Tibi Likud'u Knesset'te etnik temizlik yapmaya çalışmakla suçladı

Tibi Likud'u Knesset'te etnik temizlik yapmaya çalışmakla suçladı
TT

Tibi Likud'u Knesset'te etnik temizlik yapmaya çalışmakla suçladı

Tibi Likud'u Knesset'te etnik temizlik yapmaya çalışmakla suçladı

Ortak Arap Listesinin bir üyesi olan Ahmed Tibi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Knesset'te kendisine karşı çıkan herkese karşı etnik temizlik kampanyası yürütmekle suçladı.
Tıbi, dün Yediot Ahranot gazetesine yaptığı açıklamada, “Netanyahu Arapları nüfusu tehdit eden unsur olarak görüyordu şimdi de seçimleri tehdit ettiklerini düşünüyor” dedi.
Milletvekilinin bu açıklamaları Likud Partisine katılan ve Arap Ortak Listesi’nin seçimi engellemeye çalışan aşırı dinci Otzma Yehudit partisine yönelikti.
Bu konuda dilekçe verenler Arap milletvekillerinin terörü desteklediği, İsrail’i bir Yahudi Devleti olarak kabul etmediği ithamlarına yer verdiler. İsrail kanunları gereğince İsrail’e karşı silahlı terör örgütlerini destekleyen ve İsrail devletini tanımayan kişi ya da partilerin seçime katılmalarının engelleyebileceğini de dile getirdiler.
Dilekçe aşırılıkçı parti lideri İtimar Ben Afir tarafından mahkemeye verildi. Bu esnada kendisine Likud Partisinden yedi merkez seçim komisyonu üyesi de eşlik etti. Ben Afir, “çocukları öldürmeyi destekleyen herkes Knesset’te değil hapiste olmalı” dedi.
Dilekçe vermeye Likud üyelerinin de katılması Ortak Arap Listesi bloğu üyelerinden sert eleştiri aldı. Bloğun üyelerinden biri olan Ayed Tuma Süleyman atılan adımın etnik temizlik anlamına geleceğini belirtti.
Yüksek Mahkeme’nin Ortak Arap Listesi Bloğu’nu seçime katılmaktan menetmesi beklenmiyor. Daha önce de Arap Partilerin seçime katılmaması talebiyle verilen dilekçeler reddedilmişti.
17 Eylül’de yapılacak seçime Ortak Arap Listesi’nden katılacak partiler şunlar: Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş), Değişim için Arap Hareketi (Ta'al), Ulusal Demokratik Birlik (Balad)
Otzma Yehudit liderleri kendilerini haham Meir Kahane'nin takipçileri olarak tanımlıyorlar. Parti, İsrail’den Yahudi olmayan göçlerin teşvik edilmesini, İsrail’e bağlılığını ilan etmeyi reddeden İsrail’deki Filistinlilerin ve Arapların sınır dışı edilmesini isterken Batı Şeria’nın tümünü kapsayan bir Yahudi Devleti egemenliğini öngörüyor.
Yüksek mahkeme partinin eski lideri Mikhail Ben-Ari’nin Nisan ayı seçimlerine ırkçılık karşıtı yasalar gereğince katılmasını engelledi. Yüksek Mahkeme Ortak Arap Listesine yönelik talebi bugün değerlendirirken aynı zamanda Otzma Yehudit partisinin iki üyesinin de seçime girmesinin engellenmesi konusunu tartışacak.
Başsavcı Avichai Mandelblit, adı geçen iki kişinin Araplara karşı yaptıkları ırkçı söylemleri nedeniyle engellenmeleri gerektiğini ancak diğer üye ve parti için böyle bir yasağın söz konusu olmayacağını ifade etti.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.