Trump istedi Netanyahu iki Kongre üyesini engelledi

Amerikan Kongre üyesi İlhan Ömer (EPA)
Amerikan Kongre üyesi İlhan Ömer (EPA)
TT

Trump istedi Netanyahu iki Kongre üyesini engelledi

Amerikan Kongre üyesi İlhan Ömer (EPA)
Amerikan Kongre üyesi İlhan Ömer (EPA)

İsrail medyası, ABD Kongresi’nin Demokrat ve Müslüman üyeleri İlhan Ömer ve Rashida Tlaib’in beklenen ziyaretleri öncesi İsrail’e girişlerinin yasaklandığını yazdı.
İsrail’de yayın yapan Channel 12 kanalı, İçişleri Bakanı Aryeh Deri’nin aldığı kararı duyururken, Jerusalem Post gazetesi de ABD’li iki siyasetçinin girişine izin verilmesi için dile getirilen taleplere rağmen bu çağrılara itibar etmeyen Bakan Deri’nin yasağı uygulayacağının öğrenildiğini aktardı.
Trump'ın “geldikleri yere dönsünler” dediği göçmenlerin ABD Kongresi'nde 68 temsilcisi var
Axios'un haberine göre ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarıyla konuşurken İsrail’i boykota destek veren kişilerin bu ülkeye girişlerinin engellenmesine imkan tanıyan 2017 tarihli kanunun uygulanması gerektiğini söylemesinden yalnızca günler sonra İsrail’den böyle bir haber geldi.
Trump’ın böyle bir görüş bildirdiğine dair haberleri yalanlayan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Stephanie Grisham ise “İsrail hükümeti dilediğini yapabilir. Bunlar sahte haberler” demişti.
İsrail yönetimine karşı eleştirileri nedeniyle Trump tarafından sıklıkla “antisemitik” ve “İsrail karşıtı” davranmakla suçlanan Ömer ve Tlaib’in İsrail-Filistin çatışmasına dair daha fazla bilgi sahibi olmak adına 18 Ağustos’ta bu ülkede olması öngörülüyordu.
Filistin meselesindeki tutumundan dolayı İsrail'e karşı oluşturulan "Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar" (BDS) adıyla bilinen harekete destek veren iki Kongre üyesi ayrıca Trump’ın göçmen karşıtı söylemlerine maruz kalan siyasetçiler arasında yer alıyor.
İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği, ziyaretle ilgili olarak koordine halinde olmadıklarını ve İsrailli herhangi bir yetkili ile resmi bir toplantı düzenlenmediklerini bildirdi.
Şunu da belirtmekte fayda var ki; yurtdışından gelen hiç kimse İsrail Ben Gurion Havaalanı veya Ürdün sınırındaki İsrail Allenby Köprüsü dışında Filistin topraklarına giriş yapamıyor.
Tlaib ve Ömer, Filistin yanlısı bir hareket olan İsrail'e karşı boykot hareketini destekleyen Demokratik İlerici Kanat'tan Kongreye seçilen ilk Müslüman kadınlar.
İsrail İçişleri Bakanı, boykot destekçilerinin İsrail'e girmesini yasaklayan yasayı temel alarak milletvekillerinin girişini engelledi.
İsrail, 2017'de “bilinçli olarak İsrail'e boykotu çağrısı yapan” yabancıların bölgelerine girmesini önleyen tartışmalı bir yasa çıkardı. Ancak Dışişleri Bakanlığı, politikacıların ve hükümet yetkililerinin diplomatik tepki korkusu nedeniyle bu yasadan muaf tutulmasını önerdi.
Trump'ın ve iki milletvekilinin pozisyonları nedeniyle, İsrail durumla başa çıkmak için bir alarm durumunda bulunuyor. İlk başta, İsrail milletvekillerinin ziyaretlerine izin verdi ve İsrail'in ABD Büyükelçisi Ron Dermer izin verileceğinin açıklamasının ardından ziyaretin programı ve pozisyonları hakkında ateşli bir tartışma yapıldı.
Salı sabahına kadar İsrail’in Amerika’ya olan saygılarından dolayı bu iki milletvekilinin girişine engel çıkarmayacağı düşünülüyordu. Trump’ın bu kararı eleştirmesine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu son kararı almadan önce bakanlarıyla görüştü.
Ancak İsrail’in konumunun değişmesi iki milletvekilinin Filistin hükümetini ziyaret edeceği bilgisini edindikten sonra oldu ve İsrailli yetkili mevcut haliyle ziyaretin engellenme eğiliminin açık olduğunu söyledi.
Şarku’l Avsat’ın haberine göre Netanyahu’nun yetkililerle yaptığı toplantıda, eğer ziyaret gerçekleşirse İsrailli yetkililerin gezide Filistinli yetkililere eşlik etmemesi gerektiği zira bu durumun Filistin’in bu topraklarda meşruiyetini tanımak anlamına geleceği belirtildi.
İsrail’in bu kararının Demokratlarla yeni bir savaş başlatması anlamına geliyor. Washington Post’un haberine göre, Demokratlar Netanyahu ile yeni bir savaşa hazırlanıyor. Demokratlar liderler ve bazı İsrail yanlısı gruplar inançlarından dolayı iki Kongre üyesinin İsrail’e girmesinin engellenmesi konusunda uyarıda bulundular.
43 yaşındaki Tlaib Batı Şeria'da bir köyde doğdu. ABD vatandaşı olan İlhan Ömer'in kökenleri, göç ettiği Somali'den geliyor.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters