Irak’ın Kanus Adası'nda düzenlenen hava operasyonu DEAŞ'ın ‘balık fonuna’ darbe indirdi

Irak’ın Kanus Adası'nda düzenlenen hava operasyonu DEAŞ'ın ‘balık fonuna’ darbe indirdi
TT

Irak’ın Kanus Adası'nda düzenlenen hava operasyonu DEAŞ'ın ‘balık fonuna’ darbe indirdi

Irak’ın Kanus Adası'nda düzenlenen hava operasyonu DEAŞ'ın ‘balık fonuna’ darbe indirdi

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerinin Irak’ta DEAŞ hedeflerine yönelik operasyonları sürüyor.
Bu operasyonların sonuncusu Selahaddin vilayetinin güneyindeki Kanus Adası’nda gerçekleşti. DEAŞ’lı unsurlar, adayı, Suriye üzerinden Irak’a sızmak için transit geçiş merkezi olarak kullanıyor.
Uluslararası Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, ABD’ye ait F-15 ve F-35 savaş uçaklarıyla Ada’daki örgüt hedeflerine düzenlenen hava operasyonlarında toplam 36 ton bomba kullanıldığı belirtildi.
Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, operasyonlarda 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Kanus Adası’na yönelik hava operasyonu, Irak ordusu ile Uluslararası Koalisyon güçlerinin ortak düzenlediği Zafer İradesi Harekatı kapsamında gerçekleşti.
Cumhuriyetçi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mutaz Muhyiddin, operasyona ilişkin Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, Kanus Adası’ndaki DEAŞ’lı unsurların balık yetiştiriciliğinden elde ettiği gelirleri silah alımında kullandığına dikkat çekti.
Muhyiddin, “Dicle ve Fırat nehirlerinin karşısında yer alan Kanus Adası, DEAŞ’lılar için bir sığınak haline gelmişti. Bölgedeki papirüs ağaçları ve sazlıklar örgüt unsurları için gizlenme fırsatı sunuyor. Örgütün sahip olduğu diğer mali fonların azalmasının bir sonucu olarak, adada balık yetiştiriciliği yapan DEAŞ’lılar buradan elde ettiği gelirlerle silah alıyor. ABD bir süredir Iraklı güçleri DEAŞ’ın yeniden canlandığı hususunda uyarıyor. DEAŞ’ın özellikle Selahaddin, Anbar ve Musul’u ele geçirdiği dönemlerde bu ada, örgüt mensupları için uzun bir süre boyunca güvenli bir sığınağa dönüştü. Nehirlerin kıyıları arasında yer alan ada kolay erişilebilir olmadığından Irak güçlerinin buraya müdahale edecek özel güçleri bulundurması mümkün olmadı. Dolayısıyla bir güvenlik problemiyle karşı karşıya kaldık. Koalisyon güçlerine ait uçaklar bazen bu konuda istisna oluyor. Ancak araziyi çok iyi bilen buradaki DEAŞ’lı unsurlar sahip oldukları teknelerle bölgeye yakın Makhul ve Hamrin dağlarına çekilerek gizlenme imkanına sahipler. Ada’daki tehlike geçince de geri dönüyorlar” diye konuştu.
Muhyiddin, konuşmasının devamında, DEAŞ’lılar için sığınak haline gelen bir diğer adanın da Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye bölgesinde Hure Adası olduğunu söyledi. Muhyiddin, Iraklı güçlerin uzun zamandır adaya yönelik operasyonlar gerçekleştirdiğini kaydetti.
Muhyiddin, ayrıca ihmal edilen Irak sahillerinin güvenliğinin korunması için özel bir gücün oluşturulması çağrısında bulundu.
Irak eski Başbakanı Haydar el-İbadi, 2017 yılında tüm ülke topraklarında kontrolü sağladıklarını duyurarak, DEAŞ’a karşı kesin zafer ilan etti. Ancak örgüte bağlı uyuyan hücrelerin son dönemde Irak’ın çeşitli bölgelerinde düzenlediği eylemler güvenlik endişelerinin canlı kalmasına neden oluyor.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.