Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı

Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı
TT

Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı

Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı

Tahkim Kurulu, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in 4 maçlık cezasını 3 maça indirdi. Sarı-kırmızılı takımın yardımcı antrenörü Ümit Davala'nın 3 maçlık cezasını ise onadı.
TFF Tahkim Kurulu bugün yaptığı toplantı sonrası şu kararları aldı:
"Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin teknik sorumlusu Fatih Terim ve antrenörü Ümit Davala ile ilgili PFDK'nın 05.09.2019
tarihli E.2019-2020/25 K.2019-2020/47 sayılı kararına itirazı incelendi.
Yapılan müzakere neticesinde;
- Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin teknik sorumlusu Fatih Terim'in sportmenliğe aykırı açıklamalarda bulunması nedeniyle FDT'nin 38/1-c ve 38/2. maddeleri uyarınca 4 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 19 bin TL para cezası ile cezalandırılması yönündeki PFDK kararının; 3 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 13 bin TL para cezası ile cezalandırılması şeklinde düzeltilmesine oyçokluğu ile,
- Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin antrenörü Ümit Davala'nın rakip takım taraftarlarına yönelik hakareti nedeniyle FDT'nin 41/1-c ve 35/4. maddeleri uyarınca 3 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 19 bin 500 TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- Erteleme taleplerinin reddine, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü, ve başkanı Erol Bedir ile ilgili PFDK'nın 05.09.2019 tarihli E.2019-2020/25 K.2019-2020/46 sayılı kararına itirazı incelendi. Duruşma için tayin edilen, 12.09.2019 Perşembe günü saat 15:30'da İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü Derneği vekili Av. Emirhan Çeviker'in hazır olduğu görüldü, sözlü beyanları alındı. Yapılan müzakere neticesinde;
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle FDT'nin 52/2. maddesi uyarınca 72 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, FDT'nin 52/3. maddesi uyarınca saha olaylarına karışan taraftarlarının bulunduğu Batı Alt C bloka giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi müsabakaya girişlerinin engellenmesinde sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT'nin 52/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan Kuzey Tribün Kuzey Alt C,D,E blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesinde sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün tribünlere seyircilerin görüşünü engelleyecek şekilde pankart asılmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle FDT'nin 46/1. maddesi uyarınca İhtar cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün takım halinde sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle FDT'nin 40/2. maddesi uyarınca 12 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün 31.08.2019 tarihinde kulüp resmi internet sitesinde sportmenliğe aykırı açıklamada bulunması nedeniyle FDT'nin 38/4. maddesi uyarınca 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün başkanı Erol Bedir'in sportmenliğe aykırı açıklamada bulunması nedeniyle FDT'nin 38/1-b maddeleri uyarınca 60 gün hak mahrumiyeti ve 40 bin TL para cezası ile cezalandırılması yönündeki PFDK kararının; 45 gün hak mahrumiyeti ve 30 bin TL para cezası ile cezalandırılması şeklinde düzeltilmesine, oybirliği ile,
- Erteleme taleplerinin reddine, oybirliği ile,
Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin PFDK'nın 05.09.2019 tarihli E.2019-2020/28 K.2019-2020/39 sayılı kararına itirazı incelendi. Yapılan müzakere neticesinde;
- Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT'nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan Spor Toto K,L,M,N Migros Tribünü K,L,M,N blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesinde sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin merdiven boşluklarının boş bırakılmaması nedeniyle FDT'nin 49/3. maddesi uyarınca 25 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında, sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle FDT'nin 52/2. maddesi uyarınca 24 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında, sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile karar verilmiştir."



Hossam Hassan: FIFA, Messi'nin Dünya Kupası'na devam etmesini sağlamak için Arjantin'i destekledi

Mısır Milli Takımı Teknik Direktörü Hossam Hassan (Reuters)
Mısır Milli Takımı Teknik Direktörü Hossam Hassan (Reuters)
TT

Hossam Hassan: FIFA, Messi'nin Dünya Kupası'na devam etmesini sağlamak için Arjantin'i destekledi

Mısır Milli Takımı Teknik Direktörü Hossam Hassan (Reuters)
Mısır Milli Takımı Teknik Direktörü Hossam Hassan (Reuters)

Mısır Milli Takımı Teknik Direktörü Hossam Hassan, 2026 Dünya Kupası son 16 turunda turnuvanın son şampiyonu Arjantin’e 2-3 mağlup olarak elenmelerinin ardından Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’ni (FIFA) açık bir şekilde suçladı.

Hassan, beIN Sports’a yaptığı açıklamada, “Biz daha iyiydik ancak yaşananlar adaletsizlikti. FIFA’nın sloganı ‘adil oyun ve saygı’ ancak kritik ve sonucu etkileyen hakem hatalarıyla haksızlığa uğradık” ifadelerini kullandı.

