Suudi Arabistan Yemenli balıkçıları neden destekliyor?

(SPA)
(SPA)
TT

Suudi Arabistan Yemenli balıkçıları neden destekliyor?

(SPA)
(SPA)

Yemen'in doğusundaki el-Mehra kentinde, 2018 yılında gerçekleşen Luban kasırgası sonrası birçok balıkçı teknesi büyük hasar almıştı. Ancak Suud Arabistan’ın inşa programı ile beraber Yemenli balıkçılar gelir kaynaklarını sağladıkları teknelere tekrar kavuştu. Teknesi yenilenen balıkçılardan birisi de Yemenli Abdul Samad Sadat’tır.
Teknesi yenilenen balıkçılardan birisi de Yemenli Abdul Samad Sadat, Yemen'in yeniden inşası kapsamında Suudi Arabistan’ın sağladığı inşa programından kendisi ve yüzlerce Yemenli vatandaşın faydalandığını, balıkçı teknelerine modern motorlar takıldığını ifade etti.
Peki,  Suudi Arabistan neden Yemenli balıkçıları destekliyor? Sorusuna cevap, dün Suudi Arabistan Basın Ajansı tarafından yayınlanan ve Yemen sahilinin üç deniz boyunca 2500 kilometreden fazla sınıra sahip olduğunu belirten raporda yer almaktadır.
‘Suudi Arabistan Yemenli balıkçıları neden destekliyor?’ Sorusuna cevap, dün, Suudi Arabistan Basın Ajansı tarafından yayınlanan ve Yemen sahilinin üç deniz boyunca bin 500 kilometreden fazla sınıra sahip olduğunu belirten raporda yer almaktadır.
Bu bölgeler arasında, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Arap (Basra) Körfezi bulunuyor. Ayrıca Aden, Abyan, Hadramevt, El-Hedeyde, Hacca, Lahic, Taiz, Şabva ve el-Mahra bu bölgeler arasında yer alıyor.
Balıkçılık, Yemen ekonomisinde önemli bir gelir kaynağı ve yarım milyondan fazla kişiye iş imkânı sağlayan ve 1,7 milyon kişiyi ekonomik olarak destekleyen bir sektördür.
2014 yılında balıkçılık yapanların sayısı 28 bine ulaşmıştı. Balıkçıların aylık ortalama geliri 2015'ten önce 35 bin 611 bin Yemen riyaliydi. (yaklaşık 145 dolar)
Balıkçılık sektörü 2015'ten önce ihracatta ikinci sırada yer almakta olup, 2006 yılında balık ihracatının değeri 28 milyar Yemen Riyaline ulaşmış idi. Ayrıca 2005 yılına kadar, kıyı şeridi boyunca balıkçılık kooperatiflerinin sayısı 128 kooperatife ulaşmış idi.
Yemen'deki toplam balıkçılık üretimi 2013 yılında 235 bin 342 ton ile en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Ardından üretim 2016 yılında kademeli olarak 154 bin 450 tona kadar geriledi.
Balık sektörü temel gıda kaynağı olarak önemli bir yere sahiptir. Yemen'in karasuları yüzlerce balık türü bakımından zengindir.
Yaklaşık 36 bin balıkçının gelir kaynağı olan teknelerinin fiyatlarındaki yüzde 100 ila yüzde 150 oranında artış ve buna ek olarak  motor fiyatlarındaki yüzde 200'lük artış dar gelirli balıkçılar için ciddi zorluk teşkil etmektedir. Bir tekne motorunun fiyatı 2018 yılında 3,9 milyon Yemen riyali (yaklaşık 15.400 dolar) değerindeydi.
Yemen, balıkçılık sektörünün yanı sıra diğer hayati ve temel yedi önemli sektörde, Suudi Arabistan’ın düzenlediği İnşa Programı tarafından desteklendi.
Bunun yanı sıra program, Yemen vatandaşlarına günlük yaşamlarını iyileştirme konusunda destek sağlamış ve Yemen hükümetinin ve Yemen valiliklerindeki yerel yetkililerle koordinasyon ve işbirliği içinde ülke ekonomisinin güçlendirilmesine katkıda bulunmuştur.
Programın 2018 yılında başlatılmasından bu yana Yemen'in Yeniden İnşa Edilmesi ve Yeniden Yapılandırılması kapsamındaki Suudi programı, balıkçılık sektörüne destek olmak amacıyla, balıkçı tekneleri sağlama ve teknelere modern motor sağlama projesi dâhil olmak üzere birçok özel projeler gerçekleştirmiştir.



Fransa ve Suudi Arabistan iki devletli çözüm konferansı için hazırlıklara başladı

Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)
Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)
TT

Fransa ve Suudi Arabistan iki devletli çözüm konferansı için hazırlıklara başladı

Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)
Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)

Paris: Mişel Ebu Necm & Washington: Ali Barada & Tel Aviv: Nezir Mecli

Fransa ve Suudi Arabistan, dün Paris ve New York'ta eş zamanlı olarak düzenlenen toplantılarda, 17-20 Haziran tarihleri arasında Birleşmiş Milletler'in ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan iki devletli çözüm konferansı için hazırlıklara ivme kazandırdı.

Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, konferansın hazırlıklarına yönelik bir çalışma oturumu için Paris'te Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'den mevkidaşlarını (Prens Faysal bin Ferhan, Bedr Abdulati ve Eyman Safadi) ağırladı. Bu, Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde Fransa ve Suudi Arabistan'ın eş başkanlığında düzenlenen benzer bir toplantıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Toplantıda Suudi heyeti başkanı Manal Rıdvan, "sembolik bir jest olarak değil, "bölgesel barışı" sağlamak için stratejik bir gereklilik olarak" Filistin devletinin kurulması için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Her iki görüşmede de konferansa yönelik hazırlıkların yoğun bir tempoda başladığı, destekleyen iki tarafın da siyasi çözüme kapıyı yeniden açacak gerçek bir atılım yapmak istedikleri görüldü.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Şin Bet'in (Şabat) yeni başkanı Tümgeneral David Zinni'nin gelecek ay göreve başlayacağını duyurdu.Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Zinni, Cezayir kökenli ama “Arapçı” değildir. Şin Bet'in başlıca uzmanlık alanlarından birinin Filistin meseleleri olması göz önüne alındığında, Arapça bilmemesi muhaliflerinin itiraz edebileceği bir nokta.

İsrail dün Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanını artırırken, ordu, Gazze'yi parçalamaya devam ederek Han Yunus ve diğer bölgelerde sözde "Refah modeli"ni uygulamaya devam ediyor.