte, “Mikrofonlarınızda neler olup bittiğini dinlediğimiz ve reklamcılık için kullandığımıza dair bir komplo teorisinden bahsediyorsunuz. Biz bunu yapmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak şirket daha sonra, Senato üyelerini, kullanıcıların izin vermesi durumunda görüşmelerin toplandığını yazılı olarak bildirdi fakat daha sonra yapılan konuşmalarda ne için kullanıldığını belirtmedi.



Çığır açıcı gen tedavisi, işitme kaybını tek dozla düzeltti

Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
TT

Çığır açıcı gen tedavisi, işitme kaybını tek dozla düzeltti

Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Yeni bir araştırmaya göre, çığır açan bir gen tedavisi tek bir enjeksiyonla insanlardaki işitme kaybını birkaç hafta içinde tersine çevirebiliyor.

İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar son teknoloji tedavinin, doğuştan sağırlığı veya ileri derecede işitme bozukluğu olan çocuk ve yetişkinlerin işitme yetisini iyileştirdiğini ve klinik bir deneyde 7 yaşındaki bir çocuğun duyma becerisini neredeyse tamamen geri kazandığını açıkladı.

Hakemli dergi Nature Medicine'da detaylandırılan klinik çalışma, OTOF geninin sağlıklı bir kopyasının iç kulağa enjekte edilmesiyle 10 katılımcının tümünün işitmesinin gelişme gösterdiğini ortaya koydu.

Küçük ölçekli deney, OTOF adı verilen bir gendeki mutasyonlar sonucu genetik sağırlık veya ileri seviye işitme bozukluğundan muzdarip kişileri içeriyordu.

Bu mutasyonlar, ses sinyallerinin kulaktan beyne iletilmesinde kilit rol oynayan otoferlin proteininin eksikliğine neden oluyor.

Araştırmacılar tedavinin en çok çocuklarda işe yaradığını belirtse de yetişkinlere de fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Deneyde adeno ilişkili virüsün sentetik ve zararsız bir versiyonu kullanılarak düzgün işleyen bir OTOF geni tek bir enjeksiyonla iç kulağa verildi.

Tedavinin etkileri hastaların çoğunda belirgin biçimde görülürken, işitme yetisi sadece bir ay sonra hızla iyileşti.

Araştırmacılar 6 ay sonra tüm katılımcılarda işitmede önemli ölçüde iyileşme kaydedildiğini ve algılanabilir ortalama ses seviyesinin 106 desibelden 52 desibele düştüğünü belirtiyor.

Çalışmada tedaviye en iyi yanıt verenlerin 5 ila 8 yaşındakiler olduğu tespit edildi.

7 yaşındaki bir kız çocuğu işitme yetisini neredeyse tamamen hızla geri kazandı ve 4 ay sonra annesiyle günlük konuşmalar yapabilmeye başladı.

Karolinska Enstitüsü'nden çalışmanın ortak yazarı Maoli Duan, "Bu yöntem ilk kez ergenler ve yetişkinlerde test edildi" diyor.

Katılımcıların çoğunda işitme duyusunun büyük ölçüde iyileşmesi, yaşam kaliteleri üzerinde derin bir etki yaratabilir. Şimdi bu etkinin ne kadar kalıcı olduğunu görmek için bu hastaları takip edeceğiz.

Araştırmacılar ayrıca tedavinin güvenli olduğunu ve iyi tolere edildiğini de saptadı. Katılımcılar 6-12 aylık takip süresinde herhangi bir ciddi yan etki bildirmedi.

En yaygın reaksiyon, bir tür akyuvar olan bağışıklık sistemi nötrofillerinin sayısındaki azalmaydı.

"OTOF sadece başlangıç" diyen Dr. Duan, araştırmacıların GJB2 ve TMC1 gibi diğer yaygın sağırlık genleri üzerinde de çalıştığını ekliyor.

Bunların tedavisi daha karmaşık ancak bugüne kadarki hayvan deneyleri umut verici sonuçlar ortaya koyuyor. Farklı genetik sağırlık türlerinden muzdarip hastaların bir gün tedavi görebileceğine güvenimiz tam.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news