Hakemin kendileri lehine bir penaltıyı vermediğini ve anlaşılması güç bir nedenle gollerini iptal ettiğini belirtti. Hassan, Dünya şampiyonlarıyla karşılaştık, ancak Arjantin'e pazarlama nedenleriyle ayrıcalıklı muamele yapılıyor gibi görünüyor; bu da Messi ve son şampiyonun Dünya Kupası'nda kalmasını sağlamak için yapılıyor."

Hassan, “Doğam gereği kaybetmeyi sevmiyorum, özellikle de haksız bir yenilgiyse. Taraftarlarımızdan özür diliyorum. Onlara ‘Üzgünüm, sizi mutlu etmek istiyorduk’ diyorum. Hedefimiz daha ileri bir aşamaya ulaşmaktı. Onlara da söylüyorum: Üzülmeyin” diye konuştu.

Mısır Milli Takımı’nı kısa sürede gurur verici bir ekip haline getirdiklerini vurgulayan Hassan, “Hedeflerim bitmiyor. Yolumuza devam etmek istiyoruz, dünya futbolunun derinliklerine girdik” ifadelerini kullandı.

Hassan sözlerini şöyle tamamladı: “Kimseden korkmadığımızı kanıtladık. Kadromuzun büyük bölümü yerel ligde oynayan futbolculardan oluşmasına rağmen, Avrupa’da çok sayıda profesyonel oyuncuya sahip takımlarla karşı karşıya geldik.”


Uluslararası basın: Tartışmalı hakem kararları Mısır'ı Dünya Kupası'ndan eledi

Hakem Francois Letixier maç sırasında Muhammed Salah'ı işaret ediyor (EPA)
Hakem Francois Letixier maç sırasında Muhammed Salah'ı işaret ediyor (EPA)
TT

Uluslararası basın: Tartışmalı hakem kararları Mısır'ı Dünya Kupası'ndan eledi

Hakem Francois Letixier maç sırasında Muhammed Salah'ı işaret ediyor (EPA)
Hakem Francois Letixier maç sırasında Muhammed Salah'ı işaret ediyor (EPA)

Dünya basını, Arjantin ile Mısır arasında oynanan karşılaşmayı 2026 Dünya Kupası'nın en unutulmaz maçlarından biri olarak değerlendirdi. Arjantin'in 2-0 geriden gelerek uzatma dakikalarında bulduğu golle Mısır'ı 3-2 mağlup edip çeyrek finale yükselmesi geniş yankı uyandırırken, turnuvaya veda eden Mısır Milli Takımı da sergilediği performansla övgü topladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Arjantin'in "bir başka büyük şoktan son anda kurtulduğunu" yazdı. Haberde, Dünya Kupası tarihinde bu turnuvaya kadar galibiyeti bulunmayan Mısır'ın son dakikalara kadar son dünya şampiyonunu turnuva dışına itmeye çok yaklaştığı, ancak Cristian Romero, Lionel Messi ve Enzo Fernández'in öncülüğünde Arjantin'in tarihi bir geri dönüşe imza attığı ifade edildi.

Mısır'ın kaleci antrenörü Saafan Al-Saghir maç sırasında kırmızı kart gördü (EPA)Mısır'ın kaleci antrenörü Saafan Al-Saghir maç sırasında kırmızı kart gördü (EPA)

BBC, ilk yarıda penaltı kaçıran Messi'nin, Dünya Kupası tarihinde aynı turnuvada iki penaltı kaçıran ilk futbolcu olduğunu, buna karşın beraberlik golünü atarak eleme turlarında üst üste altı maçta gol atan ilk oyuncu unvanını elde ettiğini belirtti. Haberde ayrıca Messi'nin Dünya Kupası kariyerindeki gol sayısını 21'e çıkardığı, Enzo Fernández'in galibiyet golünün ise turnuva tarihindeki 3000'inci gol olduğu kaydedildi.

Karşılaşmanın Messi ile Muhammed Salah arasındaki düello olarak tanıtıldığına dikkat çeken BBC, ilk yarının yıldızının ise Messi'nin penaltısını kurtaran ve çok sayıda kritik kurtarışa imza atan Mısır kalecisi Mustafa Şubeyr olduğunu yazdı.

Haberde ayrıca Mısır'ın, VAR incelemesi sonrası Mustafa Ziko'nun golünün iptal edilmesine itiraz ettiği, son saniyelerde Muhammed Salah'a yapılan müdahale sonrası penaltı beklediği, ancak hakem François Letexier'in oyunu devam ettirdiği ve Arjantin'in bu pozisyonun ardından geliştirdiği atakta Enzo Fernández'in galibiyet golünü kaydettiği ifade edildi.

The Guardian, haberini "Messi'nin gözyaşları Arjantin'i Mısır karşısında inanılmaz bir geri dönüşe taşıdı" başlığıyla yayımladı. Gazete, "Futbolun altın kuralı şudur: Lionel Messi'yi asla ihmal etmeyin" ifadelerini kullanarak, Arjantin kaptanının önce Cristian Romero'nun golünün hazırlayıcısı olduğunu, ardından beraberlik golünü attığını ve maç sonunda büyük duygusallık yaşayarak gözyaşlarına hâkim olamadığını yazdı.

 Muhammed Salah maç sırasında hakem Francois Letixier ile konuşuyor (EPA)Muhammed Salah maç sırasında hakem Francois Letixier ile konuşuyor (EPA)

Gazete ayrıca Mustafa Şubeyr'in Messi'nin penaltısını kurtarması ve Alexis Mac Allister ile Julián Álvarez'e önemli fırsatlar vermemesi sayesinde turnuvanın öne çıkan isimlerinden biri haline geldiğini, Mısır'ın Dünya Kupası tarihinin en büyük sürprizlerinden birine imza atmaya yalnızca dakikalar uzaklıkta olduğunu vurguladı.

The Telegraph ise karşılaşmayı "şimdiye kadar turnuvanın en iyi maçı" olarak nitelendirdi. Gazete, mücadelenin mucize peşindeki bir takım, tartışmalı hakem kararları, son dakika golleri ve bitmek bilmeyen heyecan gibi futbolun bütün unsurlarını bir araya getirdiğini belirtti. Haberde, Messi'nin Arjantin'in elenme ihtimalini yakından hissettikten sonra maç sonunda takım arkadaşlarının arasında gözyaşlarına boğulduğu ifade edildi.

 Mohamed Salah, Fransız hakemin kararlarına şaşkınlığını ifade ediyor (EPA)Mohamed Salah, Fransız hakemin kararlarına şaşkınlığını ifade ediyor (EPA)

Dünya basını ayrıca, VAR'ın Mısır'ın ikinci golünü iptal etmesi ve son dakikalarda Muhammed Salah'ın ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda penaltı verilmemesinin karşılaşmanın en çok tartışılan hakem kararları arasında yer aldığını ifade etti.

Uluslararası medya, Mısır'ın turnuvaya veda etmesine rağmen son dünya şampiyonu karşısında ortaya koyduğu mücadeleyle sahadan başı dik ayrıldığı ve Dünya Kupası tarihinin en büyük sürprizlerinden birini gerçekleştirmeye çok yaklaştığı konusunda görüş birliğine vardı. Arjantin'in ise son düdüğe kadar mücadeleden vazgeçmeyen karakterini bir kez daha ortaya koyduğu değerlendirmesi yapıldı.


Mısır Futbol Federasyonu, FIFA'dan Arjantin maçında görev alan hakemin Dünya Kupası'ndan çıkarılmasını talep etti

Fransız hakem François Letexier (EPA)
Fransız hakem François Letexier (EPA)
TT

Mısır Futbol Federasyonu, FIFA'dan Arjantin maçında görev alan hakemin Dünya Kupası'ndan çıkarılmasını talep etti

Fransız hakem François Letexier (EPA)
Fransız hakem François Letexier (EPA)

Mısır Futbol Federasyonu Başkanı Hani Ebu Rida, 2026 FIFA Dünya Kupası son 16 turunda Mısır ile Arjantin arasında oynanan karşılaşmayı yöneten Fransız hakem François Letexier hakkında soruşturma açılması talebiyle FIFA'ya resmi şikâyette bulunduklarını açıkladı. Turnuva ABD, Meksika ve Kanada'nın ortak ev sahipliğinde düzenleniyor.

Ebu Rida, dün akşamı takımın kamp yaptığı otelde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hakem ekibinin yaptığı ağır hakem hataları ve çifte standart uygulanması nedeniyle Mısır'ın maçı kaybederek Dünya Kupası'na veda etmesine yol açıldığı" gerekçesiyle FIFA'ya başvurduklarını söyledi.

Hakem ekibinin tamamı ile Video Yardımcı Hakem (VAR) görevlileri hakkında soruşturma talep ettiklerini belirten Ebu Rida, "Açık hakem hataları yapılması ve Mısır lehine olduğunu düşündüğümüz bazı pozisyonların ısrarla VAR'da incelenmemesi nedeniyle şikâyette bulunduk. Bu pozisyonlarda Mısır'ın nizami bir golü ve bir penaltısı verilmeliydi" ifadelerini kullandı.

Ebu Rida ayrıca, soruşturmanın ardından iddiaların doğrulanması halinde Letexier ve hakem ekibinin tamamının turnuvadan ihraç edilmesini talep ettiklerini belirterek, Mısır Milli Takımı'na karşı ayrımcılık yapıldığını ve bunun takımın elenmesine neden olduğunu öne sürdü.

Mısır, Atlanta'da oynanan son 16 turu karşılaşmasında 2-0 öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı ve Arjantin'e 3-2 mağlup olarak 2026 FIFA Dünya Kupası'na veda etti.