Filistin polisi kapsamlı bir intifada konusunda uyardı

Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)
Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)
TT

Filistin polisi kapsamlı bir intifada konusunda uyardı

Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)
Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)

Filistin güvenlik güçleri giderek artan ekonomik kriz ve müzakerelerin donduğu bir zaman diliminde Batı Şeria’da kapsamlı bir intifada hareketinin patlak vermesine karşı uyarıda bulundu. Filistin emniyet kaynakları Batı Şeria’da silahlı operasyonların meydana gelmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.
En son operasyonlar öncesinde hazırlanan raporda mevcut durum devam ederse intifadaya yol açan şiddetli çatışmalar yaşanabileceği vurgulandı. Yedi Ahronot Gazetesi konuyla ilgili olarak siyasi donukluk sadece Ramallah hükümetini değil Filistin emniyet güçleri için de endişe kaynağı olduğunu belirtti.
Raporda 16-25 yaş aralığındaki genç grubun işsizlik nedeniyle gelecek kaygısı taşıdığı  ve bu öfkenin genç nesilde operasyon düzenleme riskine dönüşeceği endişesi dile getirildi.
Rapor, tutukluların ifadelerine, sokakta ve sosyal medyada söylediklerine dayanılarak hazırlandı.
Tüm veriler, Batı Şeria’da bıçaklama, ezme ve silahlı operasyonların artacağını işaret ediyor. Raporun bir hafta önce el-Halil kentinde bir İsrail askerinin öldürülmesinden önce yazılması dikkat çekici. Raporda, Batı Şeria’da silahlı operasyon yapmak isteyen bir kişinin yerli yapım bir silah edinmesinin çok kolay olduğuna da dikkat çekildi. Hamas’ın Gazze içinde ve dışında operasyon yapmak için eleman toplamasının da bunların uygulanma şansını arttırdığı belirtildi.
Şarku'l Avsat'ın haberine göre Raporda diğer sebepler olarak, Batı Şeria’da bir dizi silahlı operasyonun patlak vermesi, giderek kötüleşen ekonomik durum, Gazze’de yapılan Geri Dönüş Yürüyüşlerinden esinlenme, Gazze’deki ateşkes çabalarındaki durum gösterildi. Raporda Batı Şeria kamuoyunun Filistin Hükümetin son olarak imzaladığı ateşkesin son on yılda kendilerine hiçbir şey kazandırmadığı buna karşılık Hamas’ın kullandığı silahın Tel Aviv’i ateşkes çözüm üretmeye çalıştığını düşünüyor. Böylelikle Gazze kuşatmanın hafifletilmesi için milyonlarca dolarlık yardım alabildi.
Filistin memurlarının ve güvenlik görevlilerinin çocuklarının da şiddet eylemelerine katıldığı belirlenen raporda, başkanlığını Mahmud Abbas’ın yaptığı Fetih hareketi içinde de silahlı mücadeleye dönüş seslerinin yükseldiği ifade edildi.
Filistin ve İsrail güvenlik güçleri, ekonomik ve siyasi baskının Batı Şeria’yı kaos ve terör ortamına sürüklemesinden endişe duymada hemfikirler. Üst düzey İsrail güvenlik yetkilileri durumun daha da kötüleşmemesi için kesilen vergi gelirlerinin Filistin hükümetine devredilmesini tavsiye ediyor.
Güvenlik durumunun giderek kötüleşecek olması hem İsrail hem de Filistin tarafından endişe kaynağı. Son hafta içinde gerçekleşen operasyonlardan birinde Batı Şeria’da bir yerleşim biriminin girişinde bir genç iki kişiyi ezmiş ve yaralanmalarına sebep olmuştu. Bu saldırından sadece bir gün önce iki genç Kudüs’te İsrail polislerine bıçakla saldırmışlardı. Bu olaydan bir hafta öncede el-Halil yakınlarında bir İsrail askeri ölü bulunmuştu. Son aylarda Şabak, Hamas’ın Batı Şeria ve İsrail’de büyük operasyonlar gerçekleştirmek için eylem hazırlığında olduğunu belirtti. Şabak son aylarda Batı Şeria’da operasyon düzenlemek isteyen bazı Hamas hücrelerinin çökertildiğini açıkladı.



Irak Başbakanı Sudani Şarku’l Avsat’a konuştu: İran'ın ABD ile anlaşma konusunda niyeti ciddi

Irak Başbakanı Sudani (Şarku’l Avsat)
Irak Başbakanı Sudani (Şarku’l Avsat)
TT

Irak Başbakanı Sudani Şarku’l Avsat’a konuştu: İran'ın ABD ile anlaşma konusunda niyeti ciddi

Irak Başbakanı Sudani (Şarku’l Avsat)
Irak Başbakanı Sudani (Şarku’l Avsat)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran'ın ABD ile anlaşma konusunda niyetinin ‘ciddi’ olduğunu vurguladı. Sudani, İsrail ile İran arasındaki son savaş sırasında ülkesinin Tahran'dan Washington'a, ‘saldırının durdurulması şartıyla’ müzakereye hazır olduğunu belirten mesajlar ilettiğini açıkladı.

Sudani, Bağdat'ta Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, İran'a yakın Iraklı gruplarla ilişkilerin yönetilmesinin ‘çaba gerektirdiğini ve savaş sırasında duyguları kontrol altına almayı başardıklarını’ söyledi. Irak Başbakanı, hükümetinin ‘devlet kurumları dışında herhangi bir silahın varlığını kabul etmeyeceğini’ de sözlerine ekledi.

Tahran ile ilişkilerini ‘stratejik ortaklık’ olarak nitelendiren Başbakan Sudani, “Irak meselesi ve onun hiçbir bölgesi, İran yönetiminin kontrolünde değil. Irak hiçbir zaman kimsenin egemenliği altında olmamıştır ve olmayacaktır” dedi.

Övgüyle bahsettiği Suudi Arabistan ile ilişkilerin ‘en iyi durumda’ olduğunu belirten Irak Başbakanı, İran ile İsrail arasındaki son savaş sırasında iki ülke arasında ‘yüksek düzeyde ve kesintisiz bir koordinasyon’ olduğunu vurguladı.

Suriye ile ilişkilerin ‘normal ve doğru yolda’ olduğunu, özellikle güvenlik koordinasyonu konusunda olduğunu ifade eden Sudani, “Çeşitli olaylar konusunda iletişim devam ediyor ve endişelerimizi dile getirdik” diye ekledi.

Savaş sırasında Irak radarlarının hedef alınmasıyla ilgili teknik soruşturmayı takip ettiğini belirten Sudani, “Bu olay görmezden gelinmeyecek ve faili kim olursa olsun hesap verecektir” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yaşanan krizin siyasi bir arka planı olmadığını veya Kürt lider Mesud Barzani ile ilişkilerinin bozulduğu iddialarını yalanlayan Başbakan Sudani, son durumdaki farklılığın hukuki ve teknik bir farklılık olduğunu ve tüm siyasi güçlerin bölgenin istikrarına önem verdiğini, çünkü bunun Irak'ın istikrarının bir parçası olduğunu açıkladı.