​Ürdün’ün Remse şehrinde sigara protestoları yeniden alevlendi

​Ürdün’ün Remse şehrinde sigara protestoları yeniden alevlendi
TT

​Ürdün’ün Remse şehrinde sigara protestoları yeniden alevlendi

​Ürdün’ün Remse şehrinde sigara protestoları yeniden alevlendi

Ürdün’ün Suriye sınırında yer alan Er-Remse şehrinde, hükümetin ülkeye girişine izin verilen sigara miktarına sınırlama getirmesine yönelik protesto gösterileri yeniden başladı. Protestocular gerilimi tırmandırarak, güvenlik güçlerine karşı molotof kokteyli fırlattı.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklara göre, hükümetin, protestoların meydana geldiği bölgenin milletvekilleri ve önde gelen şahsiyetleriyle yaptığı toplantının başarısız olmasının ardından gösteriler yeniden alevlendi.
Gösterilerde güvenlik güçlerine ait bir araç yakılırken, protestocular veya güvenlik güçleri saflarında herhangi bir can kaybı olmadı.
Ürdün'ün kuzeyindeki er-Remse şehrindeki yüzlerce kişi, hükümetin geçtiğimiz hafta ülkeye girişine izin verilen sigara miktarına sınırlama getirmesini protesto etmeye başlamıştı.
Bölge milletvekilleri ile ileri gelenleri, hükümeti devirmek için slogan atılan, yol kapatılan ve lastik yakılan halk protestolarına müdahale etmiş, hükümet de protestocuların taleplerini görüşmek üzere dün bir toplantı yapılacağını açıklamıştı.
Hükümet aldığı karar metninde, yerel pazardaki rekabeti olumsuz etkileyen kaçakçılığa son vermek amacıyla ülkeye sokulacak sigara miktarını kişi başına bir kartonla sınırlandırmıştı.
Şarku’l Avsat’a konuya ilişkin demeç veren er-Remse Milletvekili Halid Ebu Hasan, hükümetin söz konusu kararının, Ürdün ve Suriye arasındaki ticarete bağımlı olan er-Remse sakinlerinden,
Ürdün ve Suriye arasında çeşitli malların ticaretinde aktif olan ‘Denizciler’ hareketini hedeflediğini söyledi.
Yasa çıkarmanın hükümetin hakkı olduğunu aynı zamanda bunların vatandaşların hakları ile hazine fonları ve gelirlerin korunması amacıyla çıkarıldığını vurgulayan Ebu Hasan, mevzuat hükümleri uygulanmadan önce sınır bölgeleri ve burada yaşayan nüfus arasındaki ticaretin doğasını dikkate almanın önemine değindi.
‘Er-Remse Denizciler Koordinasyonu’ tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada ise protestoların, hükümetin kaçakçılığı bahane ederek denizcilere ve er-Remse sakinlerine yönelik haksız kararına cevap olarak geldiği ifade edildi.
Açıklamada, hükümetin kaçakçılıkla ilgili kararlarının, kuzey sınırı aracılığıyla Suriye’den Ürdün’e tonlarca sigara ve uyuşturucuyu sokan kaçakçılık liderleriyle mücadeleyi esas alması vurgulanarak, ülke ekonomisinde bir kartondan fazlasını yasaklama yoluyla değil ülkeye giren devasa miktarların peşinde koşarak tasarruf edileceğinin altı çizildi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